Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κρίση δεν τελειώνει εδώ, διότι όταν τα επιτόκια τις «φρέναραν» οι τράπεζες δεν φορούσαν ζώνη - Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Η κρίση δεν τελειώνει εδώ, διότι όταν τα επιτόκια τις «φρέναραν» οι τράπεζες δεν φορούσαν ζώνη - Τι αναφέρουν οι αναλυτές
Mένει να δούμε αν τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν συμπτώματα διαρθρωτικού χαρακτήρα...
Σχετικά Άρθρα
Η ερώτηση είναι εύλογη: «Αυτό ήταν;». Μετά από εβδομάδες αστάθειας, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, γενικότερα, διαγράφουν ξανά μια πιο αξιόπιστη τροχιά…
Φαίνεται ότι οι δραματικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις περιόρισαν την πιθανότητα άμεσων οικονομικών δυσκολιών.
Ωστόσο, «μένει να δούμε αν τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν συμπτώματα διαρθρωτικού χαρακτήρα… λόγω προβλημάτων τα οποία θα έρχονται στο φως σταδιακά παράλληλα με τις επιτοκιακές αυξήσεις…».
Τάδε έφη ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να δούμε μια «αργή, κυλιόμενη κρίση» καθώς το σταθερά αυξανόμενο κόστος δανεισμού χτυπά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από τη μεριά του, ο Jamie Dimon, CEO της JP Morgan, συμφώνησε ότι δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος.
«H κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη» προσέθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία πίεσης που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες;

Κόστος χρηματοδότησης…

Οι τράπεζες επρόκειτο να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα, καθώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.
Έτσι, παρότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν διευρύνει το καθαρό περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών –η διαφορά μεταξύ του τι πληρώνουν και του τι λαμβάνουν από τόκους– πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν πίεση τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από την αγορά να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους πελάτες.
Σημειώνεται πως τα υψηλότερα επιτόκια δίνουν κίνητρα στους επενδυτές να αναζητήσουν προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, εκτός τραπεζών.
Οι αναλυτές της Barclays έχουν προβλέψει ότι 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια (1,2 τρισεκατομμύρια λίρες στερλίνες) θα επενδυθούν σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς (money market funds) χαμηλού κινδύνου το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Investment Company, τα περιουσιακά στοιχεία σε money market funds αυξήθηκαν κατά 304 δισεκατομμύρια δολάρια τις τρεις εβδομάδες έως τις 29 Μαρτίου.
Αυτή η κατάσταση πιθανόν να αποτελέσει έναυσμα ώστε οι τράπεζες να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης ρυθμιστικές πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βουλευτές έχουν επανειλημμένα αναρωτηθεί γιατί οι τράπεζες δεν έχουν μετακυλίσει υψηλότερα επιτόκια στους αποταμιευτές ενώ απαιτούν περισσότερα χρήματα από στεγαστικά δάνεια.
Επιπλέον, η πρόσφατη τραπεζική αστάθεια και η εξάλειψη των κατόχων ομολόγων AT1 της Credit Suisse ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
1_132.JPG
Υπενθυμίζεται πως ένα ομόλογο AT1 μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο εάν μια τράπεζα πέσει κάτω από ένα ορισμένο, προαποφασισμένο όριο ισχύος ή κεφαλαίου.
Αποτελούν δημιούργημα μεταρρυθμίσεων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και βοηθούν μια τράπεζα να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές προκλήσεις που τυχόν αναδύονται.

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία της Credit Suisse, οι επενδυτές ζήτησαν ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για να διατηρήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαλειφθεί όταν έρθει η ώθηση.
Ενώ ο δείκτης Invesco των ομολόγων AT1 έχει σχεδόν ανακάμψει στα επίπεδα προ της εξαγοράς της Credit Suisse, παραμένει μακριά από τα επίπεδα που βρισκόταν προ της κατάρρευσης της SVB, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να πληρώνουν περισσότερα για χρηματοδότηση.
«Παραμένει ασαφές εάν οι υψηλότερες αποδόσεις είναι βραχυπρόθεσμη έκδοση ή μια νέα κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής μετοχικού κεφαλαίου της Saxo, Peter Garnry.
Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ προσπάθησαν και οι δύο να καθησυχάσουν τις αγορές ότι δεν θα ακολουθούσαν το ελβετικό παράδειγμα, δηλαδή κούρεμα των ομολογιούχων αντί των μετόχων…
Ο Sunil Krishnan της Aviva Investors δήλωσε ότι «δεδομένων των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το χρέος AT1, φαίνεται πιθανό ότι αυτές οι αγορές σιγά σιγά θα επουλωθούν και θα γίνουν ξανά βιώσιμες».
Παράλληλα, παρότι το κόστος χρηματοδότησης είναι μείζον ζήτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες –οι οποίες αποδείχθηκαν τόσο επιζήμιες για τη Silicon Valley Bank– δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο.
«Καμία (ευρωπαϊκή) τράπεζα δεν φαίνεται τόσο εκτεθειμένη ώστε να αναγκαστεί σε πωλήσεις ομολόγων όπως συνέβη στην SVB ή ακόμα και στην Credit Suisse» είπε ο Krishnan.

Εμπορικά ακίνητα

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η σχέση τους με την αγορά εμπορικών ακινήτων (CRE).
Η JP Morgan εκτιμά πως η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ακίνητη περιουσία ανέρχεται σε περίπου 1,6-1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή 8% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επίσης, το CRE αποτελεί το 20% των συνολικών εταιρικών δανείων στην Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, το CRE είναι μια περιοχή ανησυχίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και την άνοδο των ευέλικτων εργασιακών αποτιμήσεων γραφείων.
Επισημαίνεται πως ο δείκτης MSCI Europe Real Estate, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων, έφτασε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
2_108.JPG
Η ΕΚΤ τον χαρακτήρισε ως «κλειδί τρωτό σημείο» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πέρυσι, ενώ στην πρόσφατη Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι είναι ένας «δυνητικά ευάλωτος τομέας παγκοσμίως, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των ακινήτων μαζί με την ικανότητα των δανειοληπτών να χρέος εξυπηρέτησης».
Όπως σημειώνει ο Garnry, «η δυναμική γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας είναι σημαντική επειδή αποτελούν σημαντικό μοχλό των εξασφαλίσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών και επομένως βασικό μοχλό πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία».
Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος… καταστροφής καθώς η πτώση των τιμών των ακινήτων λόγω αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών μειώνει τον δανεισμό, περιορίζοντας περαιτέρω την αξία των ακινήτων.
Η ακίνητη περιουσία δεν είναι ούτε ρευστό περιουσιακό στοιχείο.
Εάν οι τράπεζες χρειαστεί να απελευθερώσουν κεφάλαια γρήγορα, τότε μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν ακίνητα με ζημία.

Τραπεζική κρίση σε πιστωτική σύσφιξη

Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι φθίνουσες αξίες στα εμπορικά ακίνητα «δείχνουν» πιο συντηρητικές στρατηγικές δανεισμού.
Ο Erik Norland του Ομίλου CME περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα ως «προάγγελο του τι πρόκειται να ακολουθήσει…
Μπορεί σύντομα να δούμε πολύ αυστηρότερους όρους πίστωσης».
Πράγματι, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι πιστωτικοί όροι γίνονται αυστηρότεροι, ανεξάρτητα από την τραπεζική κρίση.
Τα τελευταία στοιχεία από την ευρωζώνη έδειξαν ότι υπήρχε πιστωτική συρρίκνωση πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η αύξηση της προσφοράς χρήματος M3, ένας δείκτης της προσφοράς χρήματος, επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 3,5% τον Ιανουάριο.
Αναλυτές της Pantheon Macroeconomics ανέφεραν ότι τα στοιχεία από την Ευρωζώνη ενισχύουν «την εικόνα ότι οι συνθήκες ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα έγιναν πιο αυστηροί στην αρχή του έτους».
«Αυτά τα δεδομένα δεν καταγράφουν κανένα πλήγμα ούτε στις καταθέσεις ούτε στις χορηγήσεις από τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature, αλλά και από την αναδιάρθρωση της Credit Suisse», πρόσθεσαν, υπονοώντας ότι έρχονται χειρότερα.
Η επερχόμενη πιστωτική κρίση θα ασκήσει πίεση στις κεντρικές τράπεζες να «χαλαρώσουν» σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων – αν και μέχρι στιγμής η σύσφιξη παραμένει.
Πάντως, η πρόεδρος της EKT, Christine Lagarde, είπε ότι «δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και σταθερότητας τιμών».
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα περιορίσουν τις χορηγήσεις.
Εάν οι πιστωτικοί όροι είναι ήδη αυστηρότεροι, τότε τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων θα ενθαρρύνουν αυτή την τάση.
Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αρκετά καλά κεφαλαιοποιημένες ώστε να αποφύγουν μια τραπεζική κατάρρευση τύπου 2008, η ευρύτερη οικονομία είναι απίθανο να ξεφύγει εντελώς από τον αντίκτυπο της μίνι κρίσης του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης