Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: «Λύνει τα χέρια» της ΕΚΤ η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου – Τα επιτόκια έως 3% και σύντομα νέα μείωση

Capital Economics: «Λύνει τα χέρια» της ΕΚΤ η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου – Τα επιτόκια έως 3% και σύντομα νέα μείωση
Η Capital Economics μείωσε την πρόβλεψή της για τον γενικό πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος από 6,0% σε 5,5%
Προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου η Capital Economics, με αποτέλεσμα να αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως.
Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα και η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι ελαφρώς ισχυρότερα, αν και ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον αρκετά μικρός.
Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο ανώτατο όριο του 3% φέτος, αλλά οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν την πιθανότητα η Τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική λίγο νωρίτερα από ό,τι περίμενε.

Στο 5,5% ο πληθωρισμός το 2023

Οι ευρωπαϊκές τιμές spot του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από περίπου 135 €/MWh στα μέσα Δεκεμβρίου σε μόλις 68 ευρώ σήμερα και οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων έχουν επίσης μειωθεί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ήπιος καιρός επέτρεψε στην Ευρώπη να αυξήσει τους όγκους αποθήκευσης φυσικού αερίου, κάτι που είναι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του έτους.
Εάν ο καιρός δεν γίνει πολύ ψυχρότερος, τα υψηλότερα επίπεδα αποθήκευσης θα διατηρηθούν, διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι υπέθετε προηγουμένως.
Αυτό με τη σειρά του ώθησε την Capital Economics να μειώσει την πρόβλεψή της για τον γενικό πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος από 6,0% σε 5,5%.
Θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της ενέργειας για το 2023 να είναι τώρα περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη, λίγο κάτω από το 1%.
Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια μετακύλιση και στον πυρήνα του πληθωρισμού, γεγονός που θα πρέπει να αμβλύνει τις ανησυχίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Εικόνα
Παραμένει η αβεβαιότητα

Αξίζει επίσης να αναγνωριστεί ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η Capital Economics υποθέτει ότι θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η ευρωπαϊκή και ασιατική ζήτηση αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο.
Αλλά αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ο γενικός πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 5% το 2023.
Έτσι, προβλέπει τώρα μια μικρότερη περαιτέρω μείωση των τιμών του φυσικού αερίου το 2024 σε σχέση με το 2023, οπότε έχει ανεβάσει την πρόβλεψή της για τον γενικό πληθωρισμό το 2024 από 2,3% σε 2,5%.
Δεν αλλάζει όμως την πρόβλεψή της ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3% τον Μάιο -που θα είναι χαμηλότερο από ό,τι έχει τιμολογηθεί στις αγορές- και θα παραμείνει εκεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Όμως, η πιθανότητα μιας πρόωρης στροφής σε πιο χαλαρή πολιτική έχει αυξηθεί, ιδίως αν οι τιμές του φυσικού αερίου μειωθούν περαιτέρω.

Βελτιώνεται η οικονομική δραστηριότητα

Εν τω μεταξύ, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.
Τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών δεν θα μειωθούν τόσο πολύ όσο θα μειώνονταν διαφορετικά φέτος, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη.
Και η παραγωγή στους ενεργοβόρους μεταποιητικούς τομείς μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει.
Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ώθηση της δραστηριότητας θα είναι περιορισμένη, οπότε προς το παρόν δεν αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ.
Οι ενεργοβόροι τομείς αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν αντιστρέψουν όλη την περσινή μείωση, αυτό θα προσθέσει μόνο περίπου 0,3% στο ΑΕΠ.
Στην ευρύτερη οικονομία, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση θα αποδυναμωθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των καθυστερημένων επιπτώσεων της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αυξηθούν αργότερα μέσα στο έτος.
Πράγματι, με τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και την αύξηση των επιτοκίων, τα νοικοκυριά ενδέχεται να αποφασίσουν να αποθηκεύσουν τις εξοικονομήσεις από τους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας αντί να τις δαπανήσουν.
Παρ' όλα αυτά, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί έναν ανοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος, η οποία είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κοινής γνώμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης