Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Ευάλωτα τα νομίσματα σε μια κρίση ρευστότητας μέσα στο 2023

Bank of America: Ευάλωτα τα νομίσματα σε μια κρίση ρευστότητας μέσα στο 2023
Υπάρχει κίνδυνος η μεταβλητότητα να αυξηθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, ιδίως αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός
Η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος είναι ευάλωτη σε μια κρίση ρευστότητας μέσα στο έτος, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, προειδοποίησε η Bank of America.
Ακόμη και αφού η αγορά βγήκε σχετικά αλώβητη από την τελευταία τραπεζική αναταραχή, η μεταβλητότητα στα κύρια ζεύγη νομισμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα αυτόν τον μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ επιβάρυναν το δολάριο και οδήγησαν το γεν υψηλότερα.
Παρόλα αυτά, η κίνηση ήταν "μακριά από τα επίπεδα της κρίσης", δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA.
Η μεταβλητότητα παρέμεινε χαμηλότερη σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η αύξηση της ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα οδήγησε την μεταβλητότητα του ευρώ-δολαρίου ενός μήνα στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2020.
Ενώ η χαλαρή στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ηρέμησε τις αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, υπάρχει κίνδυνος η μεταβλητότητα να αυξηθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, ιδίως αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA, Michalis Rousakis και Howard Du.

Θα αρχίσει να "φαίνεται" η νομισματική σύσφιξη

"Η καθυστερημένη επίδραση της σύσφιξης των τραπεζικών πιστώσεων δεν έχει ακόμη αποδώσει πλήρως και ο οικονομικός κύκλος εισέρχεται πιθανότατα σε μια φάση συρρίκνωσης της ανάπτυξης", ανέφεραν.
Οι διαφορές μεταξύ των τιμών προσφοράς/ζήτησης για όλα τα σημαντικά νομίσματα διευρύνθηκαν αυτόν τον μήνα.
Αυτό είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις κινήσεις των τιμών, υποστήριξε η BofA, καθώς η μέτρηση του όγκου των δικαιωμάτων προαίρεσης στα μέσα του μήνα ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το δολάριο εκτινάχθηκε μετά τον μίνι προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, και υποστηρίχθηκε από μια επιθετική Fed.
Όμως, καθώς περισσότερες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ περιορίζουν τον δανεισμό προς τους καταναλωτές, η BofA αναμένει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν αυξημένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στη συνέχεια.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα ότι η Fed μπορεί να έχει τελειώσει με τη σύσφιξη και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
"Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υπερβολικά επίμονος, η ρευστότητα spot πιθανότατα θα δοκιμαστεί ξανά", δήλωσαν οι Rousakis και Du.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης