Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Τα 2 trades που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές

Societe Generale: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Τα 2 trades που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές
Η Societe Generale πιστεύει ότι ο πιο πιθανός χρόνος αναβάθμισης της Ελλάδας σε BBB- είναι η 20η Οκτωβρίου για τον S&P και η 1η Δεκεμβρίου για τη Fitch
Ο οίκος αξιολόγησης S&P θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου.
Αν και η αναβάθμιση θα γίνει πιθανότατα στο τέλος του έτους, όπως εκτιμά και η Societe Generale, οι αναλυτές της προτείνουν δύο trades για να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αναβάθμισης.

Διαπραγμάτευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας είναι πιο πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος του 2023.
Στις 21 Απριλίου, η S&P θα αποφασίσει αν θα πρέπει να επαναφέρει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο καλάθι της επενδυτικής βαθμίδας μετά από περισσότερο από 13 χρόνια.
Σύμφωνα με την Societe Generale, δεν θα ήταν η καλύτερη χρονική στιγμή για μια αναβάθμιση.
Οι οίκοι αξιολόγησης υιοθετούν γενικά μια προσεκτική προσέγγιση για την αναβάθμιση, και να αποφύγουν τη μεταβλητότητα και την αντιστροφή προηγούμενων αξιολογήσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν τυχόν κινδύνους.
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές τον Μάιο είναι ένας από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα.
Στη χειρότερη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αντιστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας.
Αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης είναι απίθανο να αναβαθμίσουν πριν η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μειωθεί.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο S&P αναβάθμισε για τελευταία φορά την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 και η Fitch τον Ιανουάριο του 2023, και η ταχύτητα των αναβαθμίσεων της Ελλάδας έχει επιβραδυνθεί φέτος σε περίπου μία βαθμίδα ανά έτος.
Ως εκ τούτου, η Societe Generale πιστεύει ότι ο πιο πιθανός χρόνος αναβάθμισης της Ελλάδας σε BBB- είναι η 20η Οκτωβρίου για τον S&P και η 1η Δεκεμβρίου για τη Fitch.

Έρχεται ράλι

Ο αντίκτυπος μιας ανοδικής έκπληξης αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι μεγάλος.
Εάν η αναβάθμιση της αξιολόγησης συμβεί πριν από το καλοκαίρι, ωστόσο, δεν θα είναι απλώς μια συμβολική στιγμή.
Πολλά αμοιβαία κεφάλαια περιορίζονται από τις εντολές τους να επενδύουν μόνο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία συχνά ορίζονται ως έχοντα τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας ή μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας με βάση τον μέσο όρο των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης.
Οι αγορές θα προέβλεπαν τη δυνητική εισροή κεφαλαίων και πιθανότατα θα τιμολογούσαν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα μετά την αποκατάσταση της πρώτης αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας.
Για παράδειγμα, μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P σε IG το 2017, χωρίς προηγουμένως να αποδώσει θετικές προοπτικές, το 10ετές spread της χώρας μειώθηκε κατά 36 μ.β. εντός μιας εβδομάδας.
Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια παρόμοια έκπληξη αναβάθμισης της αξιολόγησης από την S&P για την Ελλάδα, με το 10ετές spread αναφοράς να διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους -10 μ.β. έως 35 μ.β. από τον Δεκέμβριο.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει 6,3 δισ. ευρώ από τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της ύψους 7 δισ. ευρώ το 2023, με τη δημοπρασία 300 εκατ. ευρώ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της να μην προκαλεί διεύρυνση του 10ετούς.
1_151.JPG
Οι συστάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, η Societe Generale συνηστά επαναφορά στη διαπραγμάτευση για long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των ιταλικών πριν από την αναθεώρηση της S&P.
Το τρέχον επίπεδο είναι 1 μ.β. και στοχεύει στις -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης.
Θα αποχωρούσε από τη συναλλαγή εάν η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί ή εάν το spread διευρυνθεί πάνω από τις 15 μ.β..
Εναλλακτικά, προτείνει 2-10ετή ομόλογα έναντι ιταλικών.
Το τρέχον επίπεδο είναι 10 μ.β. και στοχεύει στις -40 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης.
Θα αποχωρούσε από τη συναλλαγή εάν η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί ή εάν το πλαίσιο διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β.
2_117.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης