Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Levy Economics για Ελλάδα: Σοβαρές αναταράξεις το 2023, ανάπτυξη μόλις 0,8% - Ζοφερές οι προοπτικές για χρέος και έλλειμμα

Levy Economics για Ελλάδα: Σοβαρές αναταράξεις το 2023, ανάπτυξη μόλις 0,8% - Ζοφερές οι προοπτικές για χρέος και έλλειμμα
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος είναι χαμηλότερες από εκείνες που καταγράφηκαν το 2021...
Ανάπτυξη μόλις 0,8% το 2023 και 0,3% το 2024, στο δυσμενές και πλέον πιθανό σενάριο, εκτιμά για την ελληνική οικονομία το Ινστιτούτο Levy Economics, όπερ σημαίνει τα δύσκολα είναι μπροστά μας...
Η υψηλότερη αύξηση των τιμών των εισαγωγών σε σχέση με τις τιμές των εξαγωγών θα συμβάλει στην επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό να καθίσταται ανεπαρκής για να την αντισταθμίσει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ινστιτούτο, η οικονομία της Ελλάδας, όπως δείχνουν οι περισσότερες μετρήσεις των επιδόσεων της για τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, βρίσκεται στο δρόμο για να ανακτήσει όσα έχασε το 2020 όταν και την χτύπησε η πανδημία Covid-19.
Ωστόσο, «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος είναι χαμηλότερες από εκείνες που καταγράφηκαν το 2021, πράγμα που υποδεικνύει ότι η οικονομία χρειάζεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, εάν θέλει να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία που ξεκίνησε την περίοδο πριν από την πανδημία».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2023 και το 2024 είναι πολύ πιο αδύναμες, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις.
1_49.JPG
2_37.JPG
3_28.JPG
Τα σενάρια


«Σε αυτή τη νέα Στρατηγική Ανάλυση εξετάσαμε τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και βασιστήκαμε σε ρεαλιστικές υποθέσεις για τις εκτίμηση των τάσεων των πιο σημαντικών παραγόντων για την εξέλιξη του ΑΕΠ -τόσο θετικών όσο και αρνητικών- με σκοπό να προσομοιώσουμε την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας για την ενδιάμεση περίοδο (2022-2024)» αναφέρει το Ινστιτούτο και συνεχίζει.
Οι προβλέψεις μας εστιάζουν σε δύο πιθανά σενάρια: το βασικό και ένα εναλλακτικό (δυσμενές) σενάριο.
Οι προβλέψεις που παρουσιάζονται εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των υποθέσεων μας.
Το βασικό σενάριο για το 2022 είναι σύμφωνο -αν και λίγο πιο συγκρατημένο- με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚ, του ΔΝΤ, της ΤτΕ και άλλων ερευνητικών οργανισμών, αλλά πολύ πιο απαισιόδοξο για τα επόμενα δύο χρόνια για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Το εναλλακτικό (δυσμενές) σενάριό μας προβλέπει ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη από το βασικό σενάριο για το 2023 και το 2024.
Ελπίζουμε να μην πραγματοποιηθεί αφού, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα προκληθεί πολύ μεγαλύτερη πτώση στα οικονομικά στοιχεία των νοικοκυριών, ειδικότερα όσον αφορά τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ενώ επίσης θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προμηνύει αρνητικές προοπτικές σχετικά την εξυπηρέτηση του χρέους του δημόσιου τομέα, ιδίως μετά από μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.
«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς των αυξανόμενων επίπεδων τιμών και της υποτίμησης του ευρώ, οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές η οποίες 19 αναμένεται να γίνονται όλο και πιο ακριβές, γίνονται όλο και πιο εύθραυστες καθώς διευρύνεται διαρκώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Κατά την άποψή μας, η συνεχής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να αξιοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά τα κεφάλαια του NGEU και, ταυτοχρόνως, σε έργα που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας» καταλήγει το Levy Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης