Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι χώρες που θα πληγούν όταν το πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολ. - «Είναι ένας… φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο»

Οι χώρες που θα πληγούν όταν το πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολ. - «Είναι ένας… φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο»
Οι περικοπές από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ θα αρχίσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023
Σχετικά Άρθρα
Μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, το σενάριο η τιμή του «μαύρου χρυσού» να φτάσει στα 100 δολ. κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε αυτή την περίπτωση οι μεγάλες εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο αν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε στο CNBC ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.
«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία... για να αναφέρουμε μερικά από τα μεγάλα παραδείγματα», δήλωσε ο Molchanov.
Οι περικοπές από τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ θα αρχίσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα μειώσουν επίσης την παραγωγή.

Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου

«Οι περιοχές, που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το σχετικό άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα πρωτογενή ενεργειακά τους συστήματα», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι βιομηχανίες των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, ιδίως στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι εξαιρετικά εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας».

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή από τότε, που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Παρόλο που εξακολουθούν να επωφελούνται από το ρωσικό αέριο με έκπτωση, ήδη πλήττονται από τις υψηλές τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Gloystein. «Αν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη της Ινδίας» συμπλήρωσε.

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.
«Μη έχοντας αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Νότια Κορέα

Ομοίως για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.
«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επισήμανε ο Molchanov.
Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Gloystein.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο και όχι στα ορυκτά καύσιμα στο πρωτογενές ενεργειακό της μείγμα.

Επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις εισαγωγές αυτών των καυσίμων σε ξένο νόμισμα». θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, δήλωσε ο Molchanov. Ο ίδιος ανέφερε την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως πιθανές οικονομίες που θα πληγούν.
«Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο εγχώρια και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη σε ένα σκληρότερο χτύπημα», είπε.
«Οι χώρες με τα λιγότερα ξένα νομίσματα και οι οποίες είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen, η οποία πρόσθεσε ότι το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν το δολάριο ανατιμηθεί.

Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι δεν θα είναι μόνιμα

Ωστόσο, ενώ τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μπορεί να είναι εντός του ορίζοντα, το υψηλότερο σημείο τιμών μπορεί να μην παραμείνει για πολύ, δήλωσε ο Molchanov, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να είναι «το μόνιμο οροπέδιο».
«Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα» - στην περιοχή των 80 έως 90 δολαρίων περίπου, είπε.
«Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, αυτό δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν πραγματικά την παραγωγή ξανά», δήλωσε ο Gloystein.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης