Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αντεπίθεση των Ουκρανών μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μία αξιολύπητη απόπειρα αυτοκτονίας

Η αντεπίθεση των Ουκρανών μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μία αξιολύπητη απόπειρα αυτοκτονίας
Η  Ουάσιγκτον πιέζει την Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση παρά το γεγονός ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του ουκρανικού στρατού και σε περαιτέρω απώλεια εδαφών
Σχετικά Άρθρα
Πολλά έχουν ειπωθεί για την αναμενόμενη εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, με πολλούς δυτικούς αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ξεκινήσει σύντομα.
Στην πραγματικότητα, το Newsweek επικαλέστηκε τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στοχεύουν να ξεκινήσουν την επίθεση της Ουκρανίας έως την Κυριακή 30 Απριλίου, την επέτειο του θανάτου του Adolf Hitler.
Δεδομένου ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα απέχει μόνο λίγες μέρες, φαίνεται απίθανο η Ουκρανία να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση επειδή υπάρχει έλλειψη στρατιωτών και όπλων, όπως μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυραύλους.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να προετοιμάζονται για την επίθεση και στη συνέχεια να ξεκινήσουν επίσης μια αντεπίθεση, εκτιμά ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel σε άρθρο του στο South Front.

Έχει αρχίσει ήδη η αντεπίθεση

Ωστόσο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maliar, ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη εξαπολύσει επίθεση και είναι λάθος να περιμένουμε την ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας.
Ωστόσο, οι ενέργειες του ουκρανικού στρατού δεν μοιάζουν καν με επίθεση και φαίνεται περισσότερο ότι προσπαθούν να βρουν αδύνατα σημεία για να επιτεθούν στο μέλλον.
Αυτό το έργο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, δεδομένου ότι οι επιθέσεις συνήθως προηγούνται από πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές για να εξασθενήσουν τις αντίπαλες άμυνες.
Αυτό προφανώς δεν συνέβη και δεν θα συμβεί με σημαντικό τρόπο, καθώς ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει σχεδόν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη και το πυροβολικό του.
Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει επιτυχώς μια επίθεση, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν επίμονα για μια κλιμάκωση.
Η Δύση αναζητά μια δικαιολογία για να εξηγήσει στους φορολογούμενους των χωρών της γιατί δισεκατομμύρια δολάρια υποστηρίζουν το καθεστώς στο Κίεβο αντί να χρησιμοποιούνται για εγχώρια ανάπτυξη, υποστηρίζει ο Adel.

Πλήρης καταστροφή του ουκρανικού στρατού

Αυτό γίνεται τώρα με το πρόσχημα ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στο κατώφλι της νίκης. Για το σκοπό αυτό, η Ουάσιγκτον πιέζει την Ουκρανία να εξαπολύσει επίθεση παρά το γεγονός ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του ουκρανικού στρατού και σε περαιτέρω απώλεια εδαφών
Δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και πολιτικοί, συζητούν επίσης ενεργά την πιθανή επίθεση για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση και να εκφοβίσουν τη Ρωσία.
Είναι μέρος ενός ενημερωτικού και ψυχολογικού πολέμου και δεν είναι τυχαίο ότι οι ημερομηνίες πιθανών επιθέσεων συζητούνται δημόσια.

Απόπειρα αυτοκτονίας


Η πιθανή έναρξη της εαρινής επίθεσης την ίδια μέρα του θανάτου του Hitler είναι άκρως συμβολική και δείχνει την εξτρεμιστική ιδεολογία των καθεστώτων του Κιέβου. Εάν η Ουκρανία πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση αυτή την ημέρα, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πρωτόγονη και αξιολύπητη απόπειρα εκδίκησης για τη σοβιετική καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνει ο Adel.
Παρ' όλα αυτά, παρ' όλη τη διαφημιστική εκστρατεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετικά με την επερχόμενη επίθεση, πολλοί είναι δύσπιστοι ότι η Ουκρανία θα την εξαπολύσει επειδή, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο στρατός της χώρας δεν έχει αρκετούς στρατιώτες και όπλα.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή των Wagner, Yevgeny Prigozhin, ο ουκρανικός στρατός είναι απίθανο να πραγματοποιήσει επίθεση επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα λασπώδεις, καθιστώντας έτσι αδιάβατα τα χωράφια και τους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
«Δεν μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση αυτή τη στιγμή για αρκετά κατανοητούς λόγους: ανάμεσα σε φρικτή λάσπη και λάσπη.
Ακόμη και τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε αυτό το έδαφος, πόσο μάλλον τα βαρέα οχήματα και τα τανκς. Θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες για να στεγνώσει το έδαφος», είπε ο Prigozhin. Το πιο σημαντικό όμως, η έναρξη μιας επίθεσης στη σύγχρονη εποχή χωρίς αεροπορική κάλυψη είναι ουσιαστικά αυτοκτονία, εκτιμά ο Adel.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πλέον μαχητικά αεροσκάφη που έχουν στείλει οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους, αλλά οι πιλότοι έχουν πολύ μικρή εμπειρία στη λειτουργία τους.
Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έχουμε κατά νου ότι όλα τα αντιαεροπορικά όπλα της Ουκρανίας καταστρέφονται, το πεζικό δεν έχει αποτελεσματική κάλυψη.

Οργή Ουκρανών


Το πιο χαρακτηριστικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός είναι το γεγονός ότι οι οβίδες εξαντλήθηκαν για την επερχόμενη εαρινή επίθεση κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στα στρατεύματα που καταστρέφονταν στο Artemοvsk (Bakhmut). Αυτή η αποκάλυψη ήρθε καθώς κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αργή παράδοση όπλων και πυρομαχικών από τη Δύση. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba επέκρινε με οργή την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αργή παράδοση των εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού που είχε υποσχεθεί.
«Η αδυναμία της ΕΕ να εφαρμόσει τη δική της απόφαση για την κοινή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία είναι απογοητευτική», έγραψε ο Kuleba σε tweet στις 20 Απριλίου.
«Αυτό είναι ένα τεστ για το εάν η ΕΕ έχει στρατηγική αυτονομία στη λήψη νέων κρίσιμων αποφάσεων ασφάλειας . Για την Ουκρανία, το κόστος της αδράνειας μετριέται σε ανθρώπινες ζωές».
Αυτό είναι πλάνη, δεδομένου ότι η αποστολή περαιτέρω όπλων στην Ουκρανία δεν αποτελεί επίδειξη ευρωπαϊκής αυτονομίας αλλά μάλλον ευρωπαϊκής υποταγής στην Ουάσιγκτον.
Το θεμιτό ξέσπασμα του Kuleba είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Joseph Borrell τον τηλεφώνησε μόλις μια μέρα αργότερα για να του υποσχεθεί ότι η Ένωση θα «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποδώσει τα όπλα γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης