Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Η ενεργειακή κρίση έχει στοιχίσει ήδη 800 δισ. στην Ευρώπη - Η περίπτωση της Ελλάδας

Bruegel: Η ενεργειακή κρίση έχει στοιχίσει ήδη 800 δισ. στην Ευρώπη - Η περίπτωση της Ελλάδας
Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ - ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες
Ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών χωρών για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ανέλθει σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel, προτρέποντας τις χώρες να είναι πιο στοχευμένες στις δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον προβλέψει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think tank, Bruegel.

4_22.JPG
5_14.JPG

Το συνολικό ποσό των 792 δισ. ευρώ συγκρίνεται με 706 δισ. ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022.
Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ - ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες.
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία δαπάνησε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δαπάνησαν ένα κλάσμα αυτού του ποσού.
1_60.JPG
2_46.JPG
3_34.JPG
Η περίπτωση της Ελλάδας

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοινώθηκαν σχέδια για την παροχή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου.
Η αξία της επιδότησης ήταν αρχικά 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (KWh) που καταναλώνονται ανά μήνα και αργότερα αυξήθηκε σε 18 ευρώ για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης και σε 24 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.
Στις 7 Ιανουαρίου 2022, η επιδότηση για τα νοικοκυριά αυξήθηκε στη συνέχεια σε 42 € για τις πρώτες 300 KWh και 65 €/MWh για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους, τομέα και επιπέδου τάσης).
Για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέρχεται σε 180 €/MWh, δηλαδή το 90% της αύξησης.
Η κρατική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επέκτεινε επίσης την υφιστάμενη εκπτωτική πολιτική της για να καλύψει πλήρως την αύξηση των τιμών για το μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh μηνιαίως.
Παράλληλα, τα ανώτατα όρια των επιδομάτων θέρμανσης και τα κριτήρια ένταξης έχουν επεκταθεί και η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, έναντι 700.000 το 2020.
Για τον Ιανουάριο του 2022, το φυσικό αέριο θα επιδοτείται επίσης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις με 20 €/MWh και 30 €/MWh αντίστοιχα.
Οι επιδοτήσεις ΦΠΑ έχουν επίσης εφαρμοστεί και για τις δύο ομάδες.
Μέρος της χρηματοδότησης για τη θωράκιση των καταναλωτών έως τον Δεκέμβριο του 2021 χρηματοδοτήθηκε μέσω του Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, με τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ να εκτρέπονται από τα αυξημένα έσοδα από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την Ελλάδα το 2021.
Ωστόσο, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του πακέτου του Ιανουαρίου 2022 (μόνο για τον μήνα Ιανουάριο) εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Τον Μάρτιο του 2022, η κυβερνητική επιδότηση 65 €/MWh προς τον βιομηχανικό τομέα ήταν πολύ μακριά από το να καλύψει την εκτίναξη των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (360 €/MWh στο ελληνικό χρηματιστήριο).

Στα 2,5 δισ. οι επιδοτήσεις

Το Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα ξόδεψε περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο και ανέφερε λεπτομερώς πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ από την επερχόμενη βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει επιστροφή καυσίμων για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας που έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες - κέρδη από χρεώσεις ΑΠΕ στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ~0,35 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, ~0,7 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022 -).
Τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης μια εφάπαξ επιταγή στήριξης ύψους 200 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα.
Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την ανακούφιση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Το μέτρο θα ακολουθήσει τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και την εφάπαξ επιχορήγηση σε ευάλωτες ομάδες που ήδη κόστισαν 4 δισ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα θέσει ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιστρέψει έως και το 60% όλων των προσαυξήσεων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2021 έως -Μάιο του 2022.
Η εκταμίευση αυτών των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να γίνει στο μέλλον.
Τον Μάιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιβάλει φόρο 90% στα κέρδη των εγχώριων εταιρειών ενέργειας.
Ο φόρος θα προσδιοριστεί με τη χρήση των μηνών Οκτωβρίου 2021 και Μαρτίου 2022.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, η ΡΑΕ, υπολόγισε ότι τα κέρδη αυτά θα ξεπεράσουν συνολικά τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ, μια κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας, έχει ήδη παραιτηθεί από 336 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της".
Στις 5 Ιουλίου 2022, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τον μήνα Ιούλιο, κοστίζοντας στην κυβέρνηση περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιδοτήσεις αυτές χορηγούν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα νοικοκυριά για να καλύψουν περίπου το 84% των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.
Τα καταστήματα θα λάβουν 192 ευρώ/ΜWh και οι αγρότες 213 ευρώ/ΜWh. Τέλος, οι βιομηχανίες θα λάβουν 148 ευρώ ανά MWh.
Εκτός από αυτές τις παροχές, προσφέρεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στους καταναλωτές που μειώνουν τη μέση ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15% σε ετήσια βάση.
Στις 3 Νοεμβρίου 2022, η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε έναν έκτακτο φορολογικό συντελεστή 90% για τις ενεργειακές εταιρείες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους πολίτες να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το ποσό θα είναι περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
6_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης