Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει για την Ελλάδα, αλλά όχι σήμερα… 21 Απριλίου 2023

Barclays: Η επενδυτική βαθμίδα πλησιάζει για την Ελλάδα, αλλά όχι σήμερα… 21 Απριλίου 2023
Όσον αφορά την S&P, στην τελευταία αναθεώρησή της ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπαγόταν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις
Η επενδυτική βαθμίδα θα έλθει για την Ελλάδα, αλλά όχι σήμερα, 21 Απριλίου 2023, σύμφωνα με την εκτίμηση της Barclays.
Αντιθέτως, εκτιμά ότι θα έρθει προς το τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει παρουσιάσει ισχυρή ανοδική δυναμική το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα, Παρασκευή (21 Απριλίου), η S&P θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου (ΒΒ+, σταθερές προοπτικές).
Η S&P την αναβάθμισε τον Απρίλιο του 2022, ενώ πιο πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και η Moody's της έδωσε θετικές προοπτικές τον Μάρτιο.
Όσον αφορά την S&P, στην τελευταία αναθεώρησή της ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπαγόταν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.
Και όπως επισημαίνει η Barclays βλέπει μια σημαντική πιθανότητα η S&P να αναθεωρήσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές την Παρασκευή, δεδομένης της πρόσφατης επιτυχίας της Ελλάδας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το σκηνικό της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ (και τα δύο αυτά στοιχεία είχαν αναφερθεί από τη Moody's στην απόφασή της να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές τον περασμένο μήνα).
Οι επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου θα ήταν ένας παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακινήσει την S&P να αναβάλει την αλλαγή των προοπτικών.
Ακόμα και έτσι, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σε γενικές γραμμές υιοθετήσει έναν αισιόδοξο τόνο όσον αφορά αυτές τις εκλογές στις πρόσφατες εκθέσεις τους- στην έκθεσή της του Ιανουαρίου, η Fitch σημείωσε ότι οι εκλογικοί κίνδυνοι "μετριάζονται από την ευρεία δέσμευση και το πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης".
Συνολικά, οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής των προοπτικών κατά την αναθεώρηση της S&P την Παρασκευή, κατά την άποψη της Barclays.
1_152.JPG
Η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας προς μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (IG), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η S&P, η Fitch και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την IG, με σταθερές προοπτικές (η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, αλλά με θετικές προοπτικές, όπως προαναφέρθηκε).
Πέρα από την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή, η Fitch θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη γνώμη της Barclays, η πιο πιθανή πορεία προς την αξιολόγηση IG θα οδηγούσε μία ή περισσότερες από τις S&P/Fitch/DBRS να αλλάξουν τις προοπτικές τους σε θετικές στις επερχόμενες αναθεωρήσεις τους.
Με θετικές προοπτικές, η αναβάθμιση σε IG θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε έξι μήνες- ως εκ τούτου, η Barclays θεωρεί ότι η επίτευξη της αξιολόγησης IG στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 φαίνεται πιθανή.
Ακόμη και η ταχύτερη επίτευξη της αξιολόγησης IG δεν είναι απίθανη- ακόμη και έτσι, αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα να ξεκινήσει μια από τις S&P/Fitch/DBRS μια άμεση αναβάθμιση (δηλαδή, χωρίς να γίνει το πρώτο βήμα της αλλαγής των προοπτικών σε θετικές).
Αν και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει αυτό στο παρελθόν, προτιμούν συνήθως να αποδίδουν πρώτα θετικές προοπτικές, καθιστώντας αυτό το σενάριο όχι υπερβολικά πιθανό, κατά την άποψη της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης