Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Σε καθεστώς χρεοκοπίας υποβαθμίζεται η αξιολόγηση της Αργεντινής

S&P: Σε καθεστώς χρεοκοπίας υποβαθμίζεται η αξιολόγηση της Αργεντινής
Η Standard & Poor’s υποβαθμίζει την Αργεντινή
Το Μουντιάλ δεν φαίνεται να έφερε και βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Αργεντινής, καθώς η Standard & Poor’s υποβάθμιση σε «καθεστώς χρεοκοπίας» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε τοπικό νόμισμα) για την ταλανιζόμενη οικονομικά χώρα.
Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα, επιβεβαιώθηκε σε «CCC+», με αρνητικό outlook.
«Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους που περιβάλλουν έντονες οικονομικές ανισορροπίες και αβεβαιότητες πολιτικής πριν και μετά τις εθνικές εκλογές του 2023. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι κλειστές για την Αργεντινή. Επιπλέον, η διαφωνία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και οι εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ της αντιπολίτευσης, περιορίζουν την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει έγκαιρες αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις αξιολογήσεις τους επόμενους έξι έως 12 μήνες λόγω απροσδόκητων αρνητικών πολιτικών εξελίξεων που υπονομεύουν την ήδη περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. (…)
Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους σε τοπικό νόμισμα, πιθανότατα θα αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση -τοπικού νομίσματος- στην κατηγορία "CCC".
Χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική θα διευκολύνει τις χρηματοδοτικές προκλήσεις στην τοπική αγορά και θα παρέχει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των μεγάλων διαρθρωτικών μακροοικονομικών ανισορροπιών της Αργεντινής. (…)
Γενικά, σε τόσο χαμηλά επίπεδα αξιολόγησης, θεωρούμε ότι οι περισσότερες ανταλλαγές χρέους είναι προβληματικές και ισοδυναμούν με χρεοκοπία», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Στις 26/10/2022, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής, σε «CCC-» από «CCC», τη χαμηλότερη βαθμολογία στην κλίμα των οίκων αξιολόγησης.
Προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) δεν ορίζονται για βαθμολογίες κάτω του «CCC+».
Ο αμερικανικός οίκος έκανε λόγο για βαθιές μακροοικονομικές ανισορροπίες και μια εξαιρετικά περιορισμένη εξωτερική θέση ρευστότητας που θα υπονομεύσει όλο και περισσότερο την ικανότητα αποπληρωμής, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους σε ξένο νόμισμα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαβρώνεται (η Fitch αναμένει να μετατραπεί σε έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ το 2022) και οι έλεγχοι κεφαλαίων περιόρισαν -όχι πλήρως- τις εκροές, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις νομισματικές και τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις. Τα καθαρά διεθνή αποθεματικά μειώθηκαν σε 1,3 δισεκ. δολάρια τον Αύγουστο από 2,3 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του 2021.
Η Fitch προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 100% το 2022 από 51% το 2021, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και δεκαετίες.
Επίσης, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 84% του ΑΕΠ το 2022 από 81% το 2021 και θα παραμείνει σταθερό στη συνέχεια, αν και αυτό δεν είναι ενδεικτικό της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω την προβλεπόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022 σε 4,6%, δεδομένης της καλύτερης δυναμικής μέχρι στιγμής φέτος. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει διαβρώσει τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά έχει επίσης δώσει κίνητρα στην επιτάχυνση των δαπανών, υποστηρίζοντας προς το παρόν την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης