Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν είναι άποψη, αλλά αριθμοί: Οι ΗΠΑ θα «σπάσουν» - Aντίστροφη μέτρηση για Αρμαγεδδώνα χρέους και shutdown της οικονομίας

Δεν είναι άποψη, αλλά αριθμοί: Οι ΗΠΑ θα «σπάσουν» - Aντίστροφη μέτρηση για Αρμαγεδδώνα χρέους και shutdown της οικονομίας
Κινδυνεύουν με shutdown οι ΗΠΑ...
Σχετικά Άρθρα
Το κοινό πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τίτλους… Αποκάλυψης, καθώς το τοπίο τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να αλλάξει ραγδαία…
Γιατί; Διότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ, θα έρθει αντιμέτωπη με δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: το έλλειμμα και το χρέος.
Το ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος θα συζητηθεί έντονα από τον Μάρτιο έως τον επόμενο Σεπτέμβριο και μπορεί να οδηγήσει σε παύση λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2023, εάν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στη Γερουσία και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό για δημοσιονομικά του έτους 2024, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2023.
Αλλά νωρίτερα μπορεί να συμβεί ένα άλλο… ναυάγιο: η αύξηση του ανώτατου ορίου σε ό,τι αφορά την ανάληψη χρέους, το διαβόητο X-Date, η μη αύξηση του οποίου μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε χρεοκοπία.

Τι ακριβώς είναι το «ανώτατο όριο του χρέους»;

Είναι ένα αριθμητικό όριο στο συνολικό χρέος που επιτρέπεται να εκδίδει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Για να γίνουμε σαφείς, ανώτατο όριο του χρέους δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκδώσει νέο χρέος.
Σημαίνει ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκδώσει χρέος που αυξάνει το συνολικό υπόλοιπο πάνω από το ανώτατο όριο.
Με το ανεξόφλητο χρέος να ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και διάρκειες που κυμαίνονται από τέσσερις εβδομάδες έως 30 χρόνια, πάντα κάποιο ομόλογο θα βαίνει προς λήξη.
Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εκδώσει νέο χρέος για να εξοφλήσει το παλιό χρέος. Απλώς δεν μπορεί να αυξήσει το σύνολο.
Έτσι, εάν λήξει αυτή την εβδομάδα χρέος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εκδώσει νέο χρέος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Απλώς δεν μπορεί να εκδώσει χρέος 30 δισεκ. δολ. χωρίς να σπάσει το ανώτατο όριο.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον πιάσει ταβάνι.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν ελλείμματα.
Πώς χρηματοδοτούνται τα νέα ελλείμματα εάν το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διεξάγει μόνο τις πράξεις «ανατροπής» που περιγράφονται παραπάνω;
Καταφεύγει σε «έκτακτα μέτρα» για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς.
Ίσως έχετε ακούσει για την ιδέα του «κέρματος τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ένα μεγάλο τέχνασμα

Το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητούσε από το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ να κόψει ένα συμπαγές νόμισμα από πλατίνα.
Κατόπιν, θα έδινε το νόμισμα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και απλώς θα δήλωνε ότι άξιζε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
(Υποθέτοντας πως ένα νόμισμα μιας ουγγιάς, η πραγματική τιμή αγοράς είναι περίπου 1.000 δολ.)
Η Fed θα έβαζε το κέρμα σε ένα θησαυροφυλάκιο και θα πίστωνε τον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ξοδέψει αυτά τα προσφάτως τυπωμένα χρήματα όπως ήθελε.
Δεν θα παραβίαζε το ανώτατο όριο επειδή δεν θα είχε εκδοθεί νέο χρέος - η Fed απλώς θα δημιουργούσε τα δολάρια από τον αέρα.

Χαλαρή…

Φυσικά, η πολιτική αυτή των νομισμάτων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν καταστροφική.
Η αυθαίρετη αποτίμηση του νομίσματος θα έδειχνε την πραγματική φύση Ponzi της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων.
Οι προσπάθειες της Fed να προμηθεύσει με μετρητά το κράτος θα αύξανε ριζικά την προσφορά χρήματος και πιθανώς θα πυροδοτούσε περισσότερο πληθωρισμό.
Η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνονταν περίγελοι.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για δύο ιδρύματα που βασίζονται στην εμπιστοσύνη του κοινού για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους.

Κάθε πλευρά θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους

Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών;
Κανείς δεν ξέρει ακριβώς.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για "Ημερομηνία X".
Αυτή είναι η ημέρα που το Υπουργείο Οικονομικών μείνει από μετρητά και δεν θα μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς ή να εξοφλήσει τους κατόχους γραμματίων του Δημοσίου.
Αυτήν τη στιγμή το X-Date εκτιμάται ότι είναι περίπου στις 5 Ιουνίου 2023, αλλά ακόμη και αυτό είναι μια εικασία.
Το πραγματικό X-Date θα εξαρτηθεί από τις θετικές ταμειακές ροές που θα έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Απριλίου.
Καθώς πλησιάζει η μέρα, οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους με αξιώσεις αθέτησης χρέους, απολεσθείσες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.
Στην άλλη πλευρά του διαδρόμου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα τρομάξουν τους ψηφοφόρους με ισχυρισμούς για αφανή ελλείμματα, υψηλότερα επιτόκια, έλλειψη εμπιστοσύνης στο δολάριο κ.λπ.
Θα έχουμε καλύτερες εκτιμήσεις για το X-Date μέχρι τον Απρίλιο και θα ξεκινήσει ένα είδος «αντίστροφης μέτρησης για τη χρεοκοπία».
Στο μεταξύ, ετοιμαστείτε για μεγαλύτερη αστάθεια στις μετοχές, μαζί με υψηλότερα επιτόκια. Ας δούμε όμως τη μεγαλύτερη εικόνα…

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σπάσουν»

Εκείνοι που εστιάζουν στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ συνεχίζουν να αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η «πράξη αιώρησης του χρέους».
Ο λόγος του χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία (περίπου 125%), με εξαίρεση την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τουλάχιστον το 1945, οι ΗΠΑ είχαν κερδίσει τον πόλεμο και η οικονομία τους κυριάρχησε στην παγκόσμια παραγωγή και παραγωγή.
Σήμερα, έχουν χρέος χωρίς παγκόσμια κυριαρχία.
Οι ΗΠΑ ήταν πάντα πρόθυμες να αυξήσουν το χρέος για να πολεμήσουν και να κερδίσουν έναν πόλεμο, αλλά το χρέος μειωνόταν αμέσως και περιοριζόταν μόλις τελείωνε ο πόλεμος.
Σήμερα, δεν υπάρχει πόλεμος συγκρίσιμος με τους μεγάλους πολέμους της αμερικανικής ιστορίας (αν και υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να μας σύρουν σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία), και όμως το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.
Συσσωρεύουν χρέος με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναπτύσσονται.
Βασικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να σπάσουν.
Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρέος περίπου 31,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένα χρέος 31,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν εντάξει αν είχαμε οικονομία 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε αυτό το παράδειγμα θα ήταν διαχειρίσιμος.
Αλλά δεν έχουν οικονομία 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έχουν μια οικονομία περίπου 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που σημαίνει ότι το χρέος τους είναι μεγαλύτερο από την οικονομία τους.
Πότε ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι πολύ υψηλός;
Πότε μια χώρα στο απροχώρητο;

Η Επικίνδυνη Ζώνη

Οι οικονομολόγοι Ken Rogoff και Carmen Reinhart πραγματοποίησαν μια μακρά ιστορική έρευνα, εξετάζοντας μεμονωμένες χώρες ή αυτοκρατορίες σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχουν καταρρεύσει ή αθετήσει το χρέος τους.
Έθεσαν την επικίνδυνη ζώνη σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 90%.
Μόλις φτάσει μια χώρα στο 90%, έρχεται ένα σημείο καμπής…
Σε εκείνο το σημείο, ένα δολάριο χρέους αποδίδει λιγότερο από ένα δολάριο παραγωγής.
Το χρέος μετατρέπεται σε πραγματικό εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Και πάλι ο σημερινός λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ είναι περίπου 125%.
Οι ΗΠΑ είναι βαθιά στην κόκκινη ζώνη. Και προχωρούν βαθύτερα.
Έχουν δείκτη χρέους προς ΑΕΠ 125%, ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ακόμα περισσότερες δαπάνες.
Οδεύουν ολοταχώς προς μια κρίση δημόσιου χρέους.
Αυτό δεν είναι άποψη, αλλά αριθμοί… 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης