Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποκαλύπτεται τι κρύβεται πίσω από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία - Ποιοι επωφελούνται από το ενεργειακό παραγκωνισμό της Ρωσίας

Αποκαλύπτεται τι κρύβεται πίσω από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία - Ποιοι επωφελούνται από το ενεργειακό παραγκωνισμό της Ρωσίας
Έως το 2030, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα του LNG θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατ. τόνους ετησίως - Tο μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το σημερινό 6,7%
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ και το Κατάρ είναι οι χώρες, που επωφελούνται περισσότερο από τον ενεργειακό παραγκωνισμό της Ρωσίας ως αποτέλεσμα της επιβολής των δυτικών κυρώσεων. Και το γεγονός αυτό αποδεικνύει πολλά σχετικά με την… εμμονή των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις στη Μόσχα και τον αποκλεισμό της από την ενεργειακή αγορά, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει εκτοξεύσει τις ενεργειακές τιμές συντηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.
«Το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά του LNG θα μειωθεί σχεδόν σίγουρα αυτή τη δεκαετία» δήλωσε στο CNBC ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ρόλος της στο χώρο του υγροποιημένου αερίου υποχωρούσε ακόμα και πριν την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία απομάκρυναν περαιτέρω τις περισσότερες ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Η αδυναμία της Ρωσίας να αγοράσει μονάδες υγροποίησης (οι οποίες επιτρέπουν τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG) θα εμποδίσει τις φιλοδοξίες της, δήλωσε ο διευθυντής της S&P για το φυσικό αέριο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, Zhi Xin Chong. «Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησής της, δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Chong μιλώντας στο CNBC.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνολική δυναμικότητα των ρωσικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου για την παραγωγή φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερή στους 37 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η S&P προβλέπει πως μέχρι το 2030, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατ. τόνους ετησίως - και το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το σημερινό 6,7%.

Η φθίνουσα θέση της Ρωσίας

Το 2021, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Και οι χώρες αυτές αναμένεται να καλύψουν το κενό φυσικού αερίου - μαζί με άλλες.
«Θα δούμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία», δήλωσε ο Chong.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Energy Information Administration, η οποία επικαλείται στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cedigaz.
Μέχρι το 2030, ο Chong αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα καταλαμβάνουν το 25% της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το Κατάρ το 19%.
Ο Henning της Eurasia ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κύριοι ωφελημένοι» καθώς η Ρωσία υποχωρεί από το παγκόσμιο σύστημα LNG. «Τα νέα έργα και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, καθώς και η τεράστια επέκταση του North Field του Κατάρ επιταχύνθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη εισήλθε στην αγορά LNG πέρυσι» δήλωσε. Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται επίσης στη λίστα του, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικά κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.
«Το LNG της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης και ενδεχομένως και της Τανζανίας, μπορεί επίσης να επωφεληθεί», πρόσθεσε ο Henning.

Περιορίζεται η χρήση του LNG

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας είναι σχετικά στενό», δεδομένης της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μέσω επερχόμενων περιορισμών στη χρήση και επενδύσεων σε εναλλακτικές εγχώριες πηγές εφοδιασμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU λίγο μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη ατζέντα απεξάρτησης από τον άνθρακα του Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα, δήλωσε στο CNBC ο Pavel Molchanov από την Raymond James.
«Η επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημαίνει ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου, για να μην αναφέρουμε τον άνθρακα, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης