Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oaktree Capital: Επιστρέφουν τα χρηματιστήρια σε bull market; - Όταν όλοι σκέφτονται ράλι, τότε όλοι να κάνουν λάθος

Oaktree Capital: Επιστρέφουν τα χρηματιστήρια σε bull market; - Όταν όλοι σκέφτονται ράλι, τότε όλοι να κάνουν λάθος
Όπως είπε κάποτε ο Stephan Cassaday, «Περισσότερα χρήματα χάθηκαν προσπαθώντας να αποφευχθούν οι bear markets από όσα χάθηκαν σε οποιαδήποτε bear market»…
Σχετικά Άρθρα
Παρά τα πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης, τα podcast και τις εκπομπές που υποδηλώνουν ότι η «καταστροφή και η κατήφεια» κρύβεται στη γωνία, οι επενδυτές επενδύουν στην άνοδο – κάτι το οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους χρηματιστηριακούς δείκτες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
Και δεν είναι πρώτη φορά που συζητούμε για το επενδυτικό κλίμα…
Σύμφωνα με τον θρυλικό επενδυτή και ιδρυτή της Oaktree Capital, Ηοward Marks, «ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε “ενάντια” στην επικρατούσα προκατάληψη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις.
Αυτό είναι γνωστό ως αντίθετη επένδυση.
Το να αντιστέκεσαι –και ως εκ τούτου να πετυχαίνεις κόντρα στο ρεύμα– δεν είναι εύκολο.
Τα πράγματα συνδυάζονται για να επιτευχθεί το… δύσκολο, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών τάσεων της αγέλης και του πόνου - ιδιαίτερα όταν το momentum κάνει τις προκυκλικές ενέργειες να φαίνονται σωστές για λίγο.
Δεδομένης της αβέβαιης φύσης του μέλλοντος, να είσαι σίγουρος ότι η θέση σου είναι η σωστή – ειδικά όταν η τιμή κινείται εναντίον σου.
Ωστόσο είναι δύσκολο να είσαι μοναχικός και contrarian».
Με άλλα λόγια, όταν όλοι είναι τόσο bullish… μάλλον πρέπει να είσαι bearish.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώσεις ακραίων συναισθημάτων, είτε ανοδικές είτε πτωτικές, υποδηλώνουν συνήθως το σημείο όπου οι επενδυτές κάνουν τα περισσότερα λάθη.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα του «φόβου» ή της «απληστίας» οδηγούν τις επενδυτικές αποφάσεις.
Από μια αντίθετη επενδυτική άποψη, θα πρέπει να είμαστε «αγοραστές» όταν όλοι πωλούν ή «πωλητές» όταν όλοι αγοράζουν.
Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να γίνει, επειδή, ως άτομα, τα συναισθήματα μας ωθούν να «ακολουθήσουμε το κοπάδι».
Όπως σημειώνει ο Howard Marks, o δρόμος για έναν contrarian είναι μοναχικός όσο και γεμάτος προκλήσεις.
Ωστόσο, συχνά είναι το σωστό.
Το παρακάτω διάγραμμα είναι ένας εβδομαδιαίος σύνθετος δείκτης του επενδυτικού κλίματος.
Δείχνει περιόδους όπου οι επενδυτές είναι εξαιρετικά bullish ή bearish έναντι του δείκτη S&P 500.

Η χρήση του συναισθήματος ως δείκτη χρονισμού για επενδύσεις δεν συνιστάται, καθώς το ακραίο ανοδικό ή πτωτικό κλίμα μπορεί να διαρκέσει για εκτεταμένες περιόδους, δεδομένου ότι οι τάσεις της ορμής των τιμών κινούνται είτε υψηλότερα ή χαμηλότερα.
Ωστόσο, η κατανόηση ότι η ακραία αισιοδοξία ή η πτώση τείνει να υποδηλώνει υπερβολές στην αγορά είναι απαραίτητη για να μετριαστούν οι συναισθηματικές μας προκαταλήψεις.
Το πιο σημαντικό, όμως είναι το εξής: Ως επενδυτές πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, ενώ η ανοδική συμπεριφορά ή η πτώση στα άκρα είναι συχνά λάθος, το συναίσθημα των επενδυτών στη μέση της τάσης είναι συχνά σωστό.

Όταν επενδύεις, μην έχεις στο μυαλό σου το «Star Wars»

Υπάρχουν πολυάριθμες σκηνές στις ταινίες του Star Wars στους οποίους οι χαρακτήρες καλούνται να «ψάξουν τα συναισθήματά τους» για να ανακαλύψουν αυτό που ξέρουν ότι είναι αληθινό.
Το πρόβλημα είναι ότι, ως άνθρωποι, τείνουμε να θεωρούμε τα προσωρινά γεγονότα μόνιμες τάσεις - κυρίως όταν επενδύουμε.
Όταν οι αγορές ανεβαίνουν, πιστεύουμε ότι η τάση θα διαρκέσει επ' αόριστον.
Όταν οι αγορές υποχωρούν, πρέπει να πέφτουν στο… μηδέν.
Τίποτε από αυτά τα δύο δεν είναι αλήθεια στο πλαίσιο της στρατηγικής «buy and hold» και των «σύνθετων» αποδόσεων της αγοράς.
Μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της αγοράς δείχνει ότι οι αγορές ούτε ανεβαίνουν ούτε πέφτουν επ' αόριστον, και οι περίοδοι ανόδου πάντα οδηγούν σε πτώση τελικά.
Το διάγραμμα δείχνει τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας του Dow Jones Industrial Average και του τι θα ήταν αν αυξανόταν κατά 5% ετησίως.
Η διαφορά στις τελικές αξίες οφείλεται στις περιόδους πτώσης των αποδόσεων που αντιστρέφουν τις προηγούμενες περιόδους ανάπτυξης.
Είναι πολύ σημαντικό, οι περίοδοι μείωσης των τιμών καταστρέφουν το φαινόμενο της σύνθεσης.

Ωστόσο, ενώ αυτή η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων είναι αρκετά μεγάλη, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη λόγω της συναισθηματικής προκατάληψης των επενδυτών.

Τι αναφέρει η Dalbar

Κάθε χρόνο, η Dalbar διεξάγει μια έρευνα που αποκαλύπτει τη μέση απόδοση των επενδυτών σε σχέση με τις αποδόσεις της αγοράς.
Δηλαδή:
«Το παρακάτω γράφημα ράβδων δείχνει τη διαφορά στην απόδοση καθώς και την ανάπτυξη 100.000 δολ. μεταξύ του μέσου επενδυτή μετοχών και του δείκτη S&P 500 για τα τελευταία 30 χρόνια (μέχρι το 2022).
Συγκρίνει επίσης τη μέση ετήσια απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης με τον πληθωρισμό και τον δείκτη βραχυπρόθεσμων ομολόγων κατά την ίδια περίοδο».

Η Dalbar εξηγεί γιατί υπάρχει σημαντική διαφορά απόδοσης μεταξύ του μέσου επενδυτή και της αγοράς.
«Αυτή η έρευνα μελετά την απόδοση επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια.
Ο στόχος είναι να δείξει πώς οι επενδυτές μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου τους διαχειριζόμενοι συμπεριφορές που τους αναγκάζουν να ενεργούν χωρίς σύνεση.
Εάν είστε εξοικειωμένοι με την έρευνα του Dalbar, θα γνωρίζετε ότι σε αυτή υπάρχει μια σταθερά.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των πιο μακροπρόθεσμων δεδομένων που αναλύονται σε αυτές τις εκθέσεις της QAIB δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι είναι, τις περισσότερες φορές, οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους - όταν γίνεται λόγος για επενδύσεις.
Υποκύπτοντας συχνά σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές όπως ο χρονισμός της αγοράς ή το κυνήγι απόδοσης, πολλοί φαίνεται να διακατέχονται από έλλειψη γνώσης ή/και ικανότητας, καθώς αδυνατούν να δείξουν την απαραίτητη πειθαρχία για να αποσπάσουν οφέλη που μπορούν να παράσχουν οι αγορές σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες.
Εν ολίγοις, πολύ συχνά καταλήγουν να αντιδρούν στην ωρίμανση της αγοράς και να μειώνουν τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους».
Για να το πούμε πιο απλά, λέει ο Marks, οι επενδυτές υποκύπτουν στα συναισθήματά τους είτε bullish είτε bearish, τη στιγμή που θα έπρεπε να πάνε κόντρα στον… άνεμο.
Στο τώρα;… Η bullish τάση διογκώνεται, αντίθετα με αυτό το οποίο υποδεικνύει η λογική.
Επομένως, πώς πρέπει να λάβουμε υπόψη το τρέχον επενδυτικό κλίμα στη διαδικασία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μας;… αναρωτιέται ο Marks.

Σωστό το μέσον… λάθος τα άκρα…

Όπως σημειώθηκε, είναι λάθος η υιοθέτηση ακραίων τάσεων ή επενδυτικών θέσεων…
Αν επανεξετάσουμε τον εβδομαδιαίο σύνθετο δείκτη συναισθημάτων μας, θα δούμε ότι τείνει να αυξάνεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ανατρέχοντας στην περίοδο του 2008, βλέπουμε ότι το κλίμα μπορεί να παραμείνει υποτονικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η αγορά αρχίσει να αυξάνεται με μεγαλύτερη συνέπεια, τείνει να χαρακτηρίζει την αγορά μετοχών σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό ενδέχεται να βλέπουμε τώρα.
Σημειώνεται πως, ενώ τα άτομα υποκύπτουν στα συναισθήματά τους, οι επαγγελματίες επενδυτές υποφέρουν από την «ασθένεια».
Η National Association Of Active Investment Managers (NAAIM) δείχνει τη μέση έκθεση των μελών της σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ.
Ιστορικά, όταν αυτός ο δείκτης πέφτει κάτω από το 40%, ευθυγραμμίζεται με τα χαμηλά της αγοράς (αντίστροφα, πάνω από το 90% ευθυγραμμίζεται με τις κορυφές της αγοράς.)

Ένας άλλος δείκτης του κλίματος, ο δείκτης μεταβλητότητας (VIX), υποδηλώνει επίσης ότι τα χαμηλά της αγοράς ήταν τον Οκτώβριο.
Οι ακραίες μετρήσεις VIX εμφανίζονται στα χαμηλά ή κοντά σε αυτά όταν ο ακραίος «πανικός» αρχίζει να προκαλεί αθρόες πωλήσεις.
Οι bull markets τυπικά ορίζονται από έναν φθίνοντα VIX έπειτα από μια προηγούμενη κορυφή.
Το selloff του 2022 ήταν μια «διόρθωση» σε μια συνεχιζόμενη bull market επειδή ο VIX κορυφώθηκε γύρω στις 30 μον.
Με αυτόν τον δείκτη να βρίσκεται σε πτώση, ο Οκτώβριος φαίνεται πως ήταν τα χαμηλά της προηγηθείσας διόρθωσης.

Λείπει η υπερβολική αισιοδοξία, ενώ η ακραία bearishness εξασθενεί - αν και εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη.
Έπειτα από όσα προειπώθηκαν, είναι το τρέχον ράλι από την αρχή του έτους μια επιστροφή της bull market;
Μπορεί.
Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα «bear market rally» που ρουφάει τους επενδυτές…
Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε τι συμβαίνει παρά μόνο όταν έχει πια συμβεί.
Ωστόσο, η αυξανόμενη bullish τάση συχνά υποδηλώνει μια παρατεταμένη πρόοδο της αγοράς «που συνήθως σκαρφαλώνει σε έναν τοίχο ανησυχίας» λέει ο Marks.
Όπως είπε κάποτε ο Stephan Cassaday, «Περισσότερα χρήματα χάθηκαν προσπαθώντας να αποφευχθούν οι bear markets από όσα χάθηκαν σε οποιαδήποτε bear market».
Αν και είναι εύκολο να επιτρέψουμε στους πολλούς τίτλους, τα podcast και τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης να αναδείξουν τις «συναισθηματικές προκαταλήψεις» μας, είναι σημαντικό να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνει η αγορά έναντι αυτού που «νομίζουμε» ότι θα έπρεπε να συμβαίνει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης