Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Goldman Sachs: Τέλεια καταιγίδα για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ – Κρίση τύπου 2008 για την παγκόσμια οικονομία

Προειδοποίηση Goldman Sachs: Τέλεια καταιγίδα για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ – Κρίση τύπου 2008 για την παγκόσμια οικονομία
Δεν υπάρχει άλλη πηγή κατάρρευσης –σε κανέναν τομέα– τόσο δυνητικά τοξική όσο ο συνδυασμός υψηλής μόχλευσης και αναντιστοιχίας ενεργητικού/παθητικού…
Σχετικά Άρθρα
Σήμα κατάρρευσης δίνει η αγορά εμπορικών ακινήτων (CRE) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση-προειδοποίηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως μη έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν ανωμαλιών μπορεί να προκαλέσει ένα ολέθριο οικονομικό «τσουνάμι», τύπου 2008, στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, οι βάναυσοι αντίθετοι άνεμοι πλήττουν τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ, απειλώντας να πλήξουν τις τιμές και να χτυπήσουν, γενικά, την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.
Ο τομέας του CRE διέρχεται μια «σχεδόν τέλεια καταιγίδα» λόγω του τοξικού μείγματος των υψηλότερων επιτοκίων, της σοβούσας πιστωτικής κρίσης και δυσθεώρητου αμερικανικού χρέους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που λήγει τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, δήλωσε ο αναλυτής της τράπεζας Jeffrey Fine.
«Επίκειται μεγάλη αναδιάρθρωση της αγοράς, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής λύσεων πελατών ακινήτων και στρατηγικής προϊόντων της Goldman Sachs.

Γιατί το CRE τελεί υπό πίεση;


Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν 0% σε 4,75% τους τελευταίους 13 μήνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.
Τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν το δανεισμό πιο δαπανηρό και συνήθως επιβαρύνουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ακίνητα, καθώς οι επενδυτές μεταφέρουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και κρατικά ομόλογα, που προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις.
Υπενθυμίζεται πως η άνοδος των επιτοκίων συνέβαλε καθοριστικά στην ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.
Οι πτωχεύσεις αυτές τρόμαξαν τους πελάτες τους, οι οποίοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους από τις μικρότερες τράπεζες σε μεγαλύτερες και σε money markets funds, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να τρομοκρατηθούν φοβούμενες ένα νέο bank run.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές CRE, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση από μικρότερες τράπεζες, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού και αυστηρότερους όρους πίστωσης, ακριβώς διότι επιδιώκουν να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.
Αυτές οι προκλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοκοπιών και ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων.
«Πιστεύω ότι θα δείτε περαιτέρω πτώση στις αποτιμήσεις», είπε ο Fine σχετικά με τα πιο εκτεθειμένα μέρη του κλάδου CRE, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων ακινήτων και των κτιρίων γραφείων που αντιμετωπίζουν μείωση των επιπέδων πληρότητας και επιβράδυνση σε ό,τι αφορά την αύξηση των ενοικίων.
Όπως σημείωσε, η λήψη δανείων CRE τώρα είναι «σχεδόν αδύνατη», καθώς η χρηματοδότηση «έχει σχεδόν σταματήσει».
Ο γκουρού του real estate προειδοποίησε επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι αρχές δεν επέμβουν.
«Και εάν οι χρεοκοπίες αυξηθούν, οι τράπεζες δεν θα θέλουν να έχουν στην κατοχή περιουσιακά στοιχεία που είναι ακριβά στη συντήρηση και ενδέχεται να χρειάζονται εκτεταμένες ανακαινίσεις.
«Προϊόντος θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ οργανωμένη δημόσια και ιδιωτική συνεργασία για να υπάρξει χαλάρωση των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά», είπε ο Fine. «Διαφορετικά, έχουμε μια πολύ ακατάστατη κατάσταση στα χέρια μας».
Ο Fine πρόσθεσε ότι τα προβλήματα του κλάδου θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλους κλάδους και οικονομιίες, προκαλώντας ραγδαία μείωση στις τιμές άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Όταν η χρηματοδότηση του CRE εξαντλείται σε μια περίοδο που λήγουν χρέη, «το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφή για την οικονομική δραστηριότητα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης