Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να επιμείνει στη νομισματική σύσφιξη για να νικήσει τον πληθωρισμό

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να επιμείνει στη νομισματική σύσφιξη για να νικήσει τον πληθωρισμό
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρέπει να συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη (απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίων) για να κερδίσουν τη μάχη με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αναφέρεται σε άρθρο του αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Alfred Kammer.
«Απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια πολιτικής στην Ευρωζώνη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη όπου τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά και ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι επίμονος.
Στην πραγματικότητα, η υψηλή αβεβαιότητα ενισχύει τα επιχειρήματα για αυστηρή νομισματική πολιτική. Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, υπάρχουν περισσότερα να χαθούν από την αντίδραση πολύ αργά και όχι νωρίς. Αυτό πιθανότατα θα απαιτούσε μια απότομη ύφεση για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο», σημειώνεται στο άρθρο.
Ομοίως, υπογραμμίζεται, όταν η έκταση της οικονομικής χαλάρωσης είναι αβέβαιη, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη δυναμική του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας, τα οποία πλέον ευνοούν τα υψηλότερα επιτόκια.
«Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους. Για να νικηθεί ο επίμονος πληθωρισμός, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση, όλες οι μακροοικονομικές, χρηματοπιστωτικές και διαρθρωτικές πολιτικές πρέπει να λειτουργήσουν συντονισμένα.
Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα απαιτήσει στενή εποπτεία και παρακολούθηση τόσο των τραπεζών όσο και των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και έγκαιρες διορθωτικές ενέργειες.
Η ήττα του πληθωρισμού απαιτεί επίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδιώξουν πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης