Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στο 4% θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ έως τον Μάιο 2023

Fitch: Στο 4% θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ έως τον Μάιο 2023
Επιθετική νομισματική σύσφιξη από την ΕΚΤ αναμένει η Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς πλέον είναι ορατή η τεράστια ανησυχία για τα επίμενα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «βλέπει» πλέον στο 4% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης (MRO) έως και τον Μάιο 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3%, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) θα φθάσει το 3,5%.
Επισημαίνεται ότι επί του παρόντος τα MRO και DFR διαμορφώνονται σε 2,5% και 2%, αντίστοιχα.
Η Fitch αναμένει συνολικές αυξήσεις 150 μ.β. εντός του α’ εξαμήνου 2023, ξεκινώντας με αύξηση 50 μ.β. στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2023 -και επιπλέον 50 μ.β. στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2023.
«Οι οδηγίες της ΕΚΤ έχουν αλλάξει ουσιαστικά.
Η δήλωση του Οκτωβρίου 2022 επικεντρώθηκε στην επαναφορά των επιτοκίων πολιτικής σε ουδέτερη θέση και στην απόσυρση της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής, αλλά η συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου σηματοδότησε μια επιθυμητή στροφή σε μια στάση νομισματικής σύσφιξης. Το συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2023. Μόλις τον Ιούνιο του 2022, η ΕΚΤ εξακολουθούσε να αγόραζε περιουσιακά στοιχεία, διευρύνοντας τον ισολογισμό της για να στηρίξει την ανάπτυξη. (…)
Η ΕΚΤ τονίζει ότι οι αποφάσεις της εξαρτώνται από δεδομένα και ανησυχεί πλέον πολύ για τον πληθωρισμό.
Ο βασικός πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αλλά ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε να αυξάνεται στο 5,2% τον Δεκέμβριο, αυξημένος κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή είναι ήδη 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο όριο τον Σεπτέμβριο του 2022. (…)
Οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές σε πολλές από τις κύριες οικονομίες της Ευρωζώνης, τροφοδοτώντας ανοδικές πιέσεις στην αύξηση των μισθών. Η ανεργία παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Νοέμβριο του 2022. Έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει ότι η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να επανορθώσουν την προηγούμενη απώλεια αγοραστικής τους δύναμης», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης