Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έληξε η «χρυσή δεκαετία» των αγορών - Οι 3 κίνδυνοι που βλέπουν 18 asset managers παγκοσμίως

Έληξε η «χρυσή δεκαετία» των αγορών - Οι 3 κίνδυνοι που βλέπουν 18 asset managers παγκοσμίως
Η ολοένα και πιο κατακερματισμένη και πολύπλοκη ρύθμιση είναι ο βασικός τομέας ανησυχίας
Μια νέα γενιά επικεφαλής managers διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κήρυξε τη λήξη μιας "χρυσής δεκαετίας" για τον κλάδο τους, προειδοποιώντας ότι καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να πλοηγηθούν στις ανταγωνιστικές πιέσεις των αγορών, των ρυθμιστικών αρχών και των πολιτικών.
"Η πολυπλοκότητα των απαιτήσεων προς έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται σαφώς", δήλωσε ο Ali Dibadj, διευθύνων σύμβουλος της Janus Henderson.
"Οι πελάτες ζητούν περισσότερα από όλους μας, οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν περισσότερα από όλους μας και οι πελάτες των πελατών μας ζητούν περισσότερα από εμάς".
Η Katie Koch, διευθύνουσα σύμβουλος της TCW Group με έδρα το Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων "αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πολυπλοκότητα γύρω από την εξελισσόμενη νομοθεσία, τη μετάβαση των επενδυτικών ευκαιριών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές αγορές, την παγκοσμιοποίηση του συνόλου των ευκαιριών και το πιο πρόσφατο πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον διαχείρισης χαρτοφυλακίου".
Μετά από μια δεκαετία μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που ώθησαν τις αγορές μετοχών σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αλλαγής του καθεστώτος προς την κατεύθυνση τόσο του υψηλότερου πληθωρισμού όσο και των υψηλότερων επιτοκίων.
"Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ήταν κάποτε μια παλίρροια που ανέβαζε όλες τις βάρκες και αυτό δεν ισχύει πλέον", δήλωσε ο Yie-Hsin Hung, διευθύνων σύμβουλος της State Street Global Advisors.

Τι βλέπουν 18 asset managers παγκοσμίως

Οι Financial Times εντόπισαν τουλάχιστον 18 διευθύνοντες συμβούλους που ανέλαβαν τα ηνία μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων από τις αρχές του 2022.
Αυτή η νέα φρουρά είναι επιφορτισμένη με τη σταθεροποίηση των επιχειρήσεών τους μετά τη χειρότερη χρονιά για τον κλάδο των περίπου 60 τρισ. δολαρίων από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι μεγάλες πτώσεις σε όλες τις αγορές συνδυάστηκαν με τις εκροές επενδυτών και την εκτίναξη του κόστους, επιτείνοντας την πίεση στους ενεργούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που πολεμούν την επέλαση της παθητικής επένδυσης.
Οι επενδυτές παγκοσμίως απέσυραν 530 δισ. δολάρια από τα επενδυτικά κεφάλαια (εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων χρηματαγοράς) πέρυσι, τη χειρότερη χρονιά για τον κλάδο των κεφαλαίων όσον αφορά τις νέες επιχειρήσεις από το 2008, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Morningstar.
Τα έσοδα των διαχειριστών επενδύσεων στηρίζονται στις αμοιβές που χρεώνουν επί των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η μείωση των περιουσιακών στοιχείων θέτει υπό πίεση τους δείκτες κόστους προς έσοδα - ένα βασικό μέτρο της κερδοφορίας των διαχειριστών επενδύσεων - ιδίως για τους λιγότερο αποτελεσματικούς φορείς.
"Η χρυσή δεκαετία για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχει τελειώσει", δήλωσε ο Stefan Hoops, διευθύνων σύμβουλος της DWS, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον ένα περιβάλλον της αγοράς όπου "δεν ανεβαίνουν και το κόστος ανεβαίνει".
1_160.JPG
Αλλάζει η παράδοση

Την περασμένη εβδομάδα η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι η "παραδοσιακή επενδυτική προσέγγιση" του 60% μετοχές και 40% σταθερό εισόδημα θα εξυπηρετήσει τους επενδυτές ελάχιστα μακροπρόθεσμα, καλώντας τον χρόνο σε μια στρατηγική που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο πολλών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων για περισσότερα από 30 χρόνια.
"Η πολυπλοκότητα των αγορών αυτή τη στιγμή -όχι μόνο των μετοχών και των ομολόγων, αλλά και της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της οικονομίας, της γεωπολιτικής και της νομοθεσίας- δημιουργεί μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα", δήλωσε ο Andrew Schlossberg, διευθύνων σύμβουλος της Invesco.
"Αυτό καθιστά τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής πρόκληση και πιστεύουμε ότι θα μας συνοδεύει για αρκετό καιρό".
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν ανταποκριθεί στις πιέσεις κερδοφορίας προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους, προσθέτοντας προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, όπως τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ή στοχεύοντας σε νέους τύπους πελατών ή γεωγραφικές περιοχές, μερικές φορές μέσω εξαγορών.
Ως αποτέλεσμα, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκα και δύσκολα διαχειρίσιμα.
"Οι προκλήσεις της πολυπλοκότητας είναι μεγαλύτερες από τις προκλήσεις της κλίμακας", δήλωσε ο Rob Sharps, διευθύνων σύμβουλος της T Rowe Price.
Οι πελάτες έρχονται πλέον στην T Rowe μέσω πολλαπλών καναλιών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης πρόσβασης σε πλατφόρμες διαμεσολάβησης, μέσω συμβούλων ή για να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα εναλλακτικά.
"Στη συνέχεια, το κάνουμε αυτό σε όλο τον κόσμο".
Και πρόσθεσε: "Γίνεται μια περίπλοκη επιχείρηση, ιδίως με τον πολλαπλασιασμό των κανονισμών και τις διαφορετικές προτιμήσεις των πελατών για οχήματα, στρατηγικές ή δομές στις τελικές αγορές".

Αυξημένη η ρύθμιση

Η ολοένα και πιο κατακερματισμένη και πολύπλοκη ρύθμιση είναι ένας άλλος τομέας ανησυχίας, ιδίως γύρω από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των επενδύσεων με βάση περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες.
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα διασυνδεδεμένης επενδυτικής βιομηχανίας έναντι των υποχωρήσεων από την παγκοσμιοποίηση και του ολοένα και πιο πολιτικοποιημένου χαρακτήρα του ESG στις ΗΠΑ.
"Η ρύθμιση γίνεται πολύ πιο περίπλοκη", δήλωσε ο Matthew Beesley, διευθύνων σύμβουλος της Jupiter.
"Οι ρυθμιστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί σε κάθε περιοχή.
Βλέπουμε επίσης να αναδύονται ρυθμιστικές αποκλίσεις εντός της Ευρώπης μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ".
Για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρωτοστάτησαν στον καθορισμό προτύπων για τις επενδύσεις ESG, με τον Κανονισμό για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, ο οποίος αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας και την αποτροπή του greenwashing.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει διαβουλεύσεις για τη δική του εκδοχή κανόνων, η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση από την ΕΕ μετά το Brexit, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ετοιμάζει κανόνες γύρω από τις γνωστοποιήσεις ESG.
Η Karin van Baardwijk, διευθύνουσα σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, δήλωσε ότι με την αυξανόμενη ζήτηση και τη σχετική προσφορά προϊόντων ESG, "ο κίνδυνος του greenwashing γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος.
Αυτό μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία του κλάδου μας στο σύνολό του... και τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερες ρυθμίσεις".
Στις ΗΠΑ, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όπως η BlackRock και η Vanguard, βρίσκονται στο στόχαστρο και των δύο πλευρών του πολιτικού φάσματος.
Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί τους επιτίθενται για τη χρήση των μετρήσεων ESG, υποστηρίζοντας ότι είναι εχθρικές προς τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ενώ οι Δημοκρατικοί τους έχουν επικρίνει ότι δεν κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κυνηγοί ταλέντων

Εν τω μεταξύ, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε έναν πόλεμο για ταλέντα, ιδίως σε τομείς όπως τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, η τεχνολογία και οι βιώσιμες επενδύσεις, και προσπαθούν να συνεχίσουν να επενδύουν στις δραστηριότητές τους για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.
"Η πίεση στο κόστος, ο πληθωρισμός των μισθών και ο πόλεμος για τα ταλέντα είναι πραγματικά εδώ για να μείνει", δήλωσε ο Naïm Abou-Jaoudé, διευθύνων σύμβουλος της NY Life Investment Management.
"Και οι πιέσεις που ασκούνται στους κανονισμούς, τη συμμόρφωση και όλες τις απαιτήσεις σημαίνουν ότι η επιχείρηση γίνεται πιο απαιτητική... όλα αυτά κοστίζουν πολύ από την άποψη των επενδύσεων για να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί ως οργανισμός".
Όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι συμφώνησαν ότι οι επενδυτές σήμερα αντιμετωπίζουν ένα μέλλον αρκετά διαφορετικό από εκείνο των προκατόχων τους τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Marc Nachmann, παγκόσμιο επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου της Goldman Sachs, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει "να εργαστούν σκληρότερα και να είναι ακόμη πιο καινοτόμοι... λειτουργώντας πέρα από τα παραδοσιακά σιλό".
"Πιο εκτεταμένες σχέσεις και πόροι - παγκοσμίως κατανεμημένοι και ενισχυμένοι από καλύτερη τεχνολογία - θα χρειάζονται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία ιδεών, την εξεύρεση συμφωνιών, τη δημιουργία χαρτοφυλακίου και τη δημιουργία αξίας", δήλωσε.
"Αυτές δεν είναι μικρές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης