Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citadel: Να σταματήσει να μιλάει ο Powell (Fed)... δεν ξέρει τι λέει

Citadel: Να σταματήσει να μιλάει ο Powell (Fed)... δεν ξέρει τι λέει
"Η επικοινωνία του μηνύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν απίστευτα αντιπαραγωγική"
Αν υπήρχε μια συμβουλή που θα έδινε ο επικεφαλής του hedge fund Citadel LLC στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυτή θα ήταν να σταματήσει να μιλάει τόσο πολύ.
Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανοίγει το στόμα του για να συζητήσει όλη την πρόοδο που έχει επιτύχει η κεντρική τράπεζα για την ανάσχεση του υψηλού πληθωρισμού, μπορεί στην πραγματικότητα να δυσχεραίνει τη δική του δουλειά, μπερδεύοντας τους επενδυτές με διαφορετικά μηνύματα.
Ο ιδρυτής της Citadel, Ken Griffin, ο πιο επιτυχημένος διαχειριστής hedge fund στη Wall Street πέρυσι, προέτρεψε τον Powell να παραμείνει σε ένα μόνο βασικό σημείο συζήτησης, ώστε να επικοινωνήσει καλύτερα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και επομένως να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες απώλειες που προκαλεί στην οικονομία.
"Αν μπορούσα να πω ένα πράγμα στον πρόεδρο, θα του έλεγα να λέει λιγότερα", δήλωσε ο Griffin στο Bloomberg.
"Η επικοινωνία του μηνύματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν απίστευτα αντιπαραγωγική".
Από τότε που ο S&P έπιασε πάτο τον Οκτώβριο στις 3.583 μονάδες, η χρηματιστηριακή αγορά έχει σημειώσει ράλι άνω του 10% με την πεποίθηση ότι η Fed μπορεί να καταφέρει επί του πληθωρισμού και να στραφεί σε μια χαλαρή τάση που θα βάλει ένα όριο κάτω από τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Αυτός ο φόβος ότι οι επενδυτές έχουν ξεπεράσει τα θεμελιώδη μεγέθη έχει ήδη ωθήσει "φωστήρες" όπως ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, να προειδοποιήσουν ότι τα κέρδη ήταν πρόωρα.
Ο Griffin δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Powell είναι ότι τα επιτόκια είναι απλώς ένα πολύ αμβλύ εργαλείο για να στοχεύσει χειρουργικά τις εξάρσεις του πληθωρισμού σε τμήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Ορισμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ακινήτων -που είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα έκτο του συνολικού ΑΕΠ- αντιδρούν με εξαιρετική ευαισθησία στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, εξήγησε, ενώ άλλοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι.
Αν η Fed δεν μπορέσει να προλάβει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό με ουσιαστικό τρόπο, φοβάται ότι ο Powell θα εγκλωβιστεί σε ένα επιζήμιο παιχνίδι της αναπλήρωσης που δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε όλο και πιο αυστηρές αποφάσεις πολιτικής που θα βλάπτουν άδικα ορισμένα τμήματα της οικονομίας δυσανάλογα περισσότερο από άλλα.

Δεν μπορεί να γίνουν "μαγικά"

Ο Griffin προειδοποιεί ότι η Fed δεν μπορεί να κάνει μαγικά, οπότε το μήνυμά της πρέπει να είναι συνεπές.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στον καθορισμό ενός σταθερού ανώτατου ορίου στις προσδοκίες, καθιστώντας απολύτως σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι η Fed δεν θα κάνει στροφή μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της.
Οτιδήποτε άλλο μπορεί μόνο να θολώσει τα νερά.
"Γράψτε ένα μήνυμα: Θα βάλουμε το τζίνι του πληθωρισμού πίσω στο μπουκάλι- θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να συμβεί αυτό- και θα αυξάνουμε σταθερά τα επιτόκια μέχρι να δούμε πολύ σαφείς αποδείξεις ότι το έχουμε αφήσει πίσω μας", είπε.
"Διότι κάθε φορά που κατεβάζουν το πόδι από το φρένο -ή η αγορά αντιλαμβάνεται ότι κατεβάζουν το πόδι από το φρένο- και η δουλειά δεν έχει τελειώσει, κάνουν τη δουλειά τους ακόμη πιο δύσκολη".
Από τη στιγμή που οι επενδυτές άκουσαν τον Powell να προφέρει τις μαγικές λέξεις "αποπληθωρισμός αγαθών", έχει ξεκινήσει και πάλι η κούρσα.
Οι επενδυτές συγκριτικά, φαίνεται να αγνοούν το άλλο μισό των δηλώσεων του Powell, δηλαδή ότι ο τομέας των υπηρεσιών που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της αμερικανικής οικονομίας έχει παρουσιάσει μηδενικά σημάδια χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές εντός του ορίζοντα των προβλέψεών τους.
Τα αισιόδοξα πνεύματα έχουν ενθαρρυνθεί τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό που οικονομολόγοι όπως ο Larry Summers προβλέπουν μια "στιγμή Wile E. Coyote" όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν θα συνειδητοποιούν ότι η ύφεση έχει ήδη χτυπήσει μέχρι να είναι πολύ αργά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης