Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Ο Putin δεν πολεμά την Ουκρανία... πολεμά το δολάριο - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και το πετρέλαιο

Credit Suisse: Ο Putin δεν πολεμά την Ουκρανία... πολεμά το δολάριο - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και το πετρέλαιο
Οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου απαιτούν να πληρώνονται αντί για δολάρια σε χρυσό, συνδέοντας ουσιαστικά το πετρέλαιο με το χρυσό
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην γκουρού της Fed της Νέας Υόρκης και αναλυτής της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, έγραψε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις του 2022, στην οποία περιέγραφε πώς ο Putin θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα απαιτώντας να πληρώνονται οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου αντί για δολάρια σε χρυσό, συνδέοντας ουσιαστικά το πετρέλαιο με το χρυσό και ξεκινώντας το... Petrogold.
Στη συνέχεια, η επίσκεψη του προέδρου Xi της Κίνας με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου σηματοδότησε τη γέννηση του πετρογιουάν και ένα άλμα στην αυξανόμενη επιβάρυνση της Κίνας με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του ΟΠΕΚ+.
Αυτό συμβαίνει επειδή με τη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κρατών του Κόλπου, "η Κίνα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι έχει οικοδομήσει μια "ειδική σχέση" όχι μόνο με το σύμβολο "+" του ΟΠΕΚ+ (Ρωσία), αλλά και με το Ιράν και όλο τον ΟΠΕΚ+".

Τα γεγονότα

Ο Pozsar προέτρεψε τη Δύση να σκεφτεί τη χρονική στιγμή της παραπάνω δήλωσης με διπλωματική έννοια.
"Ο πρόεδρος Xi κοινοποίησε το μήνυμά του για την "τιμολόγηση του ρενμίνμπι" όχι κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του -όταν συναντήθηκε μόνο με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας- αλλά κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του -όταν συναντήθηκε με την ηγεσία όλων των χωρών του Κόλπου - για να σηματοδοτήσει τα εξής:
Πετρέλαιο του Κόλπου που ρέει ανατολικά + τιμολόγηση του ρενμίνμπι = η αυγή του πετρογιουάν".
Και τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για το εμπόριο σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του βασιλείου.
"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συζήτηση για το πώς θα διακανονίζουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, είτε πρόκειται για το δολάριο ΗΠΑ, είτε για το ευρώ, είτε για το σαουδαραβικό ριάλ", δήλωσε ο Mohammed Al-Jadaan στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξή του στο Νταβός.
"Δεν νομίζω ότι απομακρύνουμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα συμβάλει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Al-Jadaan.
Και επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω σχόλια του Poszar, ο Al-Jadaan φάνηκε να επιβεβαιώνει τον στόχο του Βασιλείου που επιδιώκει να ενισχύσει τη σχέση του με κρίσιμους εμπορικούς εταίρους, κυρίως με την Κίνα:
"Απολαμβάνουμε μια πολύ στρατηγική σχέση με την Κίνα και απολαμβάνουμε την ίδια στρατηγική σχέση με άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και θέλουμε να την αναπτύξουμε με την Ευρώπη και άλλες χώρες που είναι πρόθυμες και ικανές να συνεργαστούν μαζί μας", δήλωσε ο Al-Jadaan.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται επίσης με πολυμερείς οργανισμούς για την παροχή στήριξης στο Πακιστάν, την Τουρκία και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της γενναιοδωρίας του βασιλείου προς τα έθνη που θεωρεί "ευάλωτα", δήλωσε ο Al-Jadaan.
"Παρέχουμε ακόμη και πετρέλαιο και παράγωγα για να στηρίξουμε τις ενεργειακές τους ανάγκες", δήλωσε ο Al-Jadaan.
"Υπάρχουν λοιπόν πολλές προσπάθειες, αλλά θέλαμε να διεξαχθεί αυτό".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης