Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια - Δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα

Η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει τρισεκατομμύρια δολάρια - Δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030
Σχετικά Άρθρα
Η αυξανόμενη επιρροή των τεχνολογιών, που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση είναι ορατή παντού, από την ολοένα και πιο συχνή εικόνα των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους μας μέχρι την ανάπτυξη τεράστιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 2.
Η μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα απαιτήσει τεχνολογική καινοτομία αιχμής παράλληλα με τεράστια ποσά επενδύσεων.
«Υπάρχουν λόγοι για μεγάλη ενθάρρυνση σε αυτά που έχουμε δει... τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Mark Dooley, παγκόσμιος επικεφαλής της ομάδας πράσινων επενδύσεων της Macquarie Asset Management σε συζήτηση που συντόνισε το CNBC.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια κατάσταση, ο Dooley πρόσθεσε: «Μόλις είχαμε την πρώτη χρονιά, το 2022, κατά την οποία διαθέσαμε 1 τρισ. δολ. για την ενεργειακή μετάβαση», ενώ συνέχισε λέγοντας: «τώρα υπάρχουν πολλές αρχές που λένε ότι αυτό πρέπει να κλιμακωθεί γρήγορα στα 4 τρισ. δολάρια, το οποίο είναι ένα ιλιγγιωδώς μεγάλο χρηματικό ποσό ... ως ετήσια δαπάνη».

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency-ΙΕΑ), οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 για το σενάριο «καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050».
Η επίτευξη ενός τέτοιου ποσού θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Αυτό συμβαίνει διότι η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο καθαρό μηδέν έως το 2050 θεωρείται ζωτικής σημασίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε «1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».
Η πρόκληση είναι τεράστια και ο ΟΗΕ έχει σημειώσει ότι ο 1,5 βαθμός Κελσίου θεωρείται ως το «ανώτατο όριο» όσον αφορά την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΙΕΑ δεν είναι ο μόνος οργανισμός που υπογραμμίζει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται στο μέλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρει ότι οι σωρευτικές επενδύσεις πρέπει να φτάσουν τα 44 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030, αν θέλουμε να παραμείνουμε σε μια πορεία προς τον 1,5 βαθμό. Αυτό που αποκαλεί «μεταβατικές τεχνολογίες» θα αντιπροσωπεύει το 80%, ή 35 τρισ. δολάρια, αυτού του ποσού.

Οι επενδύσεις των επόμενων ετών

Καθώς εξελισσόταν η συζήτηση στο CNBC, ο Dooley ανέλυσε πού πιστεύει ότι θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλές διαφορετικές κατηγορίες δραστηριοτήτων, που αντλούν από πολλές διαφορετικές πηγές κεφαλαίων», εξήγησε ο ίδιος.
«Πολλά από αυτά τα 4 τρισ. είναι το δίκτυο, είναι το δίκτυο μεταφοράς, ένα πολύ μεγάλο μέρος του».
«Πολλά από αυτά είναι ιδιώτες που επιλέγουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα και να λάβουν άλλα μέτρα», πρόσθεσε αργότερα.
«Και ναι, ένα μεγάλο μέρος αφορά μεγάλα έργα, το είδος των πραγμάτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχείρησης που φροντίζω» συνέχισε για συμπληρώσει «είναι μια μεγάλη αποστολή, αλλά η αίσθηση που έχουμε, η εμπειρία που έχουμε, είναι ότι η όρεξη των επενδυτών να συμμετάσχουν σε αυτή τη μετάβαση είναι τεράστια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης