Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Long και πάλι στα ελληνικά 10ετή ομόλογα η Societe Generale - Μεγάλο ράλι μετά την επενδυτική βαθμίδα

Long και πάλι στα ελληνικά 10ετή ομόλογα η Societe Generale - Μεγάλο ράλι μετά την επενδυτική βαθμίδα
Η Societe Generale συνιστά την αγορά 10ετούς ελληνικών ομολόγων με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και την πιθανή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) το 2023
Long θέσεις ανοίγει και πάλι η Societe Generale στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, μετά την παύση λίγων μηνών που έκανε το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένοντας, όπως αναφέρει, την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ή το πρώτο του 2024.
Σύμφωνα με την Societe Generale η αναβάθμιση στην παρούσα είναι απίθανη, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ράλι.
Έτσι, συνιστά την αγορά 10ετούς ελληνικών ομολόγων με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και την πιθανή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) το 2023.
Υπενθυμίζει ότι έκλεισε τις long θέσεις τον Φεβρουάριο, επειδή είχε πολύ καλή απόδοση και η αναβάθμιση της Fitch τον Ιανουάριο δεν εξέπληξε τις αγορές.
Απέφυγε την επανεισαγωγή στις long θέσεις τον Μάρτιο λόγω της αναταραχής στην πιστωτική αγορά μετά την κατάρρευση της SVB, ειδικά καθώς ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από τους αντίστοιχους των ομοειδών.
Η S&P και η Fitch αξιολογούν την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερό, μία βαθμίδα από το όριο IG.
Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, η Societe Generale θεωρεί ότι υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε IG φέτος.

Ισχυρά τα θεμελιώδη

Το τελευταίο World Economic Outlook του ΔΝΤ αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, αναμένοντας τώρα ότι θα πέσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Επομένως, το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση είναι το 4ο τρίμηνο του 2023 ή το 1ο τρίμηνο του 2024, κατά την άποψη της Societe Generale.
Αυτό θα ήταν περίπου ένα έτος μετά την τελευταία αναβάθμιση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον μέσο ρυθμό της S&P και της Fitch από το 2015.
Επιπλέον, ενώ οι βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να ανατρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε ακόμη να αποτρέψει τους οίκους αξιολόγησης από το να κινηθούν πολύ γρήγορα.
Συνεπώς, κατά την αναθεώρηση του Απριλίου από την S&P και την αναθεώρηση του Ιουνίου από τη Fitch είναι ως επί το πλείστον πιθανό να αναθεωρηθεί η προοπτική σε θετική.

Το ράλι που έρχεται

Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο.
Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας σε IG από την S&P το 2017, το 10ετές spread PGB-SPGB μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μια εβδομάδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές προέβλεψαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αξιολόγηση IG και τα PGB θα ήταν επιλέξιμα για τους περισσότερους δείκτες αναφοράς.
Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μια τέτοια έκπληξη αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P, με το 10ετές spread GGB-BTP αναφοράς να διαπραγματεύεται εντός ενός εύρους -10bp έως 35bp από τον Δεκέμβριο.
1_136.JPG
Ανοίγουν και πάλι long θέσεις

Η Societe Generale επισημαίνει ότι ανοίγει και πάλι τις long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα για να αποτυπώσει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P στις 21 Απριλίου.
Επιπλέον, αναμένει μεγάλη προσφορά BTP το 2ο τρίμηνο του 23, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 6 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ του στόχου της για το 2023.
Το τρέχον επίπεδο είναι 2 μ.β. και στοχεύει σε -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης.
Θα αποχωρούσε από τη θέση εάν είτε η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί είτε το spread διευρυνθεί πάνω από τις 15 μ.β..
Εναλλακτικά, προτείνει ταύτιση των αποδόσεων 2-10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι BTP.
Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι απίθανο να επηρεάσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, τα 2ετή ομόλογα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρή επίπτωση.
Μια τέτοια κίνηση συνέβη στα PGB το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης