Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι 5 λόγοι της επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών - Τι συζητήσαμε με τους τραπεζίτες

JP Morgan: Οι 5 λόγοι της επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών - Τι συζητήσαμε με τους τραπεζίτες
Οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή προοπτική για το 2023, ιδίως σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Θετική παραμένει η άποψη της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις συναντήσεις που είχε η αποστολή της στην Αθήνα με τους τραπεζίτες, καθώς ο κλάδος θα δει υψηλότερα ROTEs νωρίτερα, λόγω της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, της συνέχισης της ανατιμολόγησης των δανείων, των beta καταθέσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και της απουσίας ενδείξεων για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, οι πρόσφατες συναντήσεις της στην Αθήνα με τράπεζες, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους, φορείς χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες του κλάδου επιβεβαίωσαν την πεποίθησή της για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Το μήνυμα ήταν εποικοδομητικό: οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή προοπτική για το 2023, ιδίως σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Οι 5 λόγοι της επιτυχίας

Σύμφωνα με την JP Morgan, η θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει άθικτη μεσοπρόθεσμα, καθώς συντρέχουν πέντε λόγοι.
Ειδικότερα:
- Ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία
- Καθαρότεροι ισολογισμοί
- Καλή αναπτυξιακή πορεία
- Διαρθρωτικά θεμέλια -συμπεριλαμβανομένης της υψηλής επιτοκιακής μόχλευσης και της υψηλής ενοποίησης της αγοράς
- Δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου
Εικόνα
Περιορισμένος ο πολιτικός κίνδυνος

Ενώ υπήρξε γενική αναγνώριση ότι οι επερχόμενες εκλογές ενέχουν κινδύνους αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα, η JP Morgan συμπέρασε ότι οι τοπικοί συμμετέχοντες βλέπουν μάλλον περιορισμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμης διαταραχής.
Ένας βασικός κίνδυνος για την απόδοση των μετοχών φέτος, κατά την άποψη της JP Morgan, είναι οι επερχόμενες γενικές εκλογές και οι αβεβαιότητες που τις περιβάλλουν.
Τα μέλη της αντιπολίτευσης που συνάντησε η JP Morgan τόνισαν μεταξύ των προτεραιοτήτων τους την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, καθώς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, συνεχίζοντας παράλληλα την ατζέντα που είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.
Εικόνα
Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να τονίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει σταθερά ξεπεράσει τις προσδοκίες τα τελευταία τρία χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί στο 11,4%, τη χαμηλότερη μέτρηση από το 2010, και η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών συνεχίστηκε, με την πιο επιθετική ίσως δημοσιονομική εξυγίανση μετά την πανδημία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και το χρέος προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 170%, εν μέρει υποβοηθούμενο από τη δυναμική του πληθωρισμού.
Το 2023 φαίνεται πιο δύσκολο, αλλά υπήρξε ευρεία συναίνεση για θετική οικονομική ανάπτυξη με εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στο εύρος 1,5%-1,8%, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό αποτέλεσμα μεταφοράς από το 2022, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς και την ανθεκτική επέκταση των τραπεζικών πιστώσεων.

Κονδύλια ΕΕ

Η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ συνεχίζεται με καλό ρυθμό και αναμένεται να επιταχυνθεί το 2ο εξάμηνο του 2023.
Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί στην Ελλάδα 11 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια (από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026).
Έχουν ήδη υποβληθεί 280 αιτήσεις έργων με συνολικό προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου ύψους 10,5 δισ. ευρώ (4,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση από το ΤΑΙΠΕΔ, 3,5 δισ. ευρώ για τραπεζικά δάνεια και με ίδια κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ).
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν συναφθεί έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ και 1,3 δισ. ευρώ από τραπεζικά δάνεια).
Συνολικά, η JP Morgan θεωρεί ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και, με τις εκταμιεύσεις να έχουν επιταχυνθεί το 2ο εξάμηνο του 2023, αναμένει να δει πιο ορατή συμβολή στις πιστώσεις των τραπεζών αργότερα μέσα στο έτος.

Περιουσιακά στοιχεία

Τα περιθώρια επιτοκίων για τα νέα εμπορικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,8% τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,2%, το μέσο όρο στο 9μηνο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι εμφανώς υψηλότερο από το επίπεδο του 1,3% για την Ευρωζώνη και το 1,0%/1,3%/2,2% για τις ομότιμες χώρες της ΝΑ Ευρώπης Ιταλία/Ισπανία/Πορτογαλία.
Οι τράπεζες έχουν αρχικά δει κάποια μικρή διάβρωση στα spreads των περιουσιακών στοιχείων, αλλά αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνικό και καθοδηγείται από τα κατώτατα όρια επιτοκίων.
Εικόνα
Μελλοντικά, δεδομένων των συνεχιζόμενων πιέσεων στα εταιρικά περιθώρια κέρδους, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και οι εταιρικοί ισολογισμοί βελτιώνονται, οι τράπεζες αναμένουν κάποια ήπια διάβρωση των περιθωρίων στην περιοχή των 10-15 μ.β. ετησίως.
Τα beta καταθέσεων παραμένουν πολύ χαμηλά, αλλά πρόκειται να αυξηθούν.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει πραγματική αύξηση του κόστους των καταθέσεων παρά τα εμφανώς υψηλότερα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης