Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη ρωσική οικονομία

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη ρωσική οικονομία
Τα «γυρνάει», πάλι, το ΔΝΤ...
«Γυρίζει το μπιφτέκι» -επί το λαϊκότερον- σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τη ρωσική οικονομία, για άλλη μία φορά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέροντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, εντέλει, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στη δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για προηγούμενη πρόβλεψή του, σύμφωνα με τη οποία η Ρωσία θα δει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις δυτικές κυρώσεις.
Ωστόσο, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, είπε στην Poppy Harlow του CNN ότι οι οικονομικές προοπτικές για τη Ρωσία μετά το 2023 θα είναι «αρκετά καταστροφικές».
«Μεσοπρόθεσμα, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 7%,» είπε η Georgieva σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τετάρτη.
Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα επεκταθεί κατά 0,3% φέτος και 2,1% το επόμενο.
Αυτή η εκτίμηση ήταν πολύ πιο αισιόδοξη από τις τελευταίες προβλέψεις τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι οικονομολόγοι σε αυτούς τους οργανισμούς προέβλεπαν συρρίκνωση 3,3% και 5,6% το 2023, αντίστοιχα.
Ακόμη και η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία παρέτεινε τους έκτακτους ελέγχους κεφαλαίων για άλλους έξι μήνες τη Δευτέρα, είπε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.
Η Georgieva επιχειρηματολόγησε στο CNN, λέγοντας ότι η οικονομία της Ρωσίας θα υποφέρει προϊόντος του χρόνου, καθώς οι Ρώσοι εργαζόμενοι μεταναστεύουν και η πρόσβαση στην τεχνολογία είχε διακοπεί λόγω των κυρώσεων.
«Φέτος αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι η Ρωσία κατάφερε να κατευθύνει ορισμένες από τις πωλήσεις [της] πετρελαίου πέρα από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε η διευθύντρια του Ταμείου, αναφερόμενη στην επιτυχία της Ρωσίας στην αλλαγή δρομολόγησης των αποστολών αργού στην Κίνα και την Ινδία.
«Αυτό δεν πρόκειται να έχει μόνιμο αντίκτυπο για τη ρωσική οικονομία».
«Δεν βλέπουμε τη Ρωσία να επωφελείται με κανέναν τρόπο από όσα έχει προκαλέσει στην Ουκρανία και στους εαυτούς τους».
Μετά τις πρόσφατες απαγορεύσεις εκ μέρους της Ευρώπης των εισαγωγών θαλασσίου αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, τα οικονομικά της Μόσχας παρουσιάζουν σημάδια πίεσης.
Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση ανέφερε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,58 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (34 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 415 δισεκατομμυρίων ρούβλια (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) την ίδια περίοδο το 2022.
Ανέφερε δε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί κατά 46% σε ετήσια βάση.
Όλα αυτά συμβάλλουν αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ρωσίας», κατέληξε η Georgieva. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης