Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε υψηλά 10ετίας οι short θέσεις στον S&P 500 - Προειδοποιούν για παγίδες οι long, όπως τον Οκτώβριο του 2022

Σε υψηλά 10ετίας οι short θέσεις στον S&P 500 - Προειδοποιούν για παγίδες οι long, όπως τον Οκτώβριο του 2022
Βλέπουν πτώση πάνω από 7% στον δείκτη S&P 500, ορισμένοι αναλυτές
Έκρηξη πτωτικών στοιχημάτων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις αμερικανικές μετοχές, με τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να τοποθετούνται σε νέα υποχώρηση της αγοράς εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων και των εταιρικών κερδών.
Οι μεγάλοι short, κυρίως τα hedge funds, αύξησαν τις καθαρές βραχυπρόθεσμες θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 e-mini σε περίπου 321.000 συμβόλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη θέση από τον Νοέμβριο του 2011 μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία από τη μονάδα prime broker της JPMorgan έδειξαν ένα παρόμοιο μοτίβο, με τους πελάτες των hedge funds της εταιρείας να αυξάνουν την περασμένη εβδομάδα τα πτωτικά στοιχήματα κατά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών μετοχών.

Μειώνονται οι long θέσεις

Η αυξανόμενη πτωτική διάθεση είναι επίσης εμφανής στην πλευρά των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.
Αφού απόλαυσαν ένα ράλι στις μετοχές τεχνολογίας, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν μετατραπεί σε πωλητές, διαγράφοντας τις long θέσεις τους στον κλάδο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με τη μονάδα prime broker της Goldman Sachs.
Ο σκεπτικισμός έχει αυξηθεί όσον αφορά τη διάρκεια της ανόδου των μετοχών του 2023, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έχουν αυξήσει τους φόβους ότι μια οικονομική ύφεση θα μπορούσε να έρθει σύντομα.
Και με τα ευρέως παρακολουθούμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό να αναμένονται την Τετάρτη και τις τράπεζες την Παρασκευή να ξεκινούν αυτό που προβλέπεται να είναι η χειρότερη περίοδος κερδών από τα βάθη της πανδημικής κρίσης, οι bears διπλασιάζουν τα στοιχήματά τους.
"Οι επενδυτές παραμένουν πτωτικοί και το αφήγημα της ύφεσης ήταν το κυρίαρχο την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα κακά νέα αντιμετωπίστηκαν ως κακά νέα", έγραψε η ομάδα συναλλαγών της JPMorgan.
"Οι συζητήσεις των επενδυτών αποκαλύπτουν ένα εύρος τιμών του SPX μεταξύ 3.800 - 4.200 μονάδων, εκτός αν δούμε μια ουσιαστική αλλαγή από τα κέρδη".

Παραμένει η επιφυλακτικότητα

Σίγουρα, η επικρατούσα επιφυλακτικότητα μπορεί να δημιουργήσει και πάλι τις προϋποθέσεις για μια αναπήδηση της αγοράς, όπως συνέβη από τον περασμένο Οκτώβριο.
Για την ακρίβεια: όταν σχεδόν όλοι μπήκαν στο 2023 προετοιμάζοντας τις μετοχές να φθάσουν σε νέα χαμηλά, ο S&P 500 αντιθέτως ανέβηκε, καθώς τα οικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, προκαλώντας κέρδη μετοχών που ανάγκασαν τους short να καλύψουν τις θέσεις τους και τους άλλους να παίξουν το παιχνίδι της ανόδου.
Εν μέσω αμυντικής τοποθέτησης, ο S&P 500 συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε μια στενή ζώνη με τον δείκτη αναφοράς να βρίσκεται κοντά στις 4.100 μονάδες.
Οι μετοχές πιέζονται, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω της προσδοκίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο S&P 500 είχε κολλήσει σε ένα εύρος συναλλαγών 10%, το μικρότερο από την περίοδο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2021.
"Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι οι μετοχές έχουν παγιδευτεί σε ένα κανάλι.
Ένα που οι περισσότεροι πιστεύουν (και είναι τοποθετημένοι) ότι θα δουν διάσπαση προς τα κάτω και όμως ποτέ δεν φαίνεται να το κάνει", έγραψε σε σημείωμά του ο Bobby Molavi, διευθύνων σύμβουλος της Goldman.
"Η επικρατούσα άποψη φαίνεται να είναι ότι περισσότερα πράγματα θα σπάσουν λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους κεφαλαίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης