Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε A (low) η Πορτογαλία, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε A (low) η Πορτογαλία, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας από την DBRS
Σε A (low) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, oι επιβεβαιώσεις των αξιολογήσεων και του trend αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομική απόδοση εξισορροπούνται από τη διαρκή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Μετά τη σοβαρή συρρίκνωση του ΑΕΠ του 2020, η οικονομία ανέκαμψε έντονα το 2021 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το σοκ των τιμών που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άνοδος των επιτοκίων, προκάλεσαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η ένταξη της Πορτογαλίας στη ζώνη του ευρώ και η προσήλωσή της στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις και συμβάλλουν στην προώθηση αξιόπιστων και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών. Ωστόσο, τα βασικά τρωτά σημεία περιλαμβάνουν το αυξημένο δημόσιο χρέος και το σχετικά χαμηλό δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης.
Η Banco de Portugal προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ, έχοντας φθάσει το 6,8% το 2022, θα επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2023 και στη συνέχεια θα ανακάμψει σε 2% το 2024.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία μαζί με την οικονομική ύφεση αύξησαν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 134,9% το 2020. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το χρέος θα έχει πέσει στο 115% του ΑΕΠ το 2022 και θα φτάσει το 110,8% φέτος. Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η ταχεία μείωση του χρέους θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και αναμένει ο δείκτης να υποχωρήσει στο 100% έως το 2025, απουσία πρόσθετων σημαντικών σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης