Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι αγορές είναι υπεραισιόδοξες - Μην εφησυχάζετε, λάβετε θέση άμυνας και... πουλήστε

JP Morgan: Οι αγορές είναι υπεραισιόδοξες - Μην εφησυχάζετε, λάβετε θέση άμυνας και... πουλήστε
Από «ταύρος», «αρκούδα»...
Σχετικά Άρθρα
«Με τις μετοχές να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κοντά στα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού και σε P/E (τιμή προς κέρδη) πάνω από το μέσο όρο, παρά την αποδυνάμωση των κερδών και την πρόσφατη απότομη άνοδο των επιτοκίων, υποστηρίζουμε ότι οι αγορές υπερτιμολογούν τα πρόσφατα καλά νέα για τον πληθωρισμό και εφησυχάζουν», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan Marco Kolanovic, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα για την αμερικανική χρηματαγορά – και όχι μόνο.
Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να εισέλθουν σε mode αποεπένδυσης, πατώντας το κουμπί «sell», δηλαδή «πουλήστε», τόσο σε ό,τι αφορά τις μετοχές όσο και σε σχέση με τα ομόλογα.
Η επιχειρηματολογία; Εάν πράγματι η Federal Reserve θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, η ύφεση είναι κάτι παραπάνω από εξασφαλισμένη.
Κάπως έτσι, ένας από τους μεγαλύτερους ταύρους στη Wall Street… μετατρέπεται, αντίθετα με την τάση, σε «αρκούδα».
«Επί του παρόντος η ύφεση δεν αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών, λάβετε αμυντική θέση και παραμείνατε… αμυντικοί».
Σημειώνεται πως οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν δυναμικά το έτος, με τους δείκτες αναφοράς S&P 500 και Nasdaq Composite να σημειώνουν άνοδο 8% και 15%, αντίστοιχα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταχείας μείωσης του πληθωρισμού.
Ο Kolanovic πιστεύει ότι μια οικονομική ύφεση «θα είναι, τελικά, απαραίτητη» για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed (2%), προσθέτοντας ότι η πιθανότητα η χρηματιστηριακή αγορά να απολαύσει κέρδη είναι αρκετά περιορισμένη.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ναι μεν υποχώρησε από τα μέσα του 2022, αγγίζοντας τον Ιανουάριο το 6,4%, χάρη στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed (4,5% από τον περασμένο Μάρτιο), ωστόσο, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο δρόμος είναι μακρύς.
Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan εκτιμά ότι η ανταμοιβή για την ανάληψη κινδύνου λαμβάνει μια κλίση προς την καθοδική πλευρά, δεδομένων των «στρεσαρισμένων» αποτιμήσεων και των υψηλών επιτοκίων, του επίμονου πληθωρισμού, των προβλέψεων για το μέγιστο επιτόκιο και της έντασης των γεωπολιτικών κινδύνων.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Κolanovic, το «ράλι» που είχε σημειωθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν είναι βιώσιμο, ούτε επιβεβαιώνεται από την πλευρά των θεμελιωδών μεγεθών.

Απογοήτευση από τα αποτελέσματα

"Σε μεγάλη κλίμακα, πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, και που ελπίζαμε ότι θα οδηγούνταν από την κορύφωση των αποδόσεων των ομολόγων/πληθωρισμού, την επαναλειτουργία της Κίνας και την πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, είναι απίθανο να λάβει τη θεμελιώδη επιβεβαίωση για το επόμενο σκέλος προς τα πάνω καθώς προχωράει το έτος", έγραψε σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Mislav Matejka.
"Το α' τρίμηνο είναι κατά την άποψή μας πιθανό να σηματοδοτήσει το υψηλό σημείο της αγοράς", ανέφερε.
Ο Matejka συνιστά στους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές - οι οποίες, όπως λέει, επιδίδονται σε "αμφισβητήσιμα" υψηλές αποτιμήσεις - και να παρακολουθήσουν πιο αμυντικούς τομείς της αγοράς.
Ο στρατηγικός αναλυτής διατύπωσε έναν αξιοσημείωτα επιφυλακτικό τόνο για τις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω του μεγάλου ράλι τους από την αρχή του έτους.
"Αυτά τα μεγάλα θετικά στοιχεία δεν έχουν τελειώσει, αλλά σαφώς δεν είναι πλέον φρέσκα", πρόσθεσε ο Matejka, "και τώρα υπάρχει κάποιος εφησυχασμός σε πολλαπλά μέτωπα".
Η εταιρική Αμερική, εν τω μεταξύ, "σέρνεται" μέσα από μια απογοητευτική περίοδο κερδών που αναμφισβήτητα δεν δικαιολογεί την πρόοδο της αγοράς το 2023.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, η Meta, η Snap, η Microsoft και η Starbucks, ανακοίνωσαν αδύναμα κέρδη τέταρτου τριμήνου, προσφέροντας παράλληλα επιφυλακτικά σχόλια για το μέλλον.
Ο οικονομικός διευθυντής της PepsiCo, Hugh Johnston, δήλωσε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν υπήρχε μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ φέτος.
"Ειλικρινά, βγαίνουμε από το 2022 που ήταν μια εξαιρετική χρονιά", εξήγησε ο Johnston.
"Θέλω να πω, 14% αύξηση εσόδων, ισχυρά κέρδη ανά μετοχή.
Προφανώς, έχουμε μια καλή δυναμική που έρχεται μέσα στο έτος, αλλά έχουμε επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να αρχίσει να αλάζει κάποια στιγμή".
Ο Matejka της JP Morgan πιστεύει τελικά ότι η αγορά χρειάζεται ένα reality check.
"Η αγορά φαίνεται να στοιχηματίζει ότι ο νέος κύκλος έχει ξεκινήσει, αλλά δεν υπήρξε καμία επαναφορά στις βασικές μεταβλητές, τα κέρδη, την αγορά εργασίας, τις επενδύσεις και άλλα", έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής, προσθέτοντας: "Δεν πιστεύουμε ότι οι εταιρείες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους στα τρέχοντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης