Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics για Τουρκία: Έως 2,5% του ΑΕΠ το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος του φονικού σεισμού

Oxford Economics για Τουρκία: Έως 2,5% του ΑΕΠ το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος του φονικού σεισμού
Μεγάλο πλήγμα για τον αγροτικό τομέα της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Έως 2,5% του ΑΕΠ της Τουρκίας εκτιμά η Oxford Economics το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος του φονικού σεισμού που έπληξε Τουρκία και Συρία.
Οι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου προκάλεσαν μια ανθρώπινη και οικονομική τραγωδία, σκοτώνοντας πάνω από 20.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας χιλιάδες κτίρια και υποδομές.
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Κίνα, έχουν παράσχει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια παράλληλα με το πακέτο αρωγής του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών (0,7% του ΑΕΠ του 2022).
«Εκτιμούμε ότι το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος θα είναι κοντά στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, αν και οι συνολικές προσπάθειες ανασυγκρότησης θα είναι σημαντικά υψηλότερες», σημειώνει η Oxford Economics.

Μεγάλο πλήγμα για τον αγροτικό τομέα

Οι δύο επαρχίες που βρίσκονται πλησιέστερα στα επίκεντρα των σεισμών (Gaziantep και Kahramanmaras) αντιπροσωπεύουν το 3% της συνολικής παραγωγής της Τουρκίας, ενώ ολόκληρη η πληγείσα περιοχή συνεισφέρει το 9% (Διάγραμμα 1).
«Βραχυπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι η απώλεια παραγωγής θα ανέλθει στο 0,3%-0,4% του συνολικού ΑΕΠ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί για ένα άμεσο πακέτο ανακούφισης ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών.
Σε κάθε οικογένεια που επλήγη από την καταστροφή έχει υποσχεθεί επίδομα 530 δολ.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) έχει παράσχει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 1,6 δισ. τουρκικές λίρες.
«Αναμένουμε ότι το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος θα είναι πιθανότατα περίπου 2%-2,5% του ΑΕΠ», καταλήγουν οι αναλυτές.

oxford.JPG

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης