Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Περικόπτει σε μόλις 130 δολ. την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Tesla, από 230

Wells Fargo: Περικόπτει σε μόλις 130 δολ. την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Tesla, από 230
«Bear» για τη μετοχή της Tesla η Wells Fargo
Σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση της τιμής-στόχου 12μήνου για τη μετοχή της Tesla, προχωρά η Wells Fargo, σε μία περίοδο που οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk.
Η προηγούμενη τιμή-στόχος που είχε ορίσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ήταν 230 δολάρια.
Επί του παρόντος, η μετοχή διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα από τα 120 δολάρια, επίπεδο που είχε κλείσει και το 2022, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 341 δισεκ. δολάρια.
Ένα χρόνο νωρίτερα, η τιμή της μετοχής ξεπερνούσε ακόμη και τα 350 δολάρια.
Image
Η πιο πρόσφατη απογοήτευση για τους επενδυτές, ήταν η χαμηλότερες των εκτιμήσεων παραδόσεις οχημάτων από την Tesla στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ένα νέο ρεκόρ για την αυτοκινητοβιομηχανία υπό την ηγεσία του Elon Musk και αύξηση 40% στις παραδόσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιδόσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Συνολικές παραδόσεις 4ο τρίμηνο 2022: 405.278
Συνολική παραγωγή 4ου τριμήνου 2022: 439.701
Συνολικές ετήσιες παραδόσεις 2022: 1,31 εκατομμύρια
Συνολική ετήσια παραγωγή 2022: 1,37 εκατομμύρια

Οι παραδόσεις είναι η πλησιέστερη προσέγγιση των πωλήσεων που αποκαλύπτει η Tesla.
Ωστόσο, οι αριθμοί έμειναν πίσω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σύμφωνα με τη συναίνεση των εκτιμήσεων των αναλυτών που συγκέντρωσε η FactSet, στις 31 Δεκεμβρίου 2022 η Wall Street ανέμενε ότι η Tesla θα ανακοίνωνε παραδόσεις γύρω στις 427.000 για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Οι εκτιμήσεις που επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνονται στη συναίνεση της FactSet, κυμαίνονταν από 409.000 έως 433.000.
Αυτές οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ήταν σύμφωνες με τη συναίνεση που συνέταξε η εταιρεία και διανεμήθηκε από τον αντιπρόεδρο των επενδυτικών σχέσεων της Tesla, Martin Viecha.

Οι προκλήσεις του Covid

Η τριμηνιαία περίοδος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 σημαδεύτηκε από προκλήσεις για την Tesla, συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων του Covid στην Κίνα, τα οποία ανάγκασαν την εταιρεία να αναστείλει προσωρινά και να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.
Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, η Tesla προσέφερε επίσης απότομες μειώσεις τιμών και άλλες προωθητικές ενέργειες στις ΗΠΑ, την Κίνα και αλλού, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους της.
Σε ένα πρόσφατο e-mail προς το προσωπικό της Tesla, ο Elon Musk ζήτησε από τους υπαλλήλους να "προσφερθούν εθελοντικά" για να παραδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα στους πελάτες πριν από το τέλος του 2022.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος τιμών» - Μείωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να αυξηθούν οι πωλήσεις

Τη στρατηγική επιθετικών εκπτώσεων μετά την απώλεια των εκτιμήσεων της Wall Street για τις παραδόσεις συνεχίζει η Tesla, προχωρώντας σε μείωση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπως δείχνει ο ιστότοπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι μειώσεις των τιμών στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν αργά την Πέμπτη για το Model 3 sedan και το Model Y crossover SUV, κυμαίνονταν μεταξύ 6% και 20% σε σύγκριση με τις τιμές πριν από την έκπτωση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Αυτό ισχύει πριν από τον συνυπολογισμό μιας ομοσπονδιακής φορολογικής έκπτωσης έως και 7.500 δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ για πολλά μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Tesla μείωσε επίσης τις τιμές για το πολυτελές crossover SUV Model X και το σεντάν Model S στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη Γερμανία, μείωσε τις τιμές για το Model 3 και το Model Y - τα κορυφαία μοντέλα της παγκοσμίως - από περίπου 1% έως σχεδόν 17% ανάλογα με τη διαμόρφωση.
Μείωσε επίσης τις τιμές στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Μεγάλες εκπτώσεις στις ΗΠΑ

Για έναν Αμερικανό αγοραστή του Model Y μεγάλης εμβέλειας, η νέα τιμή της Tesla σε συνδυασμό με την αμερικανική επιδότηση που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα ισοδυναμεί με έκπτωση 31%.
Επιπλέον, η κίνηση της Tesla διεύρυνε τα οχήματα της γκάμας της που είναι επιλέξιμα για τη φορολογική πίστωση της κυβέρνησης Biden.
Πριν από τη μείωση της τιμής, η πενταθέσια έκδοση του Model Y δεν ήταν επιλέξιμη για την εν λόγω πίστωση.
Μετά τη μείωση της τιμής, η έκδοση μεγάλης εμβέλειας του Model Y θα πληροί τις προϋποθέσεις για την ομοσπονδιακή πίστωση των 7.500 δολαρίων.
Σε συνδυασμό με τις μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές αγορές, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αντιστροφή στις μεγαλύτερες αγορές της Tesla από τη στρατηγική που ακολούθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, όταν η ζήτηση ήταν ισχυρή και οι μέσες τιμές πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων της έτειναν προς τα πάνω.

Διχασμένοι οι καταναλωτές

"Αυτό θα πρέπει πραγματικά να ενισχύσει τους όγκους του 2023 (της Tesla)", δήλωσε σε tweet ο Gary Black, επενδυτής της Tesla που παρέμεινε αισιόδοξος για την εταιρεία και τις προοπτικές της μέσα από την πρόσφατη, απότομη πτώση της τιμής της μετοχής. "Είναι η σωστή κίνηση".
Παρόλα αυτά, ορισμένοι χρήστες σε διαδικτυακά φόρουμ θαυμαστών της Tesla παραπονέθηκαν ότι οι μειώσεις τιμών έθεσαν σε μειονεκτική θέση τους πελάτες που είχαν αγοράσει πρόσφατα το όχημά τους, αφήνοντάς τους με ένα αντικείμενο χαμηλότερης αξίας στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
"Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτές τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών.
Απλά η μείωση κατά 10.000 ευρώ με αυτόν τον τρόπο - σίγουρα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι μόλις πλήρωσες πάρα πολλά", έγραψε ένας χρήστης στο φόρουμ "Tesla Drivers and Friends" την Παρασκευή.
Στην Κίνα, όπου η Tesla μείωσε τις τιμές την περασμένη εβδομάδα κατά 6-13,5%, οι ιδιοκτήτες διαμαρτυρήθηκαν στα κέντρα παράδοσης σε όλη τη χώρα, πιέζοντας την Tesla για αποζημίωση.
Πριν από τη μείωση των τιμών, τα αποθέματα της Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως παρακολουθούνται από τα μοντέλα που η ιστοσελίδα της εμφανίζει ως άμεσα διαθέσιμα, είχαν αυξητική τάση. Οι τιμές των μεταχειρισμένων μοντέλων Tesla είχαν επίσης μειωθεί, αυξάνοντας την πίεση που της ασκήθηκε να προσαρμόσει τις τιμές αυτοκόλλητου νέου αυτοκινήτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης