Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Επιβεβαίωσε σε CCC+ την αξιολόγηση της Ελλάκτωρ – Θετικό το Outlook

Standard and Poor's: Επιβεβαίωσε σε CCC+ την αξιολόγηση της Ελλάκτωρ – Θετικό το Outlook
Θετικό το Outlook για την Eλλάκτωρ, σύμφωνα με τη Standard and Poor's
Στην επιβεβαίωση σε CCC+ της αξιολόγησης της Ελλάκτωρ προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, με θετικό το outlook.
Ειδικότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2022, η Ελλάκτωρ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries S.A. (Motor Oil), με αποτέλεσμα εισροές 671,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Τα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για την πλήρη εξόφληση ομολογιών ύψους 670 εκατ. ευρώ που λήγουν το 2024, γεγονός το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση της μόχλευσης της εταιρείας την περίοδο 2023-2024 και μετρίασε τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας.
Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πιστωτική επιδείνωση μετά τη λήξη της μεγαλύτερης παραχώρησης διοδίων της Ελλάκτωρ τον Οκτώβριο του 2024, γεγονός που θα μειώσει τα κέρδη του ομίλου και θα δημιουργήσει αβεβαιότητες.

Φάση μετασχηματισμού

Η Ελλάκτωρ διέρχεται μια φάση μετασχηματισμού, που τονίζεται από τη συγκέντρωση ταμειακών ροών προς την Αττική Οδό, της οποίας η διάρκεια παραχώρησης περιορίζει το πιστωτικό προφίλ του ομίλου.
Μετά την πώληση των ΑΠΕ, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Ltd. για την πιθανή διάθεση της κατασκευαστικής θυγατρικής της, Ακτωρ.
Η θυγατρική είχε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 χρέος περίπου 21 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την S&P, η πώληση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα μπορούσε να ωφελήσει την κερδοφορία και τη σταθερότητα των ταμειακών ροών κατά την περίοδο 2023-2024 λόγω της περιορισμένης συνεισφοράς του τμήματος στα κέρδη -έναντι περιθωρίου 56% για παραχωρήσεις τους εννέα μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022- δεδομένων των προσδοκιών ότι η κερδοφορία των κατασκευαστικών έργων θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη λόγω του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάκτωρ, θέτοντας εκτός της κατηγορίας «Υπό παρακολούθηση»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης