Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς η ΗSBC, περιθώριο ανόδου ως +76,4% - Σύσταση «Αγορά»

Αυξάνει την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς η ΗSBC, περιθώριο ανόδου ως +76,4% - Σύσταση «Αγορά»
Νέα τιμή στόχος για την Tράπεζα Πειραιώς από τη βρετανική HSBC
Aυξάνει την τιμή στόχο της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς η βρετανική HSBC στα 3,3 ευρώ, από 1,87 ευρώ... όπερ σημαίνει πως από τα τρέχοντα επίπεδα υπάρχει περιθώριο ανόδου ως 76,4%, δίνοντας παράλληλα σύσταση «Αγορά».
Σύμφωνα με την HSBC, η Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε τους στόχους της για το 2023… και οι προοπτικές, όπως ανέφερε το Διοικητικό της Συμβούλιο, είναι λαμπρές:
Τα μέλη του ΔΣ έκαναν λόγο για επαναλαμβανόμενο ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) 10%, δημιουργία κεφαλαίου 1%, μείωση οργανικών NPE και ισχυρότερη κάλυψη των buffers.
Σε αντίθεση, όμως, με τα προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια, που είχαν εξίσου φιλόδοξους στόχους, αυτό του 2023 είναι αρκετά συντηρητικό, κάτι που, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η αγορά θα εκτιμήσει.
Εν συνόλω, οι προβλέψεις της HSBC συνάδουν με τους στόχους της τράπεζας, δηλαδή ο δείκτης P/TBV (0,36x) το 2023 θα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Έσοδα από τόκους

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τα NII (ακαθάριστα έσοδα από τόκους), η HSBC εκτιμά άνοδο περίπου 12% λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της πιστωτικής επέκτασης.
Kαι παρότι η πρόβλεψη για το μέγιστο επιτόκιο της ΕΚΤ (2,5%) της Πειραιώς είναι 50 μονάδες βάσης κάτω από αυτή της HSBC, αυτό φαίνεται να αντισταθμίζεται περισσότερο από μια πιο ήπια υπόθεση μετακύλισης 50% για τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Όσον αφορά το μείγμα καταθέσεων, η τράπεζα αναμένει ότι το ποσοστό των προσθεσμιακών λογαριασμών θα φτάσει το 35% από το 2023.
Τέλος, η υπόθεση μετακύλισης (70%) της Πειραιώς για τα δάνεια είναι συντηρητική –έναντι 80% της HSBC-, κάτι που συνεπάγεται σκληρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ποιότητα του ενεργητικού

Οι προοπτικές για την ποιότητα του ενεργητικού και τα λειτουργικά έξοδα… υποδηλώνουν ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η Πειραιώς αναμένει μείωση του επαναλαμβανόμενου λειτουργικού κόστους κατά 2% σε ετήσια βάση (έναντι πρόβλεψης -4% τηςHSBC), κάτι που είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν έχει επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που τέθηκαν πριν από έναν χρόνο.
Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, οι μεγάλες εισροές αναμένεται να αυξηθούν λόγω του λιανικού εμπορίου.
Ο δείκτης NPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) αναμένεται να μειωθεί από 9% το 2222 από άνω του 60% που ήταν, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη κινδύνου για τη μετοχή.

Και στο βάθος... MSCI

Σε σχέση με την τιμή στόχο, οι μετοχές της Πειραιώς διαπραγματεύονται με discount (P/TBV 0,36x, P/E 4,9x), παρά την ισχυρή αναβάθμιση της τάξης του 50% τους τελευταίους τρεις μήνες (υπεραπόδοση 25% έναντι άλλων ελληνικών τραπεζών).
Με επαναλαμβανόμενο ROTE 10% και βελτίωση της ισχύος του ισολογισμού, σύμφωνα με την HSBC, αυτά τα πολλαπλάσια μας φαίνονται πολύ ελκυστικά.
Ως εκ τούτου, το βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δίνει σύσταση «Aγορά», με τη λογική πως η Πειραιώς προσφέρει τον καλύτερο κίνδυνο/ανταμοιβή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι διαπραγματεύεται με discount 17% και 30% έναντι των ανταγωνιστών της με όρους P/TBV και PE, παρά το καλύτερο ROTE.
Tέλος, πιθανή συμπερίληψη μετοχών στους δείκτες MSCI τον Φεβρουάριο του 2023 θα αποτελέσει εξαιρετικά θετικό καταλύτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης