Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σκληρή προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία το 2022 – Αναθεώρηση επί τα χείρω της ανάπτυξης, στο 2,8%

ΔΝΤ: Σκληρή προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία το 2022 – Αναθεώρηση επί τα χείρω της ανάπτυξης, στο 2,8%
Στις νέες προβλέψεις του το ΔΝΤ τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2023 και στο 3% το 2024
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις νέες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για «σκληρή προσγείωση».
Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2023 και στο 3% το 2024, υποβαθμίζοντας κατά 0,1% και τις δύο εκτιμήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Για τον πληθωρισμό, βλέπει τον ετήσιο πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 7% από το 8,7%, εκτίμηση αυξημένη κατά 0,4% από ό,τι τον Ιανουάριο φέτος αλλά σχεδόν διπλάσια από την πρόβλεψη πέρυσι (Ιανουάριος 2022).
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη το Ταμείο τοποθετεί την ανάπτυξη στο 0,8% το 2023 αναβαθμίζοντας την εκτίμηση κατά 0,1%, ωστόσο την υποβαθμίζει κατά 0,2% για το επόμενο έτος στο 1,4%, ενώ στην Κίνα διατηρεί αμετάβλητους τους ρυθμούς 5,2% και 4,5%.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για «σκληρή προσγείωση» στην παγκόσμια οικονομία, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο εύλογα ενισχύει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Αν και το Ταμείο άφησε τις οικονομικές του προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τον Ιανουάριο στην τελευταία του World Economic Outlook, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, τόνισε ότι σημάδια ανθεκτικότητας παράλληλα με τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων συγκάλυπταν μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα.
Ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, δήλωσε: «Κάτω από την επιφάνεια»… δημιουργούνται αναταράξεις και η κατάσταση είναι αρκετά εύθραυστη».
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες», είπε.
«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η απότομη σύσφιξη της [νομισματικής] πολιτικής των τελευταίων 12 μηνών αρχίζει να έχει σοβαρές παρενέργειες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης