Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Στην Ασία οφείλεται πάνω από το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023

tags :
ΔΝΤ: Στην Ασία οφείλεται πάνω από το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023
Ανάλυση του ΔΝΤ για την οικονομία των ασιατικών κρατών
Σχετικά Άρθρα
Η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού παραμένουν δυναμικές οικονομίες παρά το ζοφερό σκηνικό αυτού που διαμορφώνεται για την παγκόσμια οικονομία, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και οι τραπεζικές πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε ένα ήδη πολύπλοκο οικονομικό τοπίο.
Ωστόσο, «η εγχώρια ζήτηση στην Ασία έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ισχυρή παρά τη νομισματική σύσφιξη, ενώ η εξωτερική ζήτηση για προϊόντα τεχνολογίας και άλλες εξαγωγές εξασθενεί. Προβλέπουμε ότι η περιοχή θα συμβάλει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, καθώς η ανάπτυξή επιταχύνεται στο 4,6% από 3,8% πέρυσι. (…)
Ακόμα κι έτσι, η δυναμική προοπτική ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να επαναπαυθούν. Ορισμένοι κίνδυνοι -όπως το δημόσιο χρέος- παραμένουν.
Πέρα από αυτούς τους κινδύνους, ο επίμονος πληθωρισμός παραμένει μια πρόκληση. Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων μετριάστηκαν μετά την άνοδο πέρυσι και οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αμβλυνθεί, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. (…)
Τα κενά παραγωγής για τις ασιατικές οικονομίες είτε μειώνονται είτε έχουν ήδη κλείσει. (…)
Η σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των παγκόσμιων και περιφερειακών χρηματοοικονομικών συνθηκών αποτελεί μια άλλη πρόκληση. Η πρόσφατη αναταραχή σε ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης χρησιμεύει ως προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης.


Οι τράπεζες στην Ασία -ιδιαίτερα στις προηγμένες οικονομίες- θα μπορούσαν να υποστούν απώλειες από αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης χονδρικής και ξαφνικές μειώσεις στις αγοραίες αξίες των περιουσιακών στοιχείων. (…)

Η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο επιθετική για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα -αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης της ανάπτυξης, της προστασίας των ευάλωτων και της αντιμετώπισης των ανησυχιών για το χρέος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης