Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ιταλίας, σταθερό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ιταλίας, σταθερό το outlook
Σε «ΒΒΒ» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Standard & Poor’s,
Σε «ΒΒΒ» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Standard & Poor’s, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον οίκο, η σταθερή προοπτική αντανακλά την προσδοκία ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας προς το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2023-2026, με την οικονομική ανάπτυξη να επιταχύνεται το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από τις επενδύσεις της ΕΕ, την εξωτερική ζήτηση και την έλευση σταθερότητας στους όρους εμπορίου.
Αυτή η αξιολόγηση εξισορροπείται έναντι του κινδύνου αναστροφής της υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενσωματώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.
Για το 2023, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς τα μέτρα ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων νομισματικών συνθηκών στην ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί το 60% του ιταλικού ΑΕΠ.
«Προβλέπουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας θα επιβραδυνθεί το 2023 σε 0,4% από 3,7% το 2022» αναφέρει ο οίκος.
Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2026 το ακαθάριστο χρέος προς το ΑΕΠ θα είναι περίπου 136% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον τρέχοντα μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (93%).
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά, καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ πρόκειται να αποκατασταθούν το 2024.
«Προβλέπουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2023».
Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το 2025 καθώς η ΕΚΤ επιδιώκει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Η αγορά εργασίας θα παραμείνει ανθεκτική με την ανεργία να αυξάνεται ελαφρά το 2023 και το 2024.
Ωστόσο, μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση ή πιο εσπευσμένη νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις προβλέψεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεργία θα παραμείνει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 12,9% το 2014, στο 8,1% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2023-2026, στον απόηχο αυτής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης