Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, στο 2%

Fitch: Επί τα βελτίω αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, στο 2%
Η Fitch αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας λόγο για «βελτιωμένες προοπτικές» από τον Δεκέμβριο του 2022.
Βέβαια, η Fitch υποδεικνύει ως «βαρίδι» για την παγκόσμια ανάπτυξη την ταχεία νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείει ακόμη και μία ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πλέον ανάπτυξη της τάξεως του 2% για την παγκόσμια οικονομία το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,4%, ενώ για την Κίνα και την Ευρωζώνη οι προβλέψεις αυξήθηκαν σε 5,2% (από 4,1%) και 0,8% (από 0,2%), αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μόλις 0,2%.
Για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται πως θα φθάσει το 2,4%, όταν, ωστόσο, η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για επίδοση 2,7%.
Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια της Federal Reserve, αναμένεται να φθάσουν το 5,5% εντός του τρέχοντος έτους, ενώ για την ΕΚΤ θα ανέλθουν σε έως 4%. Για την Bank of Japan, το βασικό επιτόκιο θα φθάσει έως 1%.
«Η βελτίωση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές αντανακλά το άνοιγμα της Κίνας μετά την πανδημία Covid-19, μια ουσιαστική χαλάρωση της ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου και την βραχυπρόθεσμη ανθεκτικότητα στη ζήτηση των καταναλωτών των ΗΠΑ.
Ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι πεισματικά υψηλός και Fed - ΕΚΤ ανησυχούν περισσότερο για την παγίωση του πληθωρισμού», σχολιάζεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης