Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αναβάθμιση προβλέψεων για την τιμή του Brent - Στα 95 δολ. τον Δεκέμβριο του 2023

Goldman Sachs: Αναβάθμιση προβλέψεων για την τιμή του Brent - Στα 95 δολ. τον Δεκέμβριο του 2023
H Goldman Sachs εκτίμησε ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να δώσει ώθηση 7% στις τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Σε αναβάθμιση των προβλέψεων για την τιμή του Brent προχώρησε η Goldman Sachs μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει κατά 5 δολ. στα 95 δολ. ανά βαρέλι την πρόβλεψη για την τιμή του Brent τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ εκείνη για τον Δεκέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά 3 δολ. στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Η μείωση της πρόβλεψης για την τιμή ήρθε καθώς η τράπεζα μείωσε τη δική της πρόβλεψη για την παραγωγή στο τέλος του 2023 για τον ΟΠΕΚ+ κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τα futures για το Brent εκτινάχθηκαν σε υψηλό σχεδόν ενός μηνός, πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, κατά την έναρξη των συναλλαγών της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+.
Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να δώσει ώθηση 7% στις τιμές του πετρελαίου, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ+ από το πετρέλαιο.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν την Κυριακή (2/4/2023) μείωση της παραγωγής πετρελαίου τους, με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς του Κόλπου να κάνουν λόγο για ένα "προληπτικό μέτρο" που αποσκοπεί "να σταθεροποιήσει τη αγορά".
Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα, από το Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφεραν οι τρεις χώρες του Κόλπου σε ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα αντίστοιχα επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς" δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η Βαγδάτη, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επίσης σήμερα μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.
Το Αλγέρι προχωρά από την πλευρά του σε "εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από το Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ", σύμφωνα με ανακοίνωση του αλγερινού υπουργείου Ενέργειας, που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων APS.
Η Μόσχα -μέλος του ΟΠΕΚ+- ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Alexander Novak, που κάνει λόγο για μια "περίοδο αβεβαιότητας" στην αγορά του μαύρου χρυσού.
Η συνολική μείωση της πετρελαιοπαραγωγής υπερβαίνει τα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί τις εναλλακτικές λύσεις που έχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης