Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4% - Capital Economics: Πονοκέφαλος ο δομικός πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4% - Capital Economics: Πονοκέφαλος ο δομικός πληθωρισμός
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εκτιμά η Capital Economics
Το νέο υψηλό ρεκόρ στον δομικό πληθωρισμό προβληματίζει την ΕΚΤ, παρά την επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη/
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Μαρτίου δεν θα αλλάξουν την πεποίθηση των αξιωματούχων της ΕΚΤ ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Η μείωση του συνολικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 8,5% τον Φεβρουάριο σε 6,9% τον Μάρτιο, τον άφησε ελαφρώς κάτω από το consecus και τις προβλέψεις της Capital Economics (7,1% και 7,0% αντίστοιχα).
Η πτώση οφείλεται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού της ενέργειας από 13,7% σε μείον 0,9%.

Στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 15,4%.
Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός (ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό) αυξήθηκε από 5,6% σε νέο υψηλό ρεκόρ 5,7%.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού αγαθών μειώθηκε ελαφρώς, από 6,8% σε 6,6%, που ήταν η πρώτη μείωση σε 14 μήνες και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η σημαντική χαλάρωση των παγκόσμιων προβλημάτων προσφοράς επιτέλους αποδίδει.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού αγαθών εξακολουθούσε να είναι εξαιρετικά υψηλός.
Και ο πληθωρισμός υπηρεσιών, ο οποίος συνδέεται στενότερα με τις συνθήκες στην εγχώρια οικονομία, αυξήθηκε από 4,8% σε 5,0%. (Βλέπε Διάγραμμα 1 & Πίνακας 1.)
Ο γενικός πληθωρισμός πιθανόν να μην αλλάξει πολύ τον Απρίλιο, αλλά θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω τον Μάιο και μετά, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας θα πέσει περαιτέρω κάτω από το μηδέν και ο πληθωρισμός των τροφίμων θα αρχίσει τελικά να μειώνεται.
Εξάλλου, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν μειωθεί πολύ από τις κορυφές τους πέρυσι και οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων. Υποψιαζόμαστε επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται στο ανώτατο σημείο ή κοντά σε αυτό και ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αγαθών θα υποχωρήσει σημαντικά φέτος.
Ωστόσο, άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί έδειξαν ότι η αγορά εργασίας της ευρωζώνης παραμένει σφιχτή - το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,6% τον Φεβρουάριο (βλ. Διάγραμμα 2) - και οι πιο έγκαιρες έρευνες δείχνουν ότι η απασχόληση συνεχίζει να αυξάνεται.
Αυτό αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή την αύξηση των μισθών και, με τη σειρά του, τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο ανώτατο όριο του 4%», καταλήγει η Capital Economics.

capital1_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης