Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο άξονας της Κίνας συντηρεί τις παγκόσμιες αγορές με την δύναμη του χρήματος, ο άξονας των ΗΠΑ προωθεί πολέμους με τα όπλα

Ο άξονας της Κίνας συντηρεί τις παγκόσμιες αγορές με την δύναμη του χρήματος, ο άξονας των ΗΠΑ προωθεί πολέμους με τα όπλα
Ο άξονας της Κίνας περιστρέφεται στις παγκόσμιες αγορές ενώ της Ουάσιγκτον στους Παγκόσμιους Πολέμους…
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις: το Πεκίνο γίνεται ταχύτατα το κέντρο των ξένων επενδύσεων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, της πυρηνικής ενέργειας και των προηγμένων μηχανημάτων με τη συνεργασία κέντρων τεχνολογικής αριστείας, όπως η Γερμανία.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια επιθετική στρατιωτική στροφή προς τις λιγότερο παραγωγικές περιοχές με τη συνεργασία των συμμάχων της, όπως η Σαουδική Αραβία.
Η Κίνα προχωρά στην παγκόσμια οικονομική υπεροχή δανειζόμενη και καινοτομώντας τις πιο προηγμένες μεθόδους παραγωγής, ενώ οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν τα τεράστια παραγωγικά επιτεύγματα του παρελθόντος για να προωθήσουν πολέμους καταστροφής, διαπιστώνει ο καθηγητής James Petras, μέσω του GlobalResearch.
Η αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Κίνας είναι το αποτέλεσμα μιας σωρευτικής διαδικασίας που προχώρησε με συστηματικό τρόπο, συνδυάζοντας βήμα προς βήμα αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας με ξαφνικά άλματα στην κλίμακα της τεχνολογίας αιχμής.

Τα στάδια ανάπτυξης και επιτυχίας της Κίνας

Η Κίνα έχει μετατραπεί από μια χώρα, που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις σε καταναλωτικές βιομηχανίες για εξαγωγές, σε μια οικονομία που βασίζεται σε κοινές επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εξαγωγές υψηλότερης αξίας.
Η πρώιμη ανάπτυξη της Κίνας βασίστηκε στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στους χαμηλούς φόρους και στους χαλαρούς κανονισμούς για το ξένο κεφάλαιο.
Το ξένο κεφάλαιο και οι ντόπιοι δισεκατομμυριούχοι τόνωσαν την ανάπτυξη, με βάση τα υψηλά ποσοστά κέρδους.
Καθώς η οικονομία μεγάλωνε, η οικονομία της Κίνας στράφηκε προς την αύξηση της εγχώριας τεχνολογικής της γνώσης και την απαίτηση μεγαλύτερου «τοπικού περιεχομένου» για βιομηχανικά προϊόντα.
Στις αρχές της νέας χιλιετίας, η Κίνα ανέπτυξε βιομηχανίες υψηλών προδιαγραφών, βασισμένες σε τοπικές πατέντες και δεξιότητες μηχανικής, διοχετεύοντας υψηλό ποσοστό επενδύσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές, μεταφορές και εκπαίδευση.
Τα μαζικά προγράμματα μαθητείας δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που αύξησε την παραγωγική ικανότητα.
Η μαζική εγγραφή σε πανεπιστήμια επιστήμης, μαθηματικών, πληροφορικής και μηχανικής παρείχε μια μεγάλη εισροή καινοτόμων κορυφαίων, πολλοί από τους οποίους είχαν αποκτήσει τεχνογνωσία στην προηγμένη τεχνολογία των υπερπόντιων ανταγωνιστών.
Η στρατηγική της Κίνας βασίζεται στην πρακτική του δανεισμού, της μάθησης, της αναβάθμισης και του ανταγωνισμού με τα πιο προηγμένα οικονομικά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η «έξοδος» στον υπόλοιπο κόσμο

Μέχρι το τέλος της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, η Κίνα ήταν σε θέση να «βγει» στο εξωτερικό.
Η Κίνα δεν περιοριζόταν πλέον σε επενδύσεις σε ορυκτά και γεωργία στο εξωτερικό σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Επιδιώκει να κατακτήσει τεχνολογικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας στα προηγμένα οικονομικά.
Μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα Κινέζοι επενδυτές μετακόμισαν στη Γερμανία, τον πιο προηγμένο βιομηχανικό κολοσσό της Ευρώπης.
Κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2016 Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν 37 γερμανικές εταιρείες, έναντι 39 το σύνολο του 2015.
Οι συνολικές επενδύσεις της Κίνας στη Γερμανία για το 2016 ενδέχεται να διπλασιαστούν σε πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2016, η Κίνα εξαγόρασε με επιτυχία την KOKA , την πιο καινοτόμο εταιρεία μηχανικών της Γερμανίας.
Η στρατηγική της Κίνας είναι να αποκτήσει υπεροχή στο ψηφιακό μέλλον της βιομηχανίας.
Η Κίνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αυτοματοποίηση των βιομηχανιών της, με σχέδια να διπλασιάσει την παραγωγή των ρομπότ έναντι των ΗΠΑ έως το έτος 2020.
Κινέζοι και Αυστριακοί επιστήμονες εκτόξευσαν με επιτυχία το πρώτο σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας με δυνατότητα κβαντικής λειτουργίας, το οποίο φέρεται να είναι «απόδειξη hack», διασφαλίζοντας την ασφάλεια των επικοινωνιών της Κίνας.
Ενώ οι παγκόσμιες επενδύσεις της Κίνας συνεχίζουν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Αυστραλία προσπαθούν να επιβάλουν επενδυτικούς φραγμούς.
Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ έχει μπλοκάρει αρκετές κινεζικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ο προστατευτισμός του Trump και η ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη

Τον Αύγουστο του 2016 η Αυστραλία μπλόκαρε μια αγορά 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενός μεριδίου στο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της με ισχυρισμούς «εθνικής ασφάλειας».
Η αγγλοαμερικανική και η γερμανική αυτοκρατορία βρίσκονται σε άμυνα.
Δεν μπορούν ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστούν οικονομικά την Κίνα, ακόμη και στην υπεράσπιση των δικών τους καινοτόμων βιομηχανιών.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι το αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών τους.
Η δυτική οικονομική ελίτ βασίζεται όλο και περισσότερο στη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία στα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα και τις ασφάλειες, ενώ παραμελεί τη βιομηχανική της βάση.
Με επικεφαλής τις ΗΠΑ, η εξάρτησή τους από στρατιωτικές κατακτήσεις (μιλιταριστική οικοδόμηση αυτοκρατοριών) απορροφά δημόσιους πόρους, ενώ η Κίνα έχει κατευθύνει τους εγχώριους πόρους της προς την καινοτόμο και προηγμένη τεχνολογία.
Για να αντιμετωπίσει την οικονομική πρόοδο της Κίνας, το καθεστώς Obama είχε εφαρμόσει μια πολιτική οικοδόμησης οικονομικών τειχών στο εσωτερικό, εμπορικών περιορισμών στο εξωτερικό και στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας – τους στρατηγικούς εμπορικούς δρόμους της Κίνας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενίσχυσαν τους περιορισμούς τους στις κινεζικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Western Digital και η Philips απόπειρα να πουλήσει τις επιχειρήσεις φωτισμού της.
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την «σχεδιασμένη εξαγορά από την Τσεν Κίνας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ελβετικού χημικού ομίλου «Syngenta», σε μια προσπάθεια να σταματήσουν καινοτόμες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνουν την Κίνα ως στρατηγικό εταίρο.

Αποτυχημένες προσπάθειες

Ενώ το «εσωτερικό οικονομικό τείχος» είχε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένους Κινέζους επενδυτές, η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να μειώσει τις εξαγωγές της Κίνας στις αγορές των ΗΠΑ.
Η αποτυχία της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το εμπόριο της Κίνας ήταν ακόμη πιο επιζήμια.
Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Χιλή, η Ταϊβάν, η Καμπότζη και η Νότια Κορέα εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις κινεζικές αγορές παρά από τις ΗΠΑ για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Η λάθος στρατηγική

Ενώ η Γερμανία, αντιμέτωπη με τη δυναμική ανάπτυξη της Κίνας, επέλεξε να «συνεργαστεί» και να μοιραστεί παραγωγικές επενδύσεις υψηλής κλίμακας, η Ουάσιγκτον επέλεξε να σχηματίσει στρατιωτικές συμμαχίες για να αντιμετωπίσει την Κίνα.
Η πολεμική στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία δεν έχει πτοήσει την Κίνα.
Μάλλον έχει υποβαθμίσει τις εγχώριες οικονομίες και την οικονομική επιρροή τους στην Ασία.
Επιπλέον, ο «στρατιωτικός άξονας» της Ουάσιγκτον έχει εμβαθύνει και επεκτείνει τους στρατηγικούς δεσμούς της Κίνας με τις πηγές ενέργειας και τη στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας.
Ενώ οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικές συμμαχίες με τα καθυστερημένα πελατειακά καθεστώτα της Βαλτικής και τα παρασιτικά κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ), η Κίνα συσσωρεύει στρατηγική τεχνογνωσία από τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Γερμανία, πόρους από τη Ρωσία και μερίδια αγοράς μεταξύ της Ουάσιγκτον και των «εταίρων» στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα, ακολουθώντας την τεχνολογική και παραγωγική πορεία της Γερμανίας, θα κερδίσει την οικονομική απομονωτική και παγκόσμια μιλιταριστική στρατηγική των ΗΠΑ.
Εάν οι ΗΠΑ απέτυχαν να διδαχθούν από την επιτυχημένη οικονομική στρατηγική της Κίνας, η ίδια αποτυχία μπορεί να εξηγήσει την κατάρρευση των προοδευτικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική.

Η επιτυχία της Κίνας και η υποχώρηση της Λατινικής Αμερικής

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ανάπτυξης και σταθερότητας, τα προοδευτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής έχουν υποχωρήσει και παρακμάσει.
Γιατί η Κίνα συνέχισε την πορεία της σταθερότητας και της ανάπτυξης ενώ οι εταίροι της από τη Λατινική Αμερική υποχώρησαν και υπέστησαν ήττες;
Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Βολιβία και ο Ισημερινός, για πάνω από μια δεκαετία, υπήρξαν η ιστορία επιτυχίας της κεντροαριστεράς της Λατινικής Αμερικής.
Οι οικονομίες τους αυξήθηκαν, οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν, η φτώχεια και η ανεργία μειώθηκαν και τα εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν.
Στη συνέχεια, οι οικονομίες τους πέρασαν σε κρίση, η κοινωνική δυσαρέσκεια μεγάλωσε και τα κεντροαριστερά καθεστώτα έπεσαν.
Σε αντίθεση με την Κίνα, τα κεντροαριστερά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής δεν διαφοροποίησαν τις οικονομίες τους: παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από την έκρηξη των εμπορευμάτων για ανάπτυξη και σταθερότητα.
Οι ελίτ της Λατινικής Αμερικής δανείστηκαν και εξαρτιόνταν από ξένες επενδύσεις και χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, ενώ η Κίνα συμμετείχε σε δημόσιες επενδύσεις στη βιομηχανία, τις υποδομές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Οι προοδευτικοί της Λατινικής Αμερικής ενώθηκαν με ξένους καπιταλιστές και ντόπιους κερδοσκόπους στη μη παραγωγική κερδοσκοπία και κατανάλωση ακινήτων, ενώ η Κίνα επένδυσε σε καινοτόμους βιομηχανίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ενώ η Κίνα εδραίωσε την πολιτική διακυβέρνηση, οι προοδευτικοί της Λατινικής Αμερικής «συμμάχησαν» με στρατηγικούς εγχώριους και υπερπόντιους πολυεθνικούς αντιπάλους για να «μοιράσουν την εξουσία», οι οποίοι, στην πραγματικότητα, ήταν πρόθυμοι να εκδιώξουν τους «αριστερούς» συμμάχους τους.
Όταν η λατινική οικονομία βασισμένη στα εμπορεύματα κατέρρευσε, κατέρρευσαν και οι πολιτικοί δεσμοί με τους ελίτ εταίρους τους.
Αντίθετα, οι βιομηχανίες της Κίνας επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων, ενώ η αριστερά της Λατινικής Αμερικής υπέφερε.
Αντιμέτωπη με την εκτεταμένη διαφθορά, η Κίνα ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εκκαθαρίζοντας πάνω από 200.000 αξιωματούχους.
Στη Λατινική Αμερική, η Αριστερά αγνόησε διεφθαρμένους αξιωματούχους, επιτρέποντας στην αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί τα σκάνδαλα για να εκδιώξει κεντροαριστερά στελέχη.
Ενώ η Λατινική Αμερική εισήγαγε μηχανήματα και ανταλλακτικά από τη Δύση, η Κίνα αγόρασε ολόκληρες τις δυτικές εταιρείες που παράγουν τις μηχανές και την τεχνολογία τους – και στη συνέχεια εφάρμοσε κινεζικές τεχνολογικές βελτιώσεις.
Η Κίνα ξεπέρασε με επιτυχία την κρίση, νίκησε τους αντιπάλους της και προχώρησε στην επέκταση της τοπικής κατανάλωσης και στη σταθεροποίηση της κυριαρχίας.
Η κεντροαριστερά της Λατινικής Αμερικής υπέστη πολιτικές ήττες στη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη, έχασε τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τη Βολιβία και υποχώρησε στην Ουρουγουάη.

Συμπέρασμα

Το πολιτικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας έχει ξεπεράσει την ιμπεριαλιστική Δύση και την αριστερή Λατινική Αμερική.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια στη Μέση Ανατολή για πολέμους για λογαριασμό του Ισραήλ, η Κίνα έχει επενδύσει παρόμοια ποσά στη Γερμανία για προηγμένη τεχνολογία, ρομποτική και ψηφιακές καινοτομίες.
Ενώ η «στροφή στην Ασία» του Προέδρου Obama ήταν σε μεγάλο βαθμό μια σπάταλη στρατιωτική στρατηγική για να περικυκλώσει και να εκφοβίσει την Κίνα, η «στροφή προς τις αγορές» του Πεκίνου έχει ενισχύσει με επιτυχία την οικονομική του ανταγωνιστικότητα.
Ως αποτέλεσμα, την τελευταία δεκαετία, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας είναι τριπλάσιος από αυτόν των ΗΠΑ και την επόμενη δεκαετία η Κίνα θα διπλασιάσει τις ΗΠΑ στη «ρομποτοποίηση» της παραγωγικής οικονομίας της.
Η εμπειρία της Κίνας προσφέρει μαθήματα για τις μελλοντικές αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.
Πρώτα και κύρια, η Κίνα τονίζει την αναγκαιότητα ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν από την έκρηξη των εμπορευμάτων και τις καταναλωτικές στρατηγικές.
Δεύτερον, η Κίνα καταδεικνύει τη σημασία της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης των εργαζομένων για την τεχνολογική καινοτομία, πέρα από τη σχολή επιχειρήσεων και τη μη παραγωγική «κερδοσκοπική» εκπαίδευση που τονίζεται τόσο έντονα στις ΗΠΑ.
Τρίτον, η Κίνα εξισορροπεί τις κοινωνικές της δαπάνες με επενδύσεις στη βασική παραγωγική δραστηριότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες συνδυάζονται.
Η ενισχυμένη ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα της Κίνας, η δέσμευσή της να μαθαίνει και να ξεπερνά τις προηγμένες οικονομίες έχει σημαντικούς περιορισμούς, ειδικά στους τομείς της κοινωνικής ισότητας και της λαϊκής ισχύος.
Εδώ η Κίνα μπορεί να μάθει από την εμπειρία της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής.
Τα κοινωνικά κέρδη υπό τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Caves είναι άξια μελέτης και μίμησης.
Τα λαϊκά κινήματα στη Βολιβία, τον Ισημερινό και την Αργεντινή, που έδιωξαν τους νεοφιλελεύθερους από την εξουσία, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες στην Κίνα για να ξεπεραστεί ο δεσμός επιχείρησης-κράτους της λεηλασίας και της φυγής κεφαλαίων.
Η Κίνα, παρά τους κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς της περιορισμούς, αντιστάθηκε επιτυχώς στις στρατιωτικές πιέσεις των ΗΠΑ και μάλιστα προχώρησε προς τη Δύση.
Σε τελική ανάλυση, το μοντέλο ανάπτυξης και σταθερότητας της Κίνας σίγουρα προσφέρει μια προσέγγιση που είναι πολύ ανώτερη από την πρόσφατη κατάρρευση της λατινοαμερικανικής αριστεράς και το πολιτικό χάος που προκύπτει από την αναζήτηση της Ουάσιγκτον για παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης