Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εφιάλτης για τις αναδυόμενες το επιτόκιο της Fed στο 6% - Αντιμέτωπες με τους δαίμονές τους οι αγορές

Εφιάλτης για τις αναδυόμενες το επιτόκιο της Fed στο 6% - Αντιμέτωπες με τους δαίμονές τους οι αγορές
Αντιμέτωπες με τους δαίμονές τους οι αναδυόμενες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Οι αναδυόμενες αγορές έρχονται αντιμέτωπες με τους δαίμονές τους, καθώς οι traders επεξεργάζονται το ενδεχόμενο τα επιτόκια της Fed να αυξηθούν έως και στο 6%, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις πιο αδύναμες χώρες, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, ενώ η αποκλίνουσα πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επαναλειτουργία της Κίνας θα μπορούσαν να αμβλύνουν λίγο το πλήγμα για τις μεγαλύτερες οικονομίες.
Οι εκτιμήσεις για το πού θα κορυφωθεί το επιτόκιο της Fed αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα: Οι αγορές τιμολογούν ένα εύρος 5,5%-5,75% για τον Σεπτέμβριο, ενώ το εργαλείο FedWatch της CME δείχνει σχεδόν 50% πιθανότητα η ζώνη να φτάσει το 6% εκείνο τον μήνα.

Ανησυχούν οι επενδυτές

Η κλίμακα και ο ρυθμός της κίνησης ανησυχούν τους επενδυτές σε αναπτυσσόμενες μετοχές, ομόλογα και νομίσματα που έχουν συχνά λυγίσει κάτω από την άνοδο των παγκόσμιων επιτοκίων.
"Ο σημερινός κίνδυνος αναπροσαρμογής του επιτοκίου της Fed για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια στο 6% ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι στο πλαίσιο (της) αντίδρασης στον πληθωρισμό που τρέχει πεισματικά πολύ πάνω από τον στόχο σε ένα περιβάλλον εξασθένησης της παγκόσμιας ανάπτυξης του ΑΕΠ", δήλωσε στο Reuters ο Satyam Panday, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της S&P Global Ratings.
"Αυτό το μείγμα είναι γενικά καθαρό αρνητικό για τις αναδυόμενες αγορές".
Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις της Fed έκαναν λόγο για 25 μονάδες βάσης, αλλά ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την Τρίτη επανέφερε στο τραπέζι έναν ταχύτερο ρυθμό.
Λίγοι αναμένουν ομαλή πορεία για το υπόλοιπο της εβδομάδας, με τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μεγάλο πλήγμα στις αναδυόμενες

"Η σύσφιξη της Fed προς το 6% θα δοκιμάσει σταθερά τα ιστορικά χαμηλά για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS Manik Narain σε σημείωμά του, προβλέποντας ότι η ρουπία της Ινδίας, το γουάν της Κίνας και τα πέσος των Φιλιππίνων και της Χιλής θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν έως και 5% εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια στο 6%.
Πρόσφατη ανάλυση της Barclays έδειξε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης θα αύξανε τη μεταβλητότητα των επιτοκίων, η οποία "θα ήταν πιο αποσταθεροποιητική αρχικά, καθώς συνήθως συνοδεύεται από υποαπόδοση των EM FX (συνάλλαγμα αναδυόμενων), η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.
Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί μόλις σταθεροποιηθεί το ανώτατο επιτόκιο, αλλά μια αύξηση της Fed κατά 50 μονάδες βάσης "θα ήταν μια αλλαγή καθεστώτος υπέρ της υπέρμετρης αντοχής του αμερικανικού δολαρίου".

Πλήγμα για τις frontier markets

"Οι εκκολαπτόμενες αναδυόμενες αγορές (frontier markets) είναι εκεί όπου πιθανότατα θα δείτε το μεγαλύτερο μέρος του πλήγματος" από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο Sahil Mahtani, στρατηγικός σύμβουλος πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην επενδυτική εταιρεία Ninety One.
Ο αριθμός των μικρότερων, πιο ριψοκίνδυνων αναδυόμενων αγορών στις οποίες οι επενδυτές απαιτούν πριμ 10 ποσοστιαίων μονάδων ή περισσότερο σε σχέση με τα ασφαλή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός σε περίπου 30 χώρες, με το πρόσφατο ράλι να μην φέρνει ανακούφιση, διαπίστωσαν οι αναλυτές της Tellimer.
Οι χώρες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Κένυα, η Αίγυπτος και το Πακιστάν, είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από τις κεφαλαιαγορές.
Αλλά και οι τοπικές αγορές σταθερού εισοδήματος σε μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες πρόκειται να νιώσουν το «τσίμπημα».
Ένα περιβάλλον επιτοκίων 6% της Fed μαζί με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό καθιστά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη Χιλή και την Ινδία, καθώς και στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία πιο ευάλωτα, διαπίστωσε η UBS.
Οι ροές προς τις αναδυόμενες εκτοξεύτηκαν τον Ιανουάριο, αλλά επιβραδύνθηκαν μέχρι και τον Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές.
Τα στοιχεία της Citi έδειξαν τη Δευτέρα ότι οι εκροές επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα, με το πραγματικό χρήμα να εγκαταλείπει τη Λατινική Αμερική και την αναδυόμενη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ το ζεστό χρήμα, ή τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, έφυγαν από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Οι επενδυτές, ιδίως από την πλευρά των μετοχών, θα μπορούσαν να δουν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας αντισταθμίζει κάπως τη διαφαινόμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέρος της ιστορικής βαρύτητας των επιτοκίων της Fed στις αναδυόμενες αγορές.
Οι μετοχές των αναδυόμενων χωρών έχουν αυξηθεί μόλις 2% φέτος μετά από μια συνδυασμένη πτώση 26% τα δύο προηγούμενα χρόνια και σε γενικές γραμμές υστερούν έναντι των ανεπτυγμένων ομοειδών τους.
Οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο σε ένα σενάριο επιτοκίου Fed Funds 6%, αναφέρει η UBS.
Το σύμπαν των αναδυόμενων αγορών που είναι περισσότερο ασιατικοκεντρικό από ό,τι σε προηγούμενες ραγδαίες αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να "κοιτάξουν το εγχειρίδιο της ιστορίας" σύμφωνα με τον Nuno Fernandes, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της GW&K's Emerging Wealth Equity Strategy με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο στον δείκτη αναφοράς μετοχών EM και σχεδόν το 5% στον δείκτη σταθερού εισοδήματος σε σκληρό νόμισμα, γεγονός που στηρίζει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
"Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι το EM tail risk αναδύεται στο πλαίσιο των επιθετικών κύκλων αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ", δήλωσε ο Mahtani της Ninety One.
"Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να πούμε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, αλλά αισθάνομαι ότι αυτή τη φορά δεν είναι τόσο μηχανικά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης