Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Vanguard, BlueBay: Δεν τελείωσε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη... έρχεται δριμύτερη

Vanguard, BlueBay: Δεν τελείωσε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη... έρχεται δριμύτερη
Το μπλοκ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ενεργειακού του μείγματος
Ένας αυξανόμενος αριθμός επιφυλακτικών έχει μια προειδοποίηση για την πλειοψηφία της αγοράς που ποντάρει σε ένα συνεχιζόμενο ράλι του ευρώ: η ενεργειακή κρίση που έστειλε το κοινό νόμισμα σε πτώση πέρυσι απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Επενδυτές και αναλυτές της Vanguard Group και της BlueBay Asset Management LLP υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ.
Άλλοι προβλέπουν ότι το νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει προς την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο από 1,10 δολάρια που είναι σήμερα.
Το μπλοκ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ενεργειακού του μείγματος.
Η πρόσκληση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της κοινής γνώμης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσουν το νόμισμα να επεκτείνει το ράλι του 16% από τον Σεπτέμβριο, όταν έφτασε για τελευταία φορά στην ισοτιμία.
Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg είναι 1,12 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές το βλέπουν να πλησιάζει τα 1,20 δολάρια.

Ο ρόλος της ενέργειας

"Η τεράστια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου το περασμένο καλοκαίρι έχει διαστρεβλώσει την αντίληψη της αγοράς, κάνοντας να φαίνεται ότι οι πρόσφατες μειώσεις έφεραν την Ευρώπη πίσω στο φυσιολογικό.
Δεν το έκαναν" δήλωσε ο Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance στην Ουάσινγκτον.
Ο Brooks, πρώην επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Goldman Sachs εκτιμά ότι η δίκαιη αξία του ευρώ είναι 0,90 δολάρια, περίπου 19% πιο αδύναμη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά ρεκόρ που είχαν φθάσει πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι διπλάσιες από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από δύο χρόνια.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα κυμαίνονταν γύρω στα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Energy Aspects προβλέπει ότι θα ανέλθουν στα 47,20 ευρώ τους επόμενους μήνες και στα 71,80 ευρώ αργότερα μέσα στο έτος.
"Νομίζω ότι υπάρχει ένας βαθμός εφησυχασμού στην προθεσμιακή τιμή του φυσικού αερίου", δήλωσε ο Robert Lambert, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management LLP.
Πιθανοί κίνδυνοι για την προσφορά περιλαμβάνουν μια ξηρασία που εμποδίζει τις γερμανικές πλωτές οδούς που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά άνθρακα ή ένα κλείσιμο αγωγών, είπε.

Οι πολιτικές

Ο σχετικά ήπιος χειμώνας και τα μέτρα εξοικονόμησης καυσίμων βοήθησαν να αποφευχθούν ορισμένα από τα πιο τρομακτικά σενάρια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές στα τέλη του περασμένου έτους και οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτοι κατά 59% - πολύ πάνω από τους εποχικούς μέσους όρους.
Ωστόσο, η διαρθρωτική αλλαγή στην ενεργειακή κατάσταση της ηπείρου εξακολουθεί να είναι τεράστια και κάνει ορισμένους παρατηρητές να αναζητούν το ιστορικό προηγούμενο που έθεσε η Ιαπωνία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.
Η μεγάλης κλίμακας μετάβαση που πραγματοποίησε το ασιατικό έθνος μακριά από την πυρηνική ενέργεια συνέβαλε στη δημιουργία επίμονων εμπορικών ελλειμμάτων και σημαντικής υποτίμησης του νομίσματος, με το γεν να υποχωρεί κατά 40% από τα τέλη του 2010.
Η ευρωζώνη δεν έχει αναφέρει ούτε έναν μήνα με εμπορικό πλεόνασμα από τον Σεπτέμβριο του 2021, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τότε που δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα.

Το έλλειμμα έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 46 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και έκτοτε μειώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αλλά ο κινητός μέσος όρος 12 μηνών κυμαίνεται γύρω στα 25 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο, κάτι που οι ευρωαρκούδες λένε ότι αποτελεί κόκκινο πανί.
Ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα, το μπλοκ του ευρώ θα έχει πολύ μικρότερα εμπορικά πλεονάσματα από ό,τι είχε πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με την Vanguard, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Εάν οι τιμές αυξηθούν και πάλι, η περιοχή θα μπορούσε να βρίσκεται σε "συνεχή" ελλείμματα.
"Η θέση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι χειρότερη αν η Ευρώπη πληρώνει υψηλότερη τιμή για τις εισαγωγές ενέργειας απ' ό,τι πριν από τον πόλεμο και πριν από την πανδημία", δήλωσε ο Shaan Raithatha, ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας.
Ο Mohamad Al-Saraf, αναλυτής νομισμάτων στην Danske Bank στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι οι τόσο υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα ωθήσουν το ευρώ προς το 1,06 δολάριο σε έξι μήνες και το 1,03 δολάριο σε 12 μήνες, μία από τις πιο αρνητικές προβλέψεις σε έρευνα του Bloomberg.
"Η ενεργειακή κατάσταση απέχει πολύ από το να επιλυθεί στη ζώνη του ευρώ και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παραμένουμε πτωτικοί", είπε.

Κόντρα στο ρεύμα

Μεγάλο μέρος της ανοδικής τάσης της αγοράς για το νόμισμα οφείλεται στην προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές δεν προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ φέτος.
Όμως για τις αρκούδες του ευρώ, η ενεργειακή κρίση είναι πιο σημαντικός παράγοντας από τη νομισματική πολιτική μακροπρόθεσμα, καθώς η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης για τη μείωση της εξάρτησής της από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο θα κοστίσει ακριβά.
Οι εισαγωγές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
"Υπάρχει μια αναγνωρισμένη ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία" στην Ευρώπη, δήλωσε ο Tom Nakamura, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AGF Investments στο Τορόντο.
"Και πρέπει να επενδύσετε για να μπορέσετε να επιβιώσετε τα επόμενα 20 χρόνια", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης