Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη – Θα επιδεινωθεί η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα

S&P: Τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη – Θα επιδεινωθεί η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα
Έκθεση της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Τα δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία δεν έχουν έρθει ακόμη, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Standard & Poor’s, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της αβεβαιότητας και των πιστωτικών συνθηκών.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως αν και επί του παρόντος παρατηρείται οικονομική και πιστωτική ανθεκτικότητα. οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης που έχει επιφέρει η νομισματική σύσφιξη θα οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοκοπιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
«Ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτός. Η τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι μια υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορεί να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη. Η ταχεία ανταπόκριση των αρχών υποδηλώνει ότι θα αποφευχθεί η ευρύτερη μετάδοση. Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια πιθανότατα θα επιβαρύνουν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της πίστωσης και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», σχολιάζει η S&P, συνεχίζοντας: «Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με πιο συντηρητικά πρότυπα δανεισμού, θα μπορούσαν να ωθήσουν πολλές οικονομίες πιο κοντά σε μια σκληρή προσγείωση. Οι μεταβολές στο κλίμα της αγοράς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αστάθεια. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν έντονοι».
Οι έντονες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν διαταράξει μια σχετικά ομαλή και αναγκαία επιβράδυνση της ανάπτυξης, σχολιάζεται.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια παρά την αναταραχή στις αγορές. «Αλλά με το βλέμμα στην οικονομική σταθερότητα, θα προχωρήσουν προσεκτικά. Οι προβλέψεις μας παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά είναι πιο αισιόδοξες για την Κίνα. 
Image
Οι οικονομικές και πιστωτικές τάσεις ήταν ανθεκτικές, αλλά αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να διαρκέσει. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσδοκίες, οι οικονομικές και πιστωτικές τάσεις ήταν πεισματικά ανθεκτικές τους τελευταίους μήνες. Η ύφεση πιθανότατα έχει καθυστερήσει αντί να αποφευχθεί, και αυτό πιθανότατα θα ασκήσει συνεχείς πιέσεις στην πιστωτική ποιότητα. Τα υψηλότερα επιτόκια θα εντείνουν τις πιέσεις του τραπεζικού τομέα».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης