Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura: Η άνοδος του ευρώ έχει μόλις αρχίσει

Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura: Η άνοδος του ευρώ έχει μόλις αρχίσει
Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν το ευρώ στο 1,15 δολάρια, από το τρέχον υψηλό επτά μηνών των 1,07 δολαρίων
Η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών των επενδυτικών τραπεζών υποστηρίζει ότι το ράλι του ευρώ μόλις ξεκίνησε κι έχει πολύ δρόμο μπροστά του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Με τις τιμές της ενέργειας σε πτώση και χωρίς ενδείξεις ότι η Ευρώπη κατρακύλησε ολόκληρη σε σοβαρή ύφεση, όπως ήταν η βασική υπόθεση ως τώρα, αναδύεται ένα σαφές αφήγημα ότι η Ευρώπη αφήνει σταδιακά πίσω της τα χειρότερα της οικονομικής ζημιάς που προήλθε από τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου και ότι τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία είναι φθηνά.

Τι προβλέπουν DB, Morgan Stanley, Nomura

Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank και της Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι το ευρώ μπορεί να αυξηθεί στα 1,15 δολάρια, από το τρέχον υψηλό επτά μηνών των 1,07 δολαρίων.
Η Nomura International προβλέπει άνοδο του ευρώ στα 1,10 δολάρια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ενώ ο Gareth Gettinby της Aegon Asset Management έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τη θέση του στο νόμισμα.
«Έχουμε έναν καιρό - θαύμα», δήλωσε ο Mark McCormick, στρατηγικός αναλυτής FX στην TD Securities σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «που διευκόλυνε την Ευρωζώνη να απορροφήσει τους κραδασμούς αυτής της ύφεσης».
Επομένως, έχουμε μια μεγάλη αλλαγή στο γενικότερο κλίμα σε σύγκριση με το 2022, όταν το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου.
Οι ήπιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αφαιρέσει τα καταστροφικά οικονομικά σενάρια από το τραπέζι, δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη ώστε να επιστρέψουν στην Ευρώπη.

grafima_2.png
Αλλά και οι τάσεις εκτός Ευρώπης υποστηρίζουν ένα ανοδικό σενάριο για το ευρώ.
Πολλοί επενδυτές περιμένουν μια περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, ειδικά εάν υποχωρήσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και αποδειχτεί ότι η Fed έφτασε στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.
Ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο η Κίνα ξανανοίγει την οικονομία της φαίνεται επίσης να βοηθά την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς μειώνονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το ευρώ μειώνονται λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Gettinby, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aegon.
«Έχουμε θετικές οικονομικές εκπλήξεις από την Ευρώπη που συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ στις ΗΠΑ μειώνονται».

grafima3.png

Όλα τα ευρωπαϊκά assets έχουν κέρδη

Συν τοις άλλοις, όλα τα ευρωπαϊκά assets σημειώνουν κέρδη.
Ο δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει άνοδο 5% από τις αρχές της χρονιάς και έχει αρχίσει να μειώνεται η διαφορά αποδόσεων των θεωρούμενων ως υψηλού κινδύνου ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έναντι των θεωρούμενων ως ασφαλών γερμανικών.
Για τις «αρκούδες», βεβαίως, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι τιμές του φυσικού αερίου να πάρουν ξανά την ανηφόρα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Συν τοις άλλοις, αν ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά ή τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία διατηρεί την ευρωστία της, μπορεί η Fed διατηρήσει την επιθετική της στάση η οποία θα οδηγήσει στην εκ νέου ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στηρίξει το ευρώ.
Η τράπεζα πρόσφατα άλλαξε τη στάση της σε ουδέτερη για πρώτη φορά μετά από μήνες που τη διατηρούσε αρνητική.
Οι χρματαγορές υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά περίπου 150 μονάδες βάσης μέσα στο 2023 (δηλαδή 1,5%) ενώ η Fed κατά 60 μονάδες βάσης.

Σαραβέλος: Πώς θα συμπληρωθεί η εικόνα που θα οδηγήσει σε υποχώρηση του δολαρίου με μόνιμα χαρακτηριστικά

«Σιγά σιγά συμπληρώνεται η εικόνα που θα οδηγήσει σε μια υποχώρηση του δολαρίου με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά», έγραψε ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος της Deutsche Bank, σε σημείωμα όπου περιέγραψε τη θετική του στάση για το ευρώ.
«Δύο βασικοί μοχλοί που κατέστησαν το δολάριο ασφαλές καταφύγιο - το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης και η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας - και οδήγησαν στην άνοδό του έχουν εκλείψει», πρόσθεσε ο Σαραβέλος.
«Τελικά, λείπει μόνο η αλλαγή πολιτικής της Fed και η τάση θα αλλάξει», κατέληξε.

grafima1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης