Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Θετικό το σχέδιο του ΤΧΣ για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χρειάζεται σαφήνεια

Morgan Stanley: Θετικό το σχέδιο του ΤΧΣ για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χρειάζεται σαφήνεια
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι μια θετική εξέλιξη καθώς θα συμβάλει στην αύξηση του free float και στην αύξηση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Η στρατηγική αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποδηλώνει πρόοδο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου του χρονικού πλαισίου έως το τέλος του έτους 2025 για την ολοκλήρωση των εκποιήσεων.
Σημάδια προόδου προς την κατεύθυνση της εκποίησης της συμμετοχής του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα μια υπερφόρτωση στις μετοχές ωστόσο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη καθώς θα συμβάλει στην αύξηση του free float και στην αύξηση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τι νέο υπάρχει

Το ΤΧΣ (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ανακοίνωσε το σχέδιο στρατηγικής του 2023-2025 για τις εκποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο καθορίζει το πλαίσιο που θα θέσει το ΤΧΣ προκειμένου να εκποιήσει τις συμμετοχές του στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με το ΤΧΣ να κατέχει σήμερα αντίστοιχα ποσοστά ύψους 9%, 1,4%, 27% και 40%).
Η διαδικασία αποεπένδυσης πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους 2025.
Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η απόφαση για την αποεπένδυση από τις τράπεζες έρχεται στο πλαίσιο της προόδου που έχει επιτύχει ο κλάδος για την "αντιμετώπιση των αδυναμιών και την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας".
Επιπλέον, η αποεπένδυση θα προσφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης του free float των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα, μέσω περισσότερων ευκαιριών για άμεσες ξένες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα σε κλίμακα και μέσω της επίδειξης προόδου προς την αποκατάσταση ενός τραπεζικού τομέα υπό πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία.

Μορφές αποεπένδυσης

Όσον αφορά την πορεία προς την αποεπένδυση, οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του ΤΧΣ θα λάβουν τρεις μορφές:
Επιμέλεια (Stewardship),
Προετοιμασία (Preparation)
Υλοποίηση (Execution).
Οι τρεις αυτές μορφές δραστηριότητας έχουν μεν μια φυσική αλληλουχία, αλλά επικαλύπτονται στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε μεμονωμένης συναλλαγής (π.χ. σε περίπτωση τμηματικής διάθεσης).
Οι διαφορετικές δομές συναλλαγών μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Συναλλαγή μέσω Κεφαλαιαγοράς: οι μετοχές πωλούνται απευθείας στην ανοιχτή αγορά μετοχών μέσω διαδικασίας που στοχεύει σε ευρεία διανομή σε κατά κύριο λόγο θεσμικούς επενδυτές, με την τιμή να καθορίζεται συνήθως μέσω: (i) μιας διαδικασίας bookbuilding που ενσωματώνει κάποιο βαθμό ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών, ή (ii) μέσω του συνήθους μηχανισμού διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο.
Η Στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει τρεις δομές Συναλλαγών μέσω Κεφαλαιαγοράς με πρωτοβουλία του Ταμείου (Accelerated Bookbuild, Fully Marketed Offering και trading plan/dribble out) και μία με πρωτοβουλία της αντίστοιχης Τράπεζας (share buyback).
Το Ταμείο μπορεί να χρησιμοποιήσει συνδυασμό των παραπάνω δομών, εάν αυτό είναι συμφέρον λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες.
Ιδιωτική συναλλαγή: μεγάλο πακέτο μετοχών (μερίδιο 5% ή μεγαλύτερο ή το πλήρες μερίδιο εάν το ΤΧΣ κατέχει λιγότερο από 5%) πωλείται μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς σε επενδυτή (επενδυτές) που επιδιώκει (επιδιώκουν) να αποκτήσει (αποκτήσουν) σημαντικό μερίδιο στην Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης