Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτές μην εφησυχάζετε - Αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Επενδυτές μην εφησυχάζετε - Αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ανησυχεί τους επενδυτές η αναβαθμισμένη ρητορική γύρω από τον ρόλο της Κίνας στη σύγκρουση
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις πρώτες ενδείξεις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν ξεπεράσει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές για τους επενδυτές, προειδοποιεί η Capital Economics.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, θα μπορούσε κανείς να μπει στον πειρασμό να σκεφτεί ότι οι αγορές τον έχουν ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό.
Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα πάνω από 40% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν υπεραποδώσει σε καθαρή βάση έναντι εκείνων των ΗΠΑ (όπως μετράται από τους σχετικούς δείκτες συνολικής απόδοσης MSCI σε δολάρια ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Αντέχει η Ευρωζώνη αλλά...

Και ενώ ο πόλεμος είχε αυξήσει την προοπτική μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη, το αφήγημα φαίνεται να έχει πλέον μετατοπιστεί στην εκπληκτική οικονομική ανθεκτικότητα της περιοχής.
Είναι αλήθεια ότι οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο πολλοί ανέμεναν.
Αλλά υπήρξε κάποια επίδραση.
Οι τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθούν να είναι γενικά υψηλότερες από ό,τι ήταν λίγους μήνες πριν από την εισβολή, όταν άρχισαν να αυξάνονται οι ανησυχίες.
Η μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων είναι σημαντικά υψηλότερη, πιθανώς εν μέρει λόγω της ολοένα και πιο περιορισμένης προσφοράς.
Και ενώ η ανάπτυξη έχει αντέξει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ασθενέστερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο ρόλος της Κίνας

Αλλά αυτό που φαίνεται να έχει ανησυχήσει περισσότερο τους επενδυτές είναι η αναβαθμισμένη ρητορική γύρω από τον ρόλο της Κίνας στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να προμηθεύσει εξοπλισμούς στη Ρωσία.
Δεν είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει με αυτό.
Η Κίνα φαίνεται να έχει μαλακώσει τον τόνο της τον τελευταίο καιρό για το θέμα και οι πιθανές οικονομικές συνέπειες αποτελούν σίγουρα σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τις αρχές της χώρας.
Αλλά ταυτόχρονα, η αυξημένη ρητορική από τη Δύση υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι νέων κυρώσεων κατά της Κίνας - τουλάχιστον ως απάντηση στη "μη θανατηφόρα" βοήθεια που φέρεται να έχει ήδη παράσχει η χώρα - έχουν γίνει πιο αυξημένοι.
Αυτό πιθανόν να κρύβεται πίσω από το sell-off των κινεζικών μετοχών και την αδυναμία του ρενμίνμπι σήμερα.
Αν το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι πιο περιορισμένες κυρώσεις, αντί για τις πιο δρακόντειες που εφαρμόστηκαν πέρυσι στη Ρωσία, η καλύτερη σύγκριση για τους επενδυτές από το 2022 μπορεί να είναι ο "εμπορικός πόλεμος" ΗΠΑ-Κίνας που ξεκίνησε το 2018.
Τότε, τα κύρια κανάλια μέσω των οποίων οι εμπορικές διαταραχές επηρέασαν τις αγορές ήταν αναμφισβήτητα η όρεξη για κίνδυνο και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, παρά ο πληθωρισμός.
Οι σημαντικές ανακοινώσεις δασμών συνέπεσαν με πτώση των τιμών των μετοχών, ιδίως στην Κίνα. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)


capital1.JPG

Κεντρικές τράπεζες και πληθωρισμός

Αλλά ακόμη και αν οι νέες κυρώσεις αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι τότε οι επενδυτές φάνηκε αρχικά να πιστεύουν ότι οι νομισματικές αρχές θα "έβλεπαν" τις πληθωριστικές συνέπειες της εισβολής - κρίνοντας από την πτώση των πραγματικών αποδόσεων και την άνοδο της αντιστάθμισης του πληθωρισμού - για να πιαστούν απροετοίμαστοι καθώς οι κεντρικές τράπεζες διπλασίασαν τη hawkish στάση τους.
Αλλά το σκηνικό του πληθωρισμού έχει αλλάξει από τότε.
Η νομισματική πολιτική ήταν ακόμη πολύ διευκολυντική πέρυσι και έπρεπε να προσαρμοστεί γρήγορα.
Η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούσαν για την επίδραση των υψηλών ποσοστών του συνολικού πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Και η εισβολή φάνηκε να έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ελλείψεις αγαθών.
Τώρα, με την πολιτική να έχει αυστηροποιηθεί πολύ, τα ποσοστά του γενικού πληθωρισμού να έχουν μειωθεί και τις ελλείψεις αγαθών να έχουν μειωθεί, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αισθάνονται λιγότερη ανάγκη να αντιδράσουν τόσο έντονα σε οποιαδήποτε εφάπαξ ώθηση του πληθωρισμού από τις κυρώσεις.
Πράγματι, αναμφισβήτητα είχαμε την πρώτη ένδειξη για το θέμα αυτό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν η RBNZ σημείωσε ότι θα εξετάσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις του κυκλώνα που έπληξε πρόσφατα τη χώρα.
Άλλοι μπορεί κάλλιστα να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης