Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΚΤ: Έχει ανηφόρα στον «πύργο των επιτοκίων», προς αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο - Κρίσιμη ισορροπία «Γερακιών» - «Περιστεριών»

ΕΚΤ: Έχει ανηφόρα στον «πύργο των επιτοκίων», προς αύξηση 0,5% τον Φεβρουάριο - Κρίσιμη ισορροπία «Γερακιών» - «Περιστεριών»

Τα αποτελέσματα μετάδοσης… κρίνουν...

Σε νέες επιτοκιακές αυξήσεις προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να συγκλίνουν στην άποψη πως πάμε για τις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή επιτόκιο 2,5%.
Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης (bp), στον πιο επιθετικό κύκλο της Ιστορίας της, με τον Δεκέμβριο του 2022 να σημειώνεται μια ελαφρά επιβράδυνση, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.
1_39.JPG
Όπως επισημαίνει η Βank of America, «την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει και τα τρία επιτόκια πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης και να επαναλάβει τη ρητορική του Δεκεμβρίου, γεγονός το οποίο θα συνάδει με τουλάχιστον μια άλλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.
Από την άλλη, δεν αναμένουμε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την ποσοτική σύσφιξη, από την άλλη όμως η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκαλύψει βασικά στοιχεία του προγράμματος.
Εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το APP (Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων) θα μειωθεί αρχικά αναλογικά, ενώ μακροπρόθεσμα το CSPP (Πρόγραμμα Αγοράς Εταιρικού Τομέα) μπορεί να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο».
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ΕΚΤ φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη μικροδιαχείριση των τιμών…

Σύμφωνα με την Commerzbank, γίνονται εικασίες πως η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά και τον Μάρτιο, σε αντίθεση με όσα είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ –δηλαδή εκείνοι που υποστηρίζουν γενικά τη σφιχτή νομισματική πολιτική– υιοθετήσουν έναν πιο χαλαρό τόνο.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως η κυρία Lagarde είχε επισημάνει στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Πολλά δε μέλη του Συμβουλίου έχουν εκφράσει έκτοτε αυτήν την άποψη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γερμανικής τράπεζας, 13 από τα 18 μέλη του Συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου έχουν ήδη ταχθεί ρητά υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή έχουν δώσει αντίστοιχες ενδείξεις.
Την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται όχι μόνο να αποφασίσει για υψηλότερα επιτόκια, αλλά και να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της.
Επισημαίνεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP, το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να μειώνεται κατά μέσο όρο 15 δισ. ευρώ τον μήνα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ING, «για την επόμενη εβδομάδα, δεν περιμένουμε πολλά να αλλάξουν: μια άλλη αύξηση 50 μονάδων βάσης βρίσκεται στα σκαριά».

Σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον Ιούλιο του 2023, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό που καλπάζει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την HSBC.
«Η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde ήταν σαφής, λέγοντας ότι τα επιτόκια έπρεπε να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό.
Με άλλα λόγια, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αυξήσεις κατά 50 μ.β., αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο.
Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5% ως τον Μάρτιο, με το κόστος στην ανάπτυξη να είναι... κάτι παραπάνω από αντιληπτό και επώδυνο» αναφέρει η βρετανική τράπεζα.

Τα αποτελέσματα μετάδοσης…

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού τον Δεκέμβριο φάνηκε.
Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών είχε καθοδική τάση από τις αρχές του 2022 – όταν τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται – αλλά σημείωσε ιδιαίτερα έντονη μηνιαία πτώση τον Δεκέμβριο.
Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης ήταν 0,1% χαμηλότερος από 0,3% τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού των νοικοκυριών έχει παραμείνει πλέον στάσιμος.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά κατοικίας, καθώς η πλειοψηφία του δανεισμού των νοικοκυριών αφορά στεγαστικά δάνεια.
Η μείωση του δανεισμού του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα είναι ακόμη πιο έντονη.
Η μηνιαία ανάπτυξη έγινε περαιτέρω αρνητική τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας από -0,1% τον Νοέμβριο σε -0,3% τον Δεκέμβριο.
Η αύξηση του επιχειρηματικού δανεισμού ήταν πολύ ισχυρή το 2022 και μάλιστα επιταχύνθηκε παρά τα υψηλότερα επιτόκια.
Η έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε ήδη ότι αυτό ήταν κυρίως για λόγους κεφαλαίου κίνησης και όχι για επενδυτικά σχέδια, που ήταν στην πραγματικότητα ένδειξη αδυναμίας και όχι υπερθέρμανσης.
Τώρα βλέπουμε να σημειώνονται απότομες μειώσεις του δανεισμού, που στην πραγματικότητα είναι περισσότερο σημάδι ύφεσης

Γεράκια VS Περιστέρια

H πρόεδρος της ΕΚΤ, Lagarde, και ο Λετονός Kazaks είναι, αναμφισβήτητα οι πιο «νευρικοί» από ό,τι στο παρελθόν.
Ο Ολλανδός Knot αυτή τη στιγμή είναι το πιο καθαρό «γεράκι», όπως η Γερμανοί Schnabel… και Nagel.
Επίσης, ο Κροάτης Vujčić, ο οποίος εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ουδέτερο» πραγματιστής.
Παρακάτω δίνεται ένα «γερακόμετρο» σε ό,τι αφορά την τάση κάθε διοικητή των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.
Image loading...
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης