Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ- η Ιρλανδία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ- η Ιρλανδία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας από τη Fitch
Σε ΑΑ- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερό το outlook.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από ισχυρούς θεσμούς και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Το πιστωτικό προφίλ της Ιρλανδίας επωφελείται επίσης από πολύ ευνοϊκούς δείκτες διακυβέρνησης και την κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος του ευρώ. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξισορροπούνται έναντι του υψηλού δημόσιου χρέους σε σχέση με τα έσοδα, των κινδύνων για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από πιθανές αλλαγές στις διεθνείς πολιτικές για τη φορολογία των επιχειρήσεων και την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit.
Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ιρλανδίας μειώθηκε κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες το 2022 σε 46,5%. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε γρήγορη μείωση του χρέους στο 35,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Ωστόσο, αν αποκλειστούν -από το ΑΕΠ- οι επιπτώσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην ιρλανδική οικονομία, το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, 89,1% το 2022, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 71,8% έως το 2024.
Έχοντας αναπτυχθεί κατά 13,6% το 2021, αναμένεται η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να είναι κατά μέσο όρο 6,5% μεταξύ 2022 και 2024.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός θα μετριαστεί αλλά θα παραμείνει υψηλός στο 7,2% το 2023 και στο 3,8% το 2024, σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Η Fitch έχει ορίσει ουδέτερο outlook για τον τραπεζικό τομέα το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης