Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αιρετική η Invesco - «Σπουδαία νέα οι καταρρεύσεις των τραπεζών στις ΗΠΑ»

Αιρετική η Invesco - «Σπουδαία νέα οι καταρρεύσεις των τραπεζών στις ΗΠΑ»
Από τη δεκαετία του 1980, κάθε εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει συνδεθεί με χρηματοπιστωτικές κρίσεις
Κάτι "πάντα σπάει" όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να σφίγγει τη νομισματική πολιτική.
Αυτό το ρητό φαίνεται να ισχύει για άλλη μια φορά, με την κατάρρευση τον Μάρτιο της Silicon Valley Bank και την πώληση της Credit Suisse με τη μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης στην αντίπαλη UBS.
Από τη δεκαετία του 1980, κάθε εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει συνδεθεί με χρηματοπιστωτικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου το 1987, τη Μαύρη Δευτέρα, της πτώσης το 1998 του γίγαντα των hedge funds Long Term Capital Management και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με επισκόπηση της Invesco.

Η SVB, η Signature Bank και η πώληση της Credit Suisse μπορούν τώρα να προστεθούν στον κατάλογο.

Η πτώση ως ευκαιρία

Αλλά θα μπορούσε επίσης να υπάρχει μια "ασημένια επένδυση" για τις αγορές στο ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, σύμφωνα με τον Brian Levitt, στρατηγικό αναλυτή της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco, η οποία επιβλέπει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως.
Ο Levitt επεσήμανε ότι ο δείκτης S&P 500 έχει ήδη σημειώσει πτώση άνω του 25% από την κορυφή του Ιανουαρίου 2022 έως το κατώτατο σημείο του Οκτωβρίου 2022.
Αυτό ξεπερνά τη μέση πτώση του S&P 500 κατά 19,8%, όταν εξετάζουμε τις προηγούμενες μεγάλες τραπεζικές πτωχεύσεις από την κατάρρευση της Continental Illinois National Bank στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι μετοχές τείνουν επίσης να αποδίδουν καλά ένα χρόνο μετά τον τερματισμό των προηγούμενων κύκλων αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο εκτίμησε ότι θα υπάρξει μόνο μία ακόμη αύξηση επιτοκίων το 2023, η οποία θα φέρει το επιτόκιο πολιτικής της σε ένα εύρος 5%-5,25%, αν και ο κυβερνήτης της Fed Christopher Waller δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Παρόλα αυτά, ο Levitt της Invesco διαπίστωσε ότι αρκετές προηγούμενες περίοδοι τραπεζικών χρεοκοπιών σηματοδότησαν το τέλος των χρηματιστηριακών υφέσεων, δίνοντας τη θέση τους στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου.

Είναι ο S&P 500 ώριμος για μια νέα ανοδική αγορά;

"Αυτό συνέβη το 1984 με την πτώχευση της Continental Illinois, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την κρίση της Savings and Loan", υπενθύμισε ο Levitt.
Σημειωτέον, οι μετοχές κατέρρευσαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Στο πέρασμά της, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για σχεδόν 15 χρόνια, δημιουργώντας το σημερινό σκηνικό όπου πολλές τράπεζες κατέχουν πλέον δισεκατομμύρια - ενδεχομένως ακόμη και 2,2 τρισ. δολάρια - σε κρατικά ομόλογα, ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών και συναφή ομόλογα, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία.
Ο Marko Kolanovic της JP Morgan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 15% ή και περισσότερο, εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ήπια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης