Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Σε παγίδα bear market η Wall Street - Ναρκωτικό τα περί μείωσης επιτοκίων της Fed

Morgan Stanley: Σε παγίδα bear market η Wall Street - Ναρκωτικό τα περί μείωσης επιτοκίων της Fed
Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιρειών αντιμετωπίζει αρνητική λειτουργική μόχλευση (NOL), η οποία, με απλά λόγια, σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται ταχύτερα από την αύξηση των πωλήσεων
Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να υποχωρεί από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών τον Ιούνιο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της και θα "στραφεί" σε μειώσεις των επιτοκίων φέτος, δίνοντας ώθηση στις αγορές, όπως έκανε στο παρελθόν.
Αλλά ορισμένοι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι οι ρόδινες προοπτικές για τις μετοχές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.
Ο επικεφαλής επενδύσεων και αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, πιστεύει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν.
"Μόλις ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια - δεν υπάρχει άλλη ηρωίνη, ας πούμε - τότε θα τιμολογήσουμε τα θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία κατά την άποψή μας επιδεινώνονται σαφώς", δήλωσε.
Ο Wilson υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα "κρατήσει γερά" και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει "κανένα κίνητρο" για να μειώσει τα επιτόκια με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και την επαναλειτουργία της Κίνας μετά τα λουκέτα του COVID να συμβάλλει στην ενίσχυση του πληθωρισμού.
"Νομίζω ότι θα κάνουν τη δουλειά τους.
Ο Jerome Powell είναι εδώ για να βεβαιωθεί ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Wilson, σημειώνοντας ότι η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων αυτόν τον μήνα θα δώσει στον πρόεδρο της Fed πυρομαχικά για να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα.

Υπερβολική η αισιοδοξία

Μετά το ράλι άνω του 6% του S&P 500 τον Ιανουάριο, ο Wilson πιστεύει ότι οι αγορές φαίνονται επίσης "αφρισμένες" - ένας όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που υπερβαίνουν τα θεμελιώδη μεγέθη τους - υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές βαδίζουν σε μια ακόμη παγίδα της bear market αν αγοράσουν σε αυτά τα επίπεδα.
"Υπάρχει αυτή η αφήγηση ότι η Κίνα ανοίγει ξανά και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.
Μπορούμε να αρχίσουμε να αγοράζουμε πρώιμες κυκλικές μετοχές.
Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικό λάθος, δεδομένης της υποβάθμισης των κερδών που πιστεύουμε ότι έρχεται", δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο Wilson έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιρειών αντιμετωπίζει αρνητική λειτουργική μόχλευση (NOL), η οποία, με απλά λόγια, σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται ταχύτερα από την αύξηση των πωλήσεων.
"Κανείς δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται, όλοι επωφελήθηκαν από αυτόν και τώρα υποτιμούν τον κύκλο της αρνητικής λειτουργικής μόχλευσης", προειδοποίησε ο CIO της Morgan Stanley.
Ο Wilson εξήγησε ότι το κόστος αυξάνεται ταχύτερα από την αύξηση των πωλήσεων σε περίπου 80% των βιομηχανικών ομάδων του S&P 500 αυτή την περίοδο κερδών, οδηγώντας τα περιθώρια κέρδους σε πτώση.
Καθώς ο πληθωρισμός και η καταναλωτική ζήτηση πέφτουν φέτος, ο Wilson λέει ότι οι εταιρείες αγωνίζονται να απαλλαγούν από τα "επίμονα κόστη" και να αναπροσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο Wilson πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις αμερικανικές μετοχές έως ότου τα κέρδη "αντανακλούν κάτι πιο κοντά στην πραγματικότητα" και οι αποτιμήσεις μειωθούν.
Ακόμη και μετά την άνοδο του Ιανουαρίου, αναμένει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 25% στις 3.000 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πριν ανακάμψουν στις 3.900 μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης