Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Το κραχ αργεί ακόμη - Οι αγορές βγήκαν από τα «επείγοντα», αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη «εξιτήριο»

Citigroup: Το κραχ αργεί ακόμη - Οι αγορές βγήκαν από τα «επείγοντα», αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη «εξιτήριο»
Γιατί η κρίση δεν έχει έρθει ακόμα;
Βγήκε από τα επείγοντα, αλλά πολύ νωρίς για να πάει σπίτι.
Με αυτή τη φράση η Citigroup περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές, με την γρήγορη αντίδραση των αμερικανικών αρχών στην τραπεζική πίεση να αποτρέπει την απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά έχει αποτιμήσει και πάλι μια κάπως πιο "επιθετική" Fed και οι μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ καλά επίπεδα.
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο μπορεί να είναι πρόωρο να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από το επεισόδιο τραπεζικού στρες, αναφέρει η Citigroup.

Δύσκολες οι προοπτικές

Οι πιστωτικές συνθήκες θα συνεχίσουν σαφώς να συσφίγγονται, αν και θα υπάρξει καθυστέρηση.
Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι πιθανότατα πιο επιφυλακτικοί, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, όσον αφορά την άρση περαιτέρω διευκολύνσεων.
Ενώ η άποψη της Citi παραμένει για άλλες τρεις αυξήσεις της Fed, η αγορά τιμολογεί πολύ λιγότερες και ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμη να επιστρέψει στο status quo ante.
Από την πλευρά της ανάπτυξης, η πρόβλεψη της Citi για ύφεση στις ΗΠΑ μετατέθηκε από το γ' τρίμηνο στο δ' τρίμηνο του 2023, αν και ο δείκτης οικονομικής έκπληξης έχει υποχωρήσει από τότε που χτύπησε η τραπεζική μίνι κρίση.
Οι εκτιμήσεις της Citi για την ανάπτυξη της Κίνας αυξήθηκαν μετά από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο.
Η Ευρώπη έχει πιθανότατα ξεφύγει από την ύφεση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024, οπότε και η ακόμα επιθετική ΕΚΤ μπορεί να έχει προκαλέσει αρκετή ζημιά.
1_150.JPG
Ουδετερότητα για τις μετοχές

Ουδέτερη στάση στις μετοχές, αλλά οι αμερικανικές μετοχές θα υποαποδώσουν.
Ενώ μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι επικείμενη, ο Matt King της Citi επισημαίνει ότι το περιβάλλον ρευστότητας για τις μετοχές θα επιδεινωθεί.
Ένας κίνδυνος για την άποψη αυτή είναι ότι η Fed θα κάνει παύση, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς, μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου.
Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο ράλι του SPX.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι αμερικανικές μετοχές τείνουν να υποαποδίδουν τις παγκόσμιες μετοχές μετά την αναμονή της Fed, ακόμη και σε όρους αντιστάθμισης συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ως εκ τούτου, η Citi επιμένει στην υποεπενδεδυμένη θέση της στις ΗΠΑ.
Εκτός των ΗΠΑ, παραμένει long στις κινεζικές μετοχές, καθώς πιστεύει ότι το εμπόριο επαναφοράς έχει πιθανώς βάσεις.
Παραμένει επίσης σε θέση long στον αμυντικό δείκτη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ παραμένει αρνητικοί στην αναδυόμενη Ασία (εκτός Ιαπωνία/Κίνα), δεδομένης της κυκλικότητας της αγοράς, μειώνει την υποεπενδεδυμένη στάθμισή της για να φέρει τη συνολική στάθμιση των μετοχών της πιο κοντά στην ουδετερότητα (και πλήρως ουδέτερη σε όρους προσαρμοσμένους στον κίνδυνο), δεδομένου του κινδύνου ενθουσιασμού εάν η Fed κάνει παύση μετά τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης