Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έρχεται νέο πετρελαϊκό σοκ - Άλμα κοντά στα 100 δολάρια μέσα σε 3 μήνες

JP Morgan: Έρχεται νέο πετρελαϊκό σοκ - Άλμα κοντά στα 100 δολάρια μέσα σε 3 μήνες
Από το 1988, η τελική αύξηση σε έναν κύκλο σύσφιξης ακολουθείται από αυξήσεις στην τιμή του αργού τύπου Brent τρεις μήνες αργότερα, αποδίδοντας κατά μέσο όρο 9%
Νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές της JP Morgan, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Από το 1988, η τελική αύξηση σε έναν κύκλο σύσφιξης ακολουθείται από αυξήσεις στην τιμή του αργού τύπου Brent τρεις μήνες αργότερα, αποδίδοντας κατά μέσο όρο 9%.
Εάν επιβεβαιωθεί η ιστορικότητα, η JPMorgan προβλέπει ότι το brent θα αυξηθεί στα 94 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, ήτοι κατά 9,5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
"Το κύριο συμπέρασμα προς το παρόν: αν η Fed σταματήσει σύντομα την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το πετρέλαιο θα έχει καλές επιδόσεις", ανέφεραν οι αναλυτές.

Τι αναμένεται από τη Fed

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Μάιο, ανεβάζοντάς τα κατά άλλες 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος-στόχο 5%-5,25%, σύμφωνα με το FedWatch της CME.
Αλλά μετά από αυτό, δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις.
Βέβαια, το πετρέλαιο τελικά γύρισε αρνητικά μετά τις παύσεις της Fed το 2000, το 2006 και το 2018, τις οποίες ακολούθησαν υφέσεις, επισήμανε η JPMorgan.
"Ωστόσο, αν οι ΗΠΑ δουν μόνο μια ήπια ύφεση ή προσγειωθούν ήπια, μια νέα αγορά ταύρων μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται", προσθέτουν.
Η JPMorgan προβλέπει ότι μια τέτοια ύφεση θα εμφανιστεί στο τέλος του 2023 ή το 2024.
Και καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει γύρω στο 4% φέτος, η Fed είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκιά της.
Αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει ανθεκτική, καθώς η ανάγκη για καύσιμα μεταφοράς παραμένει αυξημένη και τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αρχίζουν να μειώνονται.
Αλλά στη Wall Street ανησυχούν λιγότερο και για μια μεγάλη ύφεση, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock Larry Fink να πιστώνει το μεγάλο ποσό των ομοσπονδιακών κινήτρων ως αρκετό για να αποκλείσει μια σκληρή προσγείωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης