Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jeffrey Sachs (Columbia University): Η Ουκρανία, για το καλό της, πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την φρικτή εμπειρία του Αφγανιστάν

Jeffrey Sachs (Columbia University): Η Ουκρανία, για το καλό της, πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την φρικτή εμπειρία του Αφγανιστάν
Αν δεν τελειώσει σύντομα αυτός ο πόλεμος, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό μέλλον
Σχετικά Άρθρα
O διάσημος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Jeffrey Sachs, σε ακόμα μία δημόσια παρέμβασή του, καταγράφει τις χώρες που σωριάστηκαν σε ερείπια λόγω των proxy wars που κάνουν οι ΗΠΑ και προέβλεψε την πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας αν δεν αποφασίσει να δώσει γρήγορα τέλος στον πόλεμο.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομικής ανάπτυξης είναι ο πόλεμος. Εάν ο κόσμος διολισθήσει περαιτέρω σε μια παγκόσμια σύγκρουση, οι ελπίδες μας για οικονομική ανάπτυξη και η ίδια η επιβίωσή μας θα παραδοθούν στις φλόγες. Το Bulletin of Atomic Scientists μόλις μετέφερε τους δείκτες του Ρολογιού της Κρίσης 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα.

Παγκόσμια πρωταθλήτρια με ύφεση 35% η Ουκρανία το 2022

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως το 2022 ήταν η Ουκρανία, καθώς το ΑΕΠ της έχασε ένα 35% σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα και να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη αλλά αυτό εξαρτάται από το εάν η Ουκρανία θα αντιληφθεί τη δύσκολη θέση της ως θύμα ενός proxy war μεταξύ ΗΠΑ καιΡωσίας που έχει ξεκινήσει από το 2014.
Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την Ουκρανία από το 2014 με στόχο την επέκταση του ΝΑΤΟ και την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Οι πόλεμοι δι' αντιπροσώπου που κάνει η Αμερική συνήθως μαίνονται για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, αφήνοντας τις χώρες που αποτέλεσαν πεδία μάχης όπως η Ουκρανία σε ερείπια.
Αν δεν τελειώσει σύντομα αυτός ο πόλεμος, η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα τρομερό μέλλον.
Η Ουκρανία θα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τη φρικτή εμπειρία του Αφγανιστάν για να αποφύγει τη μακροπρόθεσμη καταστροφή. Θα μπορούσε επίσης να κοιτάξει τι έγινε στους πολέμους δι΄ αντιπροσώπου που έκαναν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Το Αφγανιστάν ως παράπλευρη ζημιά ενός πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στην ΕΣΣΔ

Ξεκινώντας το 1979, οι ΗΠΑ όπλισαν τους μουτζαχαντίν (ισλαμιστές μαχητές) για να δημιουργήσουν προβλήματα στην υποστηριζόμενη από την ΕΣΣΔ κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.
Όπως εξήγησε αργότερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski, ο στόχος των ΗΠΑ ήταν να υποχρεώσουν εμμέσως τη Σοβιετική Ένωση να παρέμβει, προκειμένου να παγιδευτεί σε έναν δαπανηρό πόλεμο.
Το γεγονός ότι το Αφγανιστάν θα ήταν παράπλευρη ζημία δεν ανησυχούσε τους Αμερικανούς ηγέτες.
Ο σοβιετικός στρατός εισήλθε πράγματι στο Αφγανιστάν το 1979 όπως έλπιζαν οι ΗΠΑ και ενεπλάκη σε έναν πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1980.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ ισλαμιστές μαχητές έφτιαξαν την Αλ Κάιντα τη δεκαετία του 1980 και τους Ταλιμπάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το «κόλπο» των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση έγινε τελικά μπούμερανγκ.
Το 2001, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
Ο πόλεμος των ΗΠΑ συνεχίστηκε για άλλα 20 χρόνια, έως ότου αποχώρησαν το 2021.
Ακόμη και σήμερα ωστόσο, γίνονται σποραδικές αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Το Αφγανιστάν όμως είναι ερειπωμένο. Ενώ οι ΗΠΑ σπατάλησαν περισσότερα από δύο 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικών δαπανών, το Αφγανιστάν είναι φτωχό, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2021 κάτω από 400 δολάρια ανά άτομο!
Ως «δώρο» αποχωριαμού προς το Αφγανιστάν το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάσχεσε τα ελάχιστα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν, παραλύοντας το τραπεζικό σύστημα.

Η αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία από το 2014

Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την ανατροπή του προέδρου της Ουκρανίας Viktor Yanukovych.
Το αμάρτημα του Yanukovych από την σκοπιά των ΗΠΑ ήταν ότι προσπαθούσε να διατηρήσει την Ουκρανία ουδέτερη, παρά την επιθυμία των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία (και τη Γεωργία).
Ο στόχος της Αμερικής ήταν οι χώρες του ΝΑΤΟ να περικυκλώσουν τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν μαζικά την Ουκρανία από το 2014.
Οι Αμερικανοί πρωταγωνιστές τότε και τώρα είναι ίδιοι.
Το κύριο πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία το 2014 ήταν η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland, η οποία σήμερα είναι υφυπουργός Εξωτερικών.
Το 2014, η Nuland συνεργάστηκε στενά με τον Jake Sullivan, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Joe Biden, ο οποίος έπαιξε τον ίδιο ρόλο για τον Αντιπρόεδρο Biden το 2014.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ παρέβλεψαν δύο σκληρές πολιτικές πραγματικότητες στην Ουκρανία.
Το πρώτο είναι ότι η Ουκρανία είναι βαθιά διχασμένη εθνοτικά και πολιτικά μεταξύ εθνικιστών που μισούν τη Ρωσία στη Δυτική Ουκρανία και Ρώσων που ζουν στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.
Το δεύτερο είναι ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ξεπερνά τη ρωσική κόκκινη γραμμή.
Η Ρωσία θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος, και θα κλιμακώσει τη σύγκρουση όσο χρειάζεται, για να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρίζονται κατ΄επανάληψη ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη σύμμαχο της Ρωσίας τη Σερβία για 78 ημέρες το 1999, προκειμένου να της αποσπάσει το Κοσσυφοπέδιο όπου οι ΗΠΑ δημιούργησαν αργότερα μια γιγάντια στρατιωτική βάση.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανέτρεψαν με παρόμοιο τρόπο τον σύμμαχο της Ρωσίας Moammar το 2011, πυροδοτώντας το απόλυτο χάος στη Λιβύη που κρατά τουλάχισον 10 χρόνια.
Η Ρωσία ποτέ δεν θα δεχτεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Τα τρία αιτήματα Putin

Στα τέλη του 2021, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε τρία αιτήματα στις ΗΠΑ.
Πρώτον, η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και εκτός ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, η Κριμαία να παραμείνει μέρος της Ρωσίας.
Τρίτον, το Donbass να γίνει αυτόνομο σύμφωνα με τη Συμφωνία toy Μινσκ ΙΙ.
Η ομάδα Biden - Sullivan - Neuland απέρριψε τις διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Putin, οκτώ χρόνια αφότου η ίδια ομάδα ειχε υποστηρίξει την ανατροπή του Yanukovych.
Όταν τα τρία αιτήματα Putin απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την ειρηνευτική διαδικασία

Τον Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky φαινόταν να κατανοεί τη δεινή θέση της Ουκρανίας ως θύμα ενός πολέμου δι αντιπροσώπου ΗΠΑ - Ρωσίας.
Δήλωσε δημόσια ότι η Ουκρανία θα γίνει ουδέτερη χώρα και ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας. Αναγνώρισε επίσης δημόσια ότι η Κριμαία και το Donbass θα χρειάζονταν κάποιο είδος ειδικής μεταχείρισης.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εκείνη την εποχή, Naftali Bennett, ενεπλάκη ως μεσολαβητής, μαζί με την Τουρκία.
Ρωσία και Ουκρανία έφτασαν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, όπως εξήγησε πρόσφατα ο Bennett, οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» την ειρηνευτική διαδικασία.
Από τότε ο πόλεμος κλιμακώθηκε.
Σύμφωνα με τον αμερικανό ρεπόρτερ Seymour Hersh, Αμερικανοί πράκτορες ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο 2022.
Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεσμεύτηκαν να στείλουν άρματα μάχης, πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιθανώς μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η βάση για ειρήνη

Η βάση για την ειρήνη είναι σαφής.
Η Ουκρανία μπορεί να γίνει μια ουδέτερη χώρα εκτός ΝΑΤΟ.
Η Κριμαία να παραμείνει το σπίτι του ρωσικού ναυτικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως είναι από το 1783.
Μια πρακτική λύση μπορεί να βρεθεί για το Donbass, όπως εδαφική διαίρεση, αυτονομία ή γραμμή ανακωχής.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι θα σταματούσαν οι μάχες, τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκατέλειπαν την Ουκρανία και η κυριαρχία της Ουκρανίας θα ήταν εγγυημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2021 ή τον Μάρτιο του 2022.
Πάνω από όλα, η κυβέρνηση και ο λαός της Ουκρανίας θα έλεγαν στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ότι η Ουκρανία αρνείται πλέον να είναι το πεδίο μάχης ενός πολέμου δι αντιπροσώπου.
Ενόψει των βαθιών εσωτερικών διχασμών, οι Ουκρανοί και στις δύο πλευρές του εθνοτικού χάσματος θα προσπαθούσαν για ειρήνη, αντί να πιστεύουν ότι μια εξωτερική δύναμη θα τους γλιτώσει από την ανάγκη να κάνουν συμβιβασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης